Trivs i förändringens korsdrag

17 jan 2013 • 2 min

För Lars Burman, som tillträdde som överbibliotekarie vid Uppsala universitet i höstas, är det väsentligt med en tydlig koppling mellan...

För Lars Burman, som tillträdde som överbibliotekarie vid Uppsala universitet i höstas, är det väsentligt med en tydlig koppling mellan det fysiska biblioteket och det digitala. 

 Det är betydelsefullt att brukare av det digitala biblioteket vet att det är ett bibliotek, vet att det finns många som arbetar med att köpa in, katalogisera och tillgängliggöra. Frågan är hur man bättre synliggör de digitala hyllorna.

– För de flesta är ju fortfarande ett bibliotek lika med en boksamling, i ett h u s, precis som man med ”bok” tänker kodex-formen, säger Lars Burman.

Den fysiska biblioteksbyggnad som man främst förknippar med universitetsbiblioteket, Carolina Rediviva är nu inte heller vilket ”hus” som helst. Universitetsbiblioteket i Uppsala grundades 1620 och man flyttade in i nuvarande Carolinabyggnaden 1841. Lars Burman leder alltså en verksamhet som påtagligt signalerar historia och tradition. Han kom själv till universitetet 1979 och minns de första besöken på Carolina.

– Som ny student kände jag nog en viss darrning, salar och samlingar imponerade. Då satt humsam-forskarna på Carolina. Alla – studenterna, doktoranderna och forskarna – fanns i den miljön.

Han beskriver det han kallar ”lite romantiska bilder” från den tiden, hur studenter kunde träffa och lära känna de stora, namnkunniga forskarna. Idag när forskarnas arbetsplats oftare är lika med respektive institution är biblioteket inte längre någon självklar plats för möten mellan student och professor eller över ämnesgränserna. Under de första månaderna som överbibliotekarie har han också fått en del nya insikter om biblioteksverksamhetens vardag.

– Jag har i praktiken fått klart för mig vilken stark samverkanskultur det finns i bibliotekssfären. Det är också väldigt roligt att inse vilken stor kompetens som finns, inte minst digital kompetens.

Han talar om ”en gutenbergsk revolution” gällande den vetenskapliga informationsförsörjningen, en pågående och oundviklig utveckling.

– Naturvetarna har gått före, men numera vet vi poängerna också för humanioraforskningen. På min tid, när jag skrev min avhandling kunde man möjligen för dyra pengar beställa en mikrofilmad doktorsavhandling från exempelvis USA och få den i stencilform. De digitala resurserna är överlägsna, det är himmelskt för forskarna.

Läs mer i BBL nr 1

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Wlic i Dubai inställt

Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.

3 okt 2023 • < 1 min

Debatt

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag

En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.

3 okt 2023 • 2 min

Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min