Tusen vill rädda bibliotek i Lund

20 maj 2015 • < 1 min

Tusen Lundabor protesterar med sina namnunderskrifter mot nedläggningen av Järnåkra bibliotek och Nöbbelövs bibliotek, bägge i Lund. Kommunen ska spara...

Tusen Lundabor protesterar med sina namnunderskrifter mot nedläggningen av Järnåkra bibliotek och Nöbbelövs bibliotek, bägge i Lund. Kommunen ska spara pengar, men två föreningar mobiliserar mot förslaget om nedläggning.

Som ett led i ett sparprogram på sex miljoner kronor för nästa år föreslår kultur- och fritidsförvaltningen, enligt Sydsvenskan, att Järnåkra och Nöbbelövs bibliotek ska läggas ned. Det skulle betyda en besparing på drygt 1,3 miljoner kronor.

Men föreningarna Rädda Nöbbelövs bibliotek och Bokstödet på Järnåkra bibliotek anser att biblioteken är betydligt mer värdefulla än så, och måste räddas kvar.

Protestlistorna med namnunderskrifterna har lämnats över till kommunstyrelsens vice ordförande Christer Wallin, M, som säger att det hittills bara handlar om ett tjänstemannaförslag. Enligt Christer Wallin behövs det många bibliotek i Lund, men kommunen måste spara och effektivisera.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min