Tusen vill rädda bibliotek i Lund

20 maj 2015 • < 1 min

Tusen Lundabor protesterar med sina namnunderskrifter mot nedläggningen av Järnåkra bibliotek och Nöbbelövs bibliotek, bägge i Lund. Kommunen ska spara...

Tusen Lundabor protesterar med sina namnunderskrifter mot nedläggningen av Järnåkra bibliotek och Nöbbelövs bibliotek, bägge i Lund. Kommunen ska spara pengar, men två föreningar mobiliserar mot förslaget om nedläggning.

Som ett led i ett sparprogram på sex miljoner kronor för nästa år föreslår kultur- och fritidsförvaltningen, enligt Sydsvenskan, att Järnåkra och Nöbbelövs bibliotek ska läggas ned. Det skulle betyda en besparing på drygt 1,3 miljoner kronor.

Men föreningarna Rädda Nöbbelövs bibliotek och Bokstödet på Järnåkra bibliotek anser att biblioteken är betydligt mer värdefulla än så, och måste räddas kvar.

Protestlistorna med namnunderskrifterna har lämnats över till kommunstyrelsens vice ordförande Christer Wallin, M, som säger att det hittills bara handlar om ett tjänstemannaförslag. Enligt Christer Wallin behövs det många bibliotek i Lund, men kommunen måste spara och effektivisera.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Samtal om folkbibliotekens ekonomi

Hur ska folkbiblioteken hantera det ekonomiska stålbad som väntar i landets kommuner? Det är temat för ett samtal på kultureventet Folk och kultur i Eskilstuna i dag, torsdag.

9 feb 2023 • < 1 min

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min