Unika verk digitaliseras

4 nov 2014 • < 1 min

Vatikanens bibliotek har börjat digitalisera sina unika skatter.  Biblioteca Apostolica Vaticana har omkring 180 000 manuskript, 1,6 miljoner böcker och 150 000 bilder...

VatLibrary

Vatikanens bibliotek har börjat digitalisera sina unika skatter. 

Biblioteca Apostolica Vaticana har omkring 180 000 manuskript, 1,6 miljoner böcker och 150 000 bilder och gravyrer. Biblioteket är endast öppet för forskare som kan bevisa legitimerat forskningsarbete. Av dessa får bara 200 vistas där samtidigt. Men Vatikanbiblioteket har digitaliserat flera av verken.

”Digita Vaticana Oculus” grundades förra året för att få fram resurser att digitalisera 80 000 av manuskripten. Det innebär 41 miljoner sidor. Uppdraget gick till det japanska it-företaget NTT DATA som under fyra år skall digitalisera de första 3 000 manuskripten, totalt 1,5 miljoner sidor. Av dessa är hittills 500 manuskript klara och nu tillgängliga, liksom 600 inkunabler (böcker eller pamfletter från tiden före 1500).

Resten av projektet, då? Enligt beräkningar skall det hela ta 15 år. Det nu gällande avtalet kostar 23 miljoner dollar för de första 3 000 manuskripten. Biblioteket behöver givetvis sponsorer. De lockas med kopior och en exklusiv guidad tur i biblioteket, laboratorierna och källare där manuskripten nu bevaras. Originalen kommer att förvaras i klimatanpassade, atombombsskyddade bunkrar.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Läsning i fokus på årets bokmässa

Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.

8 jun 2023 • 2 min

Nyheter

Prisas för sin innovativa kraft

Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”

8 jun 2023 • < 1 min

Almedalen

Vi ses i Visby!

Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

7 jun 2023 • 2 min

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min