Upphovsmän kräver högre biblioteksersättning

28 maj 2014 • 2 min

Text: Annika Hamrud  Författarförbundet accepterar inte regeringens bud på att höja biblioteksersättningen med två öre för 2015. ­– Vi har...

Text: Annika Hamrud

 Författarförbundet accepterar inte regeringens bud på att höja biblioteksersättningen med två öre för 2015.

­– Vi har i förhandlingen gått ner till sju öre men regeringen har inte justerat sitt bud över huvud taget, säger Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius.

 Författarförbundet har, tillsammans med Svenska tecknare och Fotoförfattarsektionen, krävt medling i förhandlingarna med regeringens representant och väntar nu på att regeringen ska utse sin medlare. Författarförbundet har utsett Per Kågeson till att medla.

– Vi menar att det är alltför stor diskrepans i vad regeringen säger och hur de handlar. Ersättningen har urholkats under de senaste decennierna och måste justeras upp, ändå lägger de ett bud som är historiskt lågt, säger Gunnar Ardelius.

 Vid förra årets förhandlingar accepterade regeringen upphovsmannasidans bud på fyra öre, vilket innebar att författaren får en ersättning på 1 krona och 41 öre per utlåning.

 Ersättningen betalas årligen ut av staten till Sveriges författarfond som kompensation för att författares och andra upphovsmäns verk får lånas ut kostnadsfritt från offentliga bibliotek.

Sveriges författarfond fördelar dessa medel till enskilda upphovsmän och översättare i form av individuella och statistiskt beräknade ersättningar och till det garanterade författarpenningar. Medlen går också till olika former av stipendier och bidrag.

Sedan mitten av 1980-talet föregås fastställandet av biblioteksersättningen av förhandlingar mellan representanter för regeringen och representanter för de litterära upphovsmännen genom Sveriges Författarförbund, Svenska Tecknare och Svenska Fotografers Förbund.

 – Det är olyckligt och överraskande att regeringen intar en så stenhård attityd i årets förhandlingar när man samtidigt i ord framhåller betydelsen av förbättrade försörjningsvillkor för författare och andra grupper inom det konstnärliga och kreativa området. Värdet i biblioteksersättningen har sjunkit under en lång tid och måste återställas, säger Lennart Eng, ordförande i Svenska Tecknare.

 Thomas Wågström, styrelseledamot i Fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers förbund, framhåller att regeringen inte kan hävda att de inte har något val:
 – Ersättningsnivån handlar mer om politisk vilja än om pengar. Biblioteksersättningen måste stärkas för att mål som ökad läsning och ett brett litterärt utbud skall kunna förverkligas. De litterära upphovsmännen är kärnan i litteraturens infrastruktur.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min