Upplands Väsby vill minska digital klyfta
25 okt 2018 • 5 min
Bort med stök. In med digidelcenter och en ny mötesplats för personer med annat modersmål än svenska. Upplands Väsbys bibliotekschef har stora planer för framtiden.
Med långsamma, trötta steg tar sig ett gäng gymnasieelever uppför en bred trappa mitt i huset Messingen. En doft av skolbespisning dröjer sig kvar, rengöringsmedel och ärtsoppa. Det är torsdag och eftermiddagens lektioner ska snart börja.
Messingen ligger precis intill pendeltågsstationen i Upplands Väsby. I det fem våningar höga huset delar två gymnasieskolor och kommunens enda folkbibliotek på utrymmet. En lösning som inte alltid fungerar så bra på grund av stök i husets bottenvåning där biblioteket har ett hörn som de kallar pendlarbibliotek. Här finns några bokhyllor, en tidningsvägg, bord och utlåningsautomat.
Väggarna är målade svarta och stora fönster vetter ut mot pendeln där 25 000 personer passerar varje dag. Tanken med pendlarbiblioteket är att besökaren snabbt ska rycka med sig en pocketbok på väg till pendeln eller sitta ner och läsa en tidning.
Men biblioteket har tvingats plocka bort fler och fler saker från utrymmet på grund av vandalisering och stök. Det berättar bibliotekschef Catharina Ek när hon möter oss mitt i trappan.
– Gymnasieeleverna passerar här varje dag på väg till matsalen. De låter mycket och sitter ibland i biblioteket och äter sin lunch när det är fullt i matsalen. Eller väntar på att ungdomsgården ska öppna och att kompisar slutar skolan. De som kommer till pendlarbiblioteket för att läsa tidningar har inte uppskattat det. Vi behöver göra så att alla parter trivs här, säger hon.
Catharina Ek har varit bibliotekschef ett år och hennes engagemang för biblioteket går inte att ta miste på. Det dröjer inte länge förrän hon berättar om sin vision: att ta bort pendlarbiblioteket och i stället göra om lokalen till en mötesplats som bemannas av olika delar av kommunen, som kontantcenter, mottagningsenhet och socialt bistånd. Det kommer att påminna om ett medborgarkontor. Dessutom vill hon se ett digidelcenter.
– Jag drömmer om en storbildsskärm som visar dagens schema. Mellan klockan 11 och 13 har Arbetsförmedlingen cv-verkstad, klockan 13 till 16 svarar kommunen på frågor om boendestöd och på kvällen blir det digital hjälp. Hela tiden har vi en bemannad drop in-disk dit medborgarna kan komma och få hjälp. Målet är att vara en självklar etablerad plats dit du vänder dig oavsett vad du behöver hjälp med, säger Catharina Ek.
Den nya mötesplatsen och digidelcentret ska framför allt rikta sig till personer med annat modersmål än svenska. Orsaken är att många i denna målgrupp kommer till bibliotekspersonalen med frågor om digital hjälp.
– De kan fråga om elektroniska blanketter, hur man bifogar en fil eller gör ett snabel-a. Frågorna kommer osorterade och vi behöver göra något åt det. Jag vill att medarbetarna ska hänvisa till en uppstyrd verksamhet, säger Catharina Ek.
Egentligen är det kommunens mottagningsenhet som ska besvara den här typen av frågor. Men de hinner inte hjälpa alla.
Mikael Kampner är integrationssamordnare i kommunen.
– Många flyktingar är inte vana att läsa mejl eller hitta enkäter på webben. Vi måste hantera våra kommunala resurser så att vi kan hjälpa dem, säger han och påpekar att det i förlängningen rör sig om en demokratifråga, som att nå ut med information om att alla som varit folkbokförda i Sverige i tre år i följd får rösta i kommunalvalet. På så sätt kan valdeltagandet öka.
Biblioteket har tidigare haft utbildningstillfällen med ABF där de erbjudit digital första hjälpen för personer med annat modersmål än svenska, men det var svårt att få deltagare. En lärdom från samarbetet är att framöver ha lektioner som är återkommande på samma veckodagar och tider. Biblioteket ska också samarbeta med SFI, Svenska kyrkan och olika språkkaféer för att nå ut till målgruppen.
Det är inte bara Upplands Väsby som ser behovet av att erbjuda mer digital hjälp. Det bubblar i flera kommuner och nu arrangeras flera regionala konferenser där bibliotek, politiker, beslutsfattare, myndigheter och företag ska diskutera hur regionen kan samarbeta för att öka den digitala delaktigheten. [fakta id=”18712″]
Många hämtar inspiration från Motala biblioteks digidelcenter som öppnade förra sommaren. Tanken är att centret ska minska de digitala klyftorna, hit kommer medborgare för att få digital första hjälpen eller lära sig programmering.
Satsningen har blivit lyckad. En orsak är att biblioteket inte driver centret själv utan har fått till ett bra samarbete med andra kommunförvaltningar, och att digidelcentret är en del av kommunens digitaliseringsstrategi.
Även från högsta politiska nivå har man lyft behovet. Förra regeringen gav Internetstiftelsen i uppdrag att fördela 8 miljoner kronor under 2018. Pengarna ska gå till etablerandet av 5–10 digidelcenter. Vilka som får pengar meddelas i november.
Men om det blir någon ny mötesplats och digidelcenter i Upplands Väsby är långt ifrån klart. Det behövs politisk förankring och en hel del pengar. Biblioteket har fått 600 000 kronor från förra regeringssatsningen Stärkta bibliotek. Medlen ska främst läggas på nya mötesplatsen. Biblioteket har också sökt pengar från Internetstiftelsen till digidelcentret.
– Finansiering är en utmaning. Vi kommer att behöva jobba väldigt hårt på det, säger Catharina Ek.
Hur den nya platsen ska se ut är inte helt klart.
Taina Lavikainen är mångspråksbibliotekarie på biblioteket. Hon har byggt upp den mångspråkiga verksamheten med SFI-material, lättlästa böcker och samhällsinformation på olika språk. Tanken är att allt det ska flyttas till den nya mötesplatsen. Hon vill också se laddningsvagnar för bärbara datorer och paddor, och ett gediget kursutbud med många baskurser i datoranvändning.
– Det kommer inte att vara en stationär datorpark, saker ska vara flyttbara för att undvika stök, säger Taina Lavikainen och fortsätter:
– Vi måste fylla rummet med aktiviteter och ständigt ha bemanning.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer