Vad ska forskarna göra på Wikipedia?
18 mar 2016 • 2 min
Fyra frågor till Wikipediamissionären Olle Terenius Wikipedia förknippas sällan med forskning. Det har Olle Terenius försökt ändra på. Till vardags...


Fyra frågor till Wikipediamissionären Olle Terenius
Wikipedia förknippas sällan med forskning. Det har Olle Terenius försökt ändra på. Till vardags forskar han om malariamyggor på Sveriges Lantbruksuniversitet. Men han har också satt igång ett systematiskt arbete med encyklopedisajten, där forskarnas tredje uppgift, att sprida sina kunskaper, tas på allvar.
Varför?
– Människor söker information på Wikipedia, men forskarna är inte där. Det betyder att vi kan göra stor skillnad med rätt liten insats. Om alla forskare ägnade två timmar om året åt Wikipedia skulle det innebära en ordentlig kvalitetsförbättring.
Så vad är det forskarna ska göra?
– För det första: rätta saker som är fel. För det andra: lägga till referenser. För det tredje: sprida kunskaper på ett begripligt sätt. För det fjärde: bidra med bilder. Allt från sällsynta blommor i Amazonas till något han eller hon sett i ett kraftigt mikroskop.
På SLU arbetar man nu metodiskt med webbplatsen. Och allt fler svenska universitet intresserar sig för den användargenererade encyklopedin. Vad betyder det att få direktresponsen som internetpubliceringar ger?
– Det är ju roligt. Säg att du ägnat fyra år på kammaren åt en avhandling om den röda tallstekeln. Avhandlingen kanske läses av ett tiotal personer. En artikel på Wikipedia har en helt annan spridning. Och tar du en paus medan du skriver på Wikipedia så kan din artikel vara klar när du kommer tillbaks från lunchen. Andra fyller på. Eller bygger ut din artikel med referenser.
Om de skriver in saker som inte stämmer då?
– Då rättar man det.
Text: Annika Persson
Senaste nytt

Samtal om folkbibliotekens ekonomi
Hur ska folkbiblioteken hantera det ekonomiska stålbad som väntar i landets kommuner? Det är temat för ett samtal på kultureventet Folk och kultur i Eskilstuna i dag, torsdag.
9 feb 2023 • < 1 min
Biblioteken på svältkur – vem bryr sig?
Varannan svensk besöker aldrig ett bibliotek. När de saknar relevans för så många borde ingen bli förvånad över krympta budgetar.
8 feb 2023 • < 1 min

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer