Vad ska forskarna göra på Wikipedia?

18 mar 2016 • 2 min

Fyra frågor till Wikipediamissionären Olle Terenius Wikipedia förknippas sällan med forskning. Det har Olle Terenius försökt ändra på. Till vardags...

Bild: Annika Persson
Bild: Annika Persson

Fyra frågor till Wikipediamissionären Olle Terenius

Wikipedia förknippas sällan med forskning. Det har Olle Terenius försökt ändra på. Till vardags forskar han om malariamyggor på Sveriges Lantbruksuniversitet. Men han har också satt igång ett systematiskt arbete med encyklopedisajten, där forskarnas tredje uppgift, att sprida sina kunskaper, tas på allvar.

Varför?

– Människor söker information på Wikipedia, men forskarna är inte där. Det betyder att vi kan göra stor skillnad med rätt liten insats. Om alla forskare ägnade två timmar om året åt Wikipedia skulle det innebära en ordentlig kvalitetsförbättring.

Så vad är det forskarna ska göra?

– För det första: rätta saker som är fel. För det andra: lägga till referenser. För det tredje: sprida kunskaper på ett begripligt sätt. För det fjärde: bidra med bilder. Allt från sällsynta blommor i Amazonas till något han eller hon sett i ett kraftigt mikroskop.

På SLU arbetar man nu metodiskt med webbplatsen. Och allt fler svenska universitet intresserar sig för den användargenererade encyklopedin. Vad betyder det att få direktresponsen som internetpubliceringar ger?

– Det är ju roligt. Säg att du ägnat fyra år på kammaren åt en avhandling om den röda tallstekeln. Avhandlingen kanske läses av ett tiotal personer. En artikel på Wikipedia har en helt annan spridning. Och tar du en paus medan du skriver på Wikipedia så kan din artikel vara klar när du kommer tillbaks från lunchen. Andra fyller på. Eller bygger ut din artikel med referenser.

Om de skriver in saker som inte stämmer då?

– Då rättar man det.

 

Text: Annika Persson

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min