Västernorrland ❤ 1177

3 feb 2016 • 2 min

Planeringen för årets Get online week pågår på många håll. Inte minst i glesbygden är e-frågorna viktiga, i Västernorrland fortsätter biblioteken...

Planeringen för årets Get online week pågår på många håll. Inte minst i glesbygden är e-frågorna viktiga, i Västernorrland fortsätter biblioteken att prova nya samarbeten med aktörer som inte haft en självklar plats i bibliotekssammanhang.

– Vi kommer att fortsätta jobba med e-hälsa i år, säger bibliotekskonsulenten Jennie Olofsson. Det är ett utvecklingsområde som många är betjänta av och där det kommer att hända mycket framöver.

Förra året inledde biblioteken här ett samarbete med Vårdguiden 1177 och det kommer att fortsätta i år.

– Under e-medborgarveckan i höst kom de hit och visade sina tjänster för våra besökare. Det kommer de att göra nu också. I Sundsvall direkttolkade vi också visningar till arabiska för dem som går i språkgrupperna. Det var mycket uppskattat, säger Jennie Olofsson.

Det som gör Get online-veckan intressant att jobba med för Västernorrland är samarbetena. Att man får något konkret att mötas kring. Vid sidan av 1177 samarbetar biblioteken också med ett regionalt e-tjänstprojekt som tar med nya aktörer till biblioteket. Jennie Olofsson kan inte ännu överblicka samarbetsvinsterna. Men hon konstaterar att ett av samarbetena till exempel ger en kontakt med hemtjänstanvändarna som är en grupp som biblioteket har lite långt till.

Under e-hälsotemat får också kollektivtrafiken plats med sina tjänster.

– Det kanske är lite långsökt, men vi tycker det är hälsosamt om fler åker kollektivt, säger Jennie Olofsson.

Alla är välkomna att delta i den europeiska kampanjveckan där aktiviteterna förra året innefattade allt från LAN och programmeringsgrupper till teknisk support på enkel svenska och demonstrationer av surfplattor.

Det svenska deltagandet samordnas av Digidelnätverket (digidel.se) och projektledaren Ann Wiklund tycker att det mest intressanta just nu är hur samarbetena utvecklas.

– Medborgarkontor, kundcenter, bibliotek börjar samordna aktiviteter. Man kanske är i varandras lokaler. Biblioteket bjuder kanske in banken. Arbetsförmedlingens etableringsresurs kommer till biblioteket. Det uppstår nya möten och det är det som är vitsen med att arbeta tillsammans. Man når flera, säger Ann Wiklund.

Text: Annika Persson

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min