Västernorrland ❤ 1177

3 feb 2016 • 2 min

Planeringen för årets Get online week pågår på många håll. Inte minst i glesbygden är e-frågorna viktiga, i Västernorrland fortsätter biblioteken...

Planeringen för årets Get online week pågår på många håll. Inte minst i glesbygden är e-frågorna viktiga, i Västernorrland fortsätter biblioteken att prova nya samarbeten med aktörer som inte haft en självklar plats i bibliotekssammanhang.

– Vi kommer att fortsätta jobba med e-hälsa i år, säger bibliotekskonsulenten Jennie Olofsson. Det är ett utvecklingsområde som många är betjänta av och där det kommer att hända mycket framöver.

Förra året inledde biblioteken här ett samarbete med Vårdguiden 1177 och det kommer att fortsätta i år.

– Under e-medborgarveckan i höst kom de hit och visade sina tjänster för våra besökare. Det kommer de att göra nu också. I Sundsvall direkttolkade vi också visningar till arabiska för dem som går i språkgrupperna. Det var mycket uppskattat, säger Jennie Olofsson.

Det som gör Get online-veckan intressant att jobba med för Västernorrland är samarbetena. Att man får något konkret att mötas kring. Vid sidan av 1177 samarbetar biblioteken också med ett regionalt e-tjänstprojekt som tar med nya aktörer till biblioteket. Jennie Olofsson kan inte ännu överblicka samarbetsvinsterna. Men hon konstaterar att ett av samarbetena till exempel ger en kontakt med hemtjänstanvändarna som är en grupp som biblioteket har lite långt till.

Under e-hälsotemat får också kollektivtrafiken plats med sina tjänster.

– Det kanske är lite långsökt, men vi tycker det är hälsosamt om fler åker kollektivt, säger Jennie Olofsson.

Alla är välkomna att delta i den europeiska kampanjveckan där aktiviteterna förra året innefattade allt från LAN och programmeringsgrupper till teknisk support på enkel svenska och demonstrationer av surfplattor.

Det svenska deltagandet samordnas av Digidelnätverket (digidel.se) och projektledaren Ann Wiklund tycker att det mest intressanta just nu är hur samarbetena utvecklas.

– Medborgarkontor, kundcenter, bibliotek börjar samordna aktiviteter. Man kanske är i varandras lokaler. Biblioteket bjuder kanske in banken. Arbetsförmedlingens etableringsresurs kommer till biblioteket. Det uppstår nya möten och det är det som är vitsen med att arbeta tillsammans. Man når flera, säger Ann Wiklund.

Text: Annika Persson

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min