Västernorrland ❤ 1177
3 feb 2016 • 2 min
Planeringen för årets Get online week pågår på många håll. Inte minst i glesbygden är e-frågorna viktiga, i Västernorrland fortsätter biblioteken...
Planeringen för årets Get online week pågår på många håll. Inte minst i glesbygden är e-frågorna viktiga, i Västernorrland fortsätter biblioteken att prova nya samarbeten med aktörer som inte haft en självklar plats i bibliotekssammanhang.
– Vi kommer att fortsätta jobba med e-hälsa i år, säger bibliotekskonsulenten Jennie Olofsson. Det är ett utvecklingsområde som många är betjänta av och där det kommer att hända mycket framöver.
Förra året inledde biblioteken här ett samarbete med Vårdguiden 1177 och det kommer att fortsätta i år.
– Under e-medborgarveckan i höst kom de hit och visade sina tjänster för våra besökare. Det kommer de att göra nu också. I Sundsvall direkttolkade vi också visningar till arabiska för dem som går i språkgrupperna. Det var mycket uppskattat, säger Jennie Olofsson.
Det som gör Get online-veckan intressant att jobba med för Västernorrland är samarbetena. Att man får något konkret att mötas kring. Vid sidan av 1177 samarbetar biblioteken också med ett regionalt e-tjänstprojekt som tar med nya aktörer till biblioteket. Jennie Olofsson kan inte ännu överblicka samarbetsvinsterna. Men hon konstaterar att ett av samarbetena till exempel ger en kontakt med hemtjänstanvändarna som är en grupp som biblioteket har lite långt till.
Under e-hälsotemat får också kollektivtrafiken plats med sina tjänster.
– Det kanske är lite långsökt, men vi tycker det är hälsosamt om fler åker kollektivt, säger Jennie Olofsson.
Alla är välkomna att delta i den europeiska kampanjveckan där aktiviteterna förra året innefattade allt från LAN och programmeringsgrupper till teknisk support på enkel svenska och demonstrationer av surfplattor.
Det svenska deltagandet samordnas av Digidelnätverket (digidel.se) och projektledaren Ann Wiklund tycker att det mest intressanta just nu är hur samarbetena utvecklas.
– Medborgarkontor, kundcenter, bibliotek börjar samordna aktiviteter. Man kanske är i varandras lokaler. Biblioteket bjuder kanske in banken. Arbetsförmedlingens etableringsresurs kommer till biblioteket. Det uppstår nya möten och det är det som är vitsen med att arbeta tillsammans. Man når flera, säger Ann Wiklund.
Text: Annika Persson
Senaste nytt

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer