Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
15 sep 2017 • 2 min
Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att lägga 250 miljoner på biblioteken i den kommande budgeten. ”Vi vill att det ska finnas fler bibliotek”, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson.
Under fredagseftermiddagen kom beskedet att regeringen och Vänsterpartiet efter budgetförhandlingar kommit överens om en satsning på biblioteken. 250 miljoner kronor läggs för att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamheten.
– För oss är tillgången till bibliotek en viktig demokrati- och jämlikhetsfråga. Vi tycker därför att det här är en viktig satsning för att öka tillgången till bibliotekets rikedom, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet, som tagit initiativ till satsningen.
Planen är att införa stödet på 250 miljoner nästa år och att det sedan ska återkomma under de följande två åren för att sedan bli permanent efter år 2020.
Exakt vad pengarna ska gå till är inte bestämt än.
– Vi vill att det ska finnas fler bibliotek och att tillgängligheten ska öka, det kan också handla om fler bokbussar eller filialer. På en del ställen kanske man behöver utöka öppettiderna eller utvidga verksamheter för att nå nya målgrupper.
Pengarna kommer att fördelas av Kulturrådet. Men hur de sedan sprids över kommunerna är inte heller klart än utan kommer att meddelas under hösten.
– Det får vi återkomma till eftersom vi inte diskuterat det än. Vi tycker från vår sida att det är viktigt att öka tillgängligheten i hela landet, att man har ett landsbygdsperspektiv, säger Ulla Andersson och fortätter:
– Det här är en bra satsning, jag är väldigt glad. Kunskap och bildning handlar om makt och ju fler som kan ta del av den desto bättre för samhällsutvecklingen.
Marie-Louise Rönnmark (S), är ordförande för Beredningen för kultur och fritidsfrågor på Sveriges kommuner och landsting, SKL. Hon är glad över nyheten.
– Jag välkomnar satsningen, den har ett signalvärde och är betydelsefull, säger hon och poängterar att det är viktigt att det satsas på biblioteken.
Huruvida 250 miljoner per år är en tillräckligt stor satsning vill hon inte svara på.
– Inga detaljer är klara än, men det är en bra början.
Tidigare i veckan meddelade kulturministern Alice Bah Kuhnke att regeringen också vill lägga 25 miljoner på ett digitalt kompetenslyft, läs mer om det nedan.
Karin Linder, generalsekreterare på Svensk biblioteksförening, ser med glädje på regeringens satsningar.
– Vilken fantastisk vecka med pengar i onsdags till regionbiblioteken och nu en historisk satsning på folkbiblioteken. Det här visar hur betydelsefulla de demokratiska värdena som biblioteken står för är, säger hon.
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/25-miljoner-till-digitalt-kompetenslyft/
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
0 kommentarer