Vill satsa på biblioteksfrågor

12 apr 2012 • < 1 min

Författaren Gunnar Ardelius är föreslagen till ny ordförande i Författarförbundet efter Mats Söderlund som lämnar vid förbundets årsstämma den 11...

Gunnar Ardelius. Foto: Sara Moritz

Författaren Gunnar Ardelius är föreslagen till ny ordförande i Författarförbundet efter Mats Söderlund som lämnar vid förbundets årsstämma den 11 maj. Det är också på årsstämman som valet av ny ordförande sker.

Idag är Gunnar Ardelius ordförande i Författarförbundets Biblioteksråd och om han blir vald är det också biblioteksfrågor jämte demokratifrågor som han bl a vill arbeta för.

Gunnar Ardelius är född 1981 och debuterade 2006 med ungdomsboken Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket. Sedan dess har han skrivit ytterligare två ungdomsböcker: När du blundar tittar jag (2007) och Bara kärlek kan krossa ditt hjärta (2010) som är en fristående fortsättning på den hyllade debutromanen.

I mars i år debuterade han som vuxenförfattare med den uppmärksammade romanen Friheten förde oss hit.

I Sveriges Författarförbunds Biblioteksråd sitter idag följande ledamöter: Madeleine Hjort, Kalle Güettler, Lena Kallenberg och Arne Jonsson.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min