Vinnarna tipsar: "Sök mycket pengar"

20 sep 2018 • 2 min

Tillsammans har de här tre bibliotekscheferna fått 7,7 miljoner i bidrag. Så här tänker de när de skriver sina ansökningar.

Johanna Hansson, Gotland, Elisabeth Hallberg, Höör, och Helene Swenne, Sundsvall. Foto: Stewen Quigley, Lennart Bengtsson och privat.
Johanna Hansson, Elisabeth Hallberg och Helene Swenne. Foto: Stewen Quigley, Lennart Bengtsson och privat.

Johanna Hansson, Gotland:

– Det första man kan tänka på är att söka mycket pengar. Man kan ju aldrig få mer än vad man söker. Men man behöver förstås också veta vad man vill. Involvera gärna många som är med och tänker. Vi hade en liten workshop där vi spånade idéer med medarbetare och chefer innan vi ansökte. Och glöm inte att koppla ansökan till sånt som ni redan gör så att det verkligen blir en förstärkning.

Elisabeth Hallberg, Höör:

– För små bibliotek är det ofta svårt att lägga ner så mycket arbete som krävs för att söka bidrag. Men vi har fått bra stöd från vårt regionbibliotek. Genom dem har vi kunnat göra en studie kring varför vi tappar målgruppen 9-13 år på biblioteket. När möjligheten att söka pengar från Kulturrådet kom kunde vi använda mycket av det underlaget. Vi hade aldrig hunnit med om vi börjat från scratch. Att vi hade så bra grund att luta oss mot gjorde också att vi vågade ta i och söka ordentligt med pengar.

Helene Swenne, Sundsvall:

–  Jag tror det var viktigt att vi började vår ansökan med att trycka på att biblioteken precis som vår omvärld genomgår en stor förändring. Och att om vi ska kunna möta människor i nya sammanhang och kunna fram nya metoder och arbetssätt, behöver vi hjälp. Med de resurser vi har i dag går verksamheten precis runt, och för att kunna och våga utvecklas behöver verksamheten ett slags startbidrag.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min