Werner Aspenström tar över Smedjebacken

7 apr 2015 • < 1 min

Smedjebackens huvudbibliotek ska byta namn. Exakt till vad är inte bestämt, men klart är att biblioteket ska uppkallas efter ortssonen...

werner kopiaSmedjebackens huvudbibliotek ska byta namn. Exakt till vad är inte bestämt, men klart är att biblioteket ska uppkallas efter ortssonen och författaren, poeten och dramatikern Werner Aspenström. Allmänheten bjuds också in att komma med förslag på Aspenströmcitat, som ska sättas upp på synliga platser i Smedjebacken.


Den folkkäre ledamoten av Svenska Akademien Werner Aspenström föddes 1918 i Torrbo i Smedjebacken. Kommunens kulturnämnd har enats om att det nu är dags att uppkalla huvudbiblioteket efter Werner Aspenström, som avled 1997.
Werner Aspenströmsällskapet vill att Aspenström över huvud taget ska bli mer synlig i tätorten och ligger bakom förslaget att döpa om huvudbiblioteket. Sällskapets namnförslag är Wernerbiblioteket i Smedjebackens kommun.

Helena Andersson, kulturnämndens ordförande, säger till tidningen Dala-Demokraten att förslaget är bra, men att nämnden har flera namnvarianter att ta ställning till, förutom Wernerbiblioteket, som Aspenströmbiblioteket eller Werner Aspenströmbiblioteket.

Kulturnämnden och Werner Aspenströmsällskapet vill att citat av Aspenström ska sättas upp i tätorten. Allmänheten är välkommen att komma med förslag på citat, som sällskapet ska välja ut.
Biblioteksbladet redaktion har direkt ett förslag – vilka favoriter har ni, kära läsare? Hör av er!

Nyss åskade det.
Nu har det upphört.
Hund håller jag inte.
Men träskor.
De står vid dörren
och skäller.

2014 utkom en samling med Werner Aspenströms lyrik,  ”Samlade dikter 1943-1997” på Albert Bonniers förlag.

Foto: Ulla Montan. Albert Bonniers förlag.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min