Werner Aspenström tar över Smedjebacken

7 apr 2015 • < 1 min

Smedjebackens huvudbibliotek ska byta namn. Exakt till vad är inte bestämt, men klart är att biblioteket ska uppkallas efter ortssonen...

werner kopiaSmedjebackens huvudbibliotek ska byta namn. Exakt till vad är inte bestämt, men klart är att biblioteket ska uppkallas efter ortssonen och författaren, poeten och dramatikern Werner Aspenström. Allmänheten bjuds också in att komma med förslag på Aspenströmcitat, som ska sättas upp på synliga platser i Smedjebacken.


Den folkkäre ledamoten av Svenska Akademien Werner Aspenström föddes 1918 i Torrbo i Smedjebacken. Kommunens kulturnämnd har enats om att det nu är dags att uppkalla huvudbiblioteket efter Werner Aspenström, som avled 1997.
Werner Aspenströmsällskapet vill att Aspenström över huvud taget ska bli mer synlig i tätorten och ligger bakom förslaget att döpa om huvudbiblioteket. Sällskapets namnförslag är Wernerbiblioteket i Smedjebackens kommun.

Helena Andersson, kulturnämndens ordförande, säger till tidningen Dala-Demokraten att förslaget är bra, men att nämnden har flera namnvarianter att ta ställning till, förutom Wernerbiblioteket, som Aspenströmbiblioteket eller Werner Aspenströmbiblioteket.

Kulturnämnden och Werner Aspenströmsällskapet vill att citat av Aspenström ska sättas upp i tätorten. Allmänheten är välkommen att komma med förslag på citat, som sällskapet ska välja ut.
Biblioteksbladet redaktion har direkt ett förslag – vilka favoriter har ni, kära läsare? Hör av er!

Nyss åskade det.
Nu har det upphört.
Hund håller jag inte.
Men träskor.
De står vid dörren
och skäller.

2014 utkom en samling med Werner Aspenströms lyrik,  ”Samlade dikter 1943-1997” på Albert Bonniers förlag.

Foto: Ulla Montan. Albert Bonniers förlag.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min