Werner Aspenström tar över Smedjebacken

7 apr 2015 • < 1 min

Smedjebackens huvudbibliotek ska byta namn. Exakt till vad är inte bestämt, men klart är att biblioteket ska uppkallas efter ortssonen...

werner kopiaSmedjebackens huvudbibliotek ska byta namn. Exakt till vad är inte bestämt, men klart är att biblioteket ska uppkallas efter ortssonen och författaren, poeten och dramatikern Werner Aspenström. Allmänheten bjuds också in att komma med förslag på Aspenströmcitat, som ska sättas upp på synliga platser i Smedjebacken.


Den folkkäre ledamoten av Svenska Akademien Werner Aspenström föddes 1918 i Torrbo i Smedjebacken. Kommunens kulturnämnd har enats om att det nu är dags att uppkalla huvudbiblioteket efter Werner Aspenström, som avled 1997.
Werner Aspenströmsällskapet vill att Aspenström över huvud taget ska bli mer synlig i tätorten och ligger bakom förslaget att döpa om huvudbiblioteket. Sällskapets namnförslag är Wernerbiblioteket i Smedjebackens kommun.

Helena Andersson, kulturnämndens ordförande, säger till tidningen Dala-Demokraten att förslaget är bra, men att nämnden har flera namnvarianter att ta ställning till, förutom Wernerbiblioteket, som Aspenströmbiblioteket eller Werner Aspenströmbiblioteket.

Kulturnämnden och Werner Aspenströmsällskapet vill att citat av Aspenström ska sättas upp i tätorten. Allmänheten är välkommen att komma med förslag på citat, som sällskapet ska välja ut.
Biblioteksbladet redaktion har direkt ett förslag – vilka favoriter har ni, kära läsare? Hör av er!

Nyss åskade det.
Nu har det upphört.
Hund håller jag inte.
Men träskor.
De står vid dörren
och skäller.

2014 utkom en samling med Werner Aspenströms lyrik,  ”Samlade dikter 1943-1997” på Albert Bonniers förlag.

Foto: Ulla Montan. Albert Bonniers förlag.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min