Werner Aspenström tar över Smedjebacken

7 apr 2015 • < 1 min

Smedjebackens huvudbibliotek ska byta namn. Exakt till vad är inte bestämt, men klart är att biblioteket ska uppkallas efter ortssonen...

werner kopiaSmedjebackens huvudbibliotek ska byta namn. Exakt till vad är inte bestämt, men klart är att biblioteket ska uppkallas efter ortssonen och författaren, poeten och dramatikern Werner Aspenström. Allmänheten bjuds också in att komma med förslag på Aspenströmcitat, som ska sättas upp på synliga platser i Smedjebacken.


Den folkkäre ledamoten av Svenska Akademien Werner Aspenström föddes 1918 i Torrbo i Smedjebacken. Kommunens kulturnämnd har enats om att det nu är dags att uppkalla huvudbiblioteket efter Werner Aspenström, som avled 1997.
Werner Aspenströmsällskapet vill att Aspenström över huvud taget ska bli mer synlig i tätorten och ligger bakom förslaget att döpa om huvudbiblioteket. Sällskapets namnförslag är Wernerbiblioteket i Smedjebackens kommun.

Helena Andersson, kulturnämndens ordförande, säger till tidningen Dala-Demokraten att förslaget är bra, men att nämnden har flera namnvarianter att ta ställning till, förutom Wernerbiblioteket, som Aspenströmbiblioteket eller Werner Aspenströmbiblioteket.

Kulturnämnden och Werner Aspenströmsällskapet vill att citat av Aspenström ska sättas upp i tätorten. Allmänheten är välkommen att komma med förslag på citat, som sällskapet ska välja ut.
Biblioteksbladet redaktion har direkt ett förslag – vilka favoriter har ni, kära läsare? Hör av er!

Nyss åskade det.
Nu har det upphört.
Hund håller jag inte.
Men träskor.
De står vid dörren
och skäller.

2014 utkom en samling med Werner Aspenströms lyrik,  ”Samlade dikter 1943-1997” på Albert Bonniers förlag.

Foto: Ulla Montan. Albert Bonniers förlag.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min