Werner Aspenström tar över Smedjebacken

7 apr 2015 • < 1 min

Smedjebackens huvudbibliotek ska byta namn. Exakt till vad är inte bestämt, men klart är att biblioteket ska uppkallas efter ortssonen...

werner kopiaSmedjebackens huvudbibliotek ska byta namn. Exakt till vad är inte bestämt, men klart är att biblioteket ska uppkallas efter ortssonen och författaren, poeten och dramatikern Werner Aspenström. Allmänheten bjuds också in att komma med förslag på Aspenströmcitat, som ska sättas upp på synliga platser i Smedjebacken.


Den folkkäre ledamoten av Svenska Akademien Werner Aspenström föddes 1918 i Torrbo i Smedjebacken. Kommunens kulturnämnd har enats om att det nu är dags att uppkalla huvudbiblioteket efter Werner Aspenström, som avled 1997.
Werner Aspenströmsällskapet vill att Aspenström över huvud taget ska bli mer synlig i tätorten och ligger bakom förslaget att döpa om huvudbiblioteket. Sällskapets namnförslag är Wernerbiblioteket i Smedjebackens kommun.

Helena Andersson, kulturnämndens ordförande, säger till tidningen Dala-Demokraten att förslaget är bra, men att nämnden har flera namnvarianter att ta ställning till, förutom Wernerbiblioteket, som Aspenströmbiblioteket eller Werner Aspenströmbiblioteket.

Kulturnämnden och Werner Aspenströmsällskapet vill att citat av Aspenström ska sättas upp i tätorten. Allmänheten är välkommen att komma med förslag på citat, som sällskapet ska välja ut.
Biblioteksbladet redaktion har direkt ett förslag – vilka favoriter har ni, kära läsare? Hör av er!

Nyss åskade det.
Nu har det upphört.
Hund håller jag inte.
Men träskor.
De står vid dörren
och skäller.

2014 utkom en samling med Werner Aspenströms lyrik,  ”Samlade dikter 1943-1997” på Albert Bonniers förlag.

Foto: Ulla Montan. Albert Bonniers förlag.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Omöjligt uppdrag?

Svenskarnas läsande är ständigt föremål för bekymrade utredningar och politiska satsningar. Men trots alla ansträngningar är trenden negativ, särskilt bland unga. Hur ska det skrivna ordet vinna fler människors uppmärksamhet?

30 sep 2022 • 9 min

Nyheter

Retoriken som tystar röster

Hur gör man när den som använder sig av hatretorik anklagar sina kritiker för samma sak? Och hur kombinerar man yttrandefriheten med kampen mot hatretorik?

29 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min