Hej Anna Serner!

11 feb 2020 • 2 min

Svenska filminstitutets vd Anna Serner efterlyser mer film och kunskap om rörlig bild på biblioteken. "Jag håller dock inte med dig", skriver Ann Östman, verksamhetsutvecklare i Region Gävleborg, och ger exempel på vad som faktiskt görs.

Ann Östman, verksamhetsutvecklare i Region Gävleborg. Foto: privat.

Så roligt att du vill ha in film på våra bibliotek! Jag håller dock inte med dig när du säger att ”ingen lär oss att skapa film”.

Här kommer några exempel från mitt arbetsfält, Gävleborgs län, på vad som faktiskt görs:

Inom ramen för den  nationella satsningen ”Digitalt först-med användaren i fokus” (ett kompetensutvecklingsprojekt för folkbibliotekspersonal finansierat av Kungliga biblioteket)  erbjuder vi på Kultur Gävleborg i samarbete med Digital Learning Lab på Högskolan i Gävle en pågående fortbildning i att ”Skapa digitalt innehåll”.

I utbildningen ingår bland annat att göra interaktiv film och hur man kan arbeta med 360-bilder. Deltagarna får, förutom aktivitet i det fysiska rummet,  även tillgång till en digital/interaktiv lärplattform i ämnet.

Vårt folkbibliotekssamarbete (HelGe-biblioteken) i Gävleborg driver i samarbete med oss projektet ”Mer film på biblioteken” , med projektmedel från Kulturrådets Stärkta bibliotek-satsning. Intentionen är att fler ska kunna uppleva mer film.

Inom ramen för det arbetet har två handledningar tagits fram, ”Att se och samtala om film”, samt ”Att se och samtala om bok och film”.

Vi gör detta eftersom vi vet att film och rörlig bild är centrala delar just inom MIK-området, och är de kanaler som tar allt större plats

Vilket är skolans ansvar på den här punkten? Hur skulle den kunna som samverka med de  i dagsläget alltmer resurssvaga  folkbiblioteken på detta område?
Hur kan vi  tillsammans stärka den lokala samverkan i enlighet med intentionerna i till exempel vårt projekt ”Mer film på biblioteket”.

Du är så välkommen att höra av dig, så samtalar  vi gärna mer vid lämpligt tillfälle!

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Digitalisering

Skrytsam AI för dialog med ungdomar

Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.

5 jun 2023 • 3 min

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min