Allting flyter

4 nov 2016 • 2 min

”Du kan inte stiga ner i samma flod två gånger”, påstås den grekiske filosofen Herakleitos ha sagt nån gång på...

Bild: Sandra Johnson
Bild: Sandra Johnson

”Du kan inte stiga ner i samma flod två gånger”, påstås den grekiske filosofen Herakleitos ha sagt nån gång på 500-talet före Kristus. För nästa gång du stiger ner i floden är vattnet redan ett annat, flodbädden har redan ändrat form, fisken som förut lekte där har passerat och vassen vid stranden vissnat.

Du kan förhoppningsvis inte heller stiga in i samma bibliotek två gånger. För varje gång du går in har det kommit nya böcker eller åtminstone tidningar, mer av kulturarvet har digitaliserats,  det har dykt upp ny information att söka på nätet och kanske nya tjänster att söka den med.

Under det här året har bibliotekssamtalet rört sig mycket kring biblioteksrummet och vikten av lokalen. På universitetsbiblioteken har man lyft ut böcker och lyft in studenter, satsat på lärmiljöer och grupprum. Kring folkbiblioteken har debatten handlat om hur man hanterar att vara det sista öppna rummet i samhället som inte ställer krav på besökarna.

I det här numret ville vi leka med tanken att ta bort rummet helt och hållet och fundera över hur det blir då. Vad är biblioteket när du sitter framför datorn vid köksbordet eller på bussen med din mobiltelefon? Varför ska du surfa till mitt bibliotek när det står så många erbjudanden till buds? Vad får du?

Vi har frågat tio kommuner hur deras erbjudande ser ut hemifrån. Vad vi kommer åt för databaser eller e-böcker. Om vi kan skaffa lånekort på distans . Och hur vi kan få hjälp av en bibliotekarie. Svaren visar på stora skillnader. På många håll kan du läsa tidningar från hela världen hemma i soffan. På andra inte. I några större kommuner kan du få lånekort som gäller digitala tjänster utan att besöka biblioteket. I andra inte. Frågan är som alltid hur man ska tolka skillnaderna.

Flera experter säger att det nog i alla fall inte är databasernas antal som avgör hur bra service biblioteket har på nätet, utan snarare hur bibliotekarierna kan hjälpa oss att använda hela nätet, och alla källor, bättre.

Världsturnerande biblioteksgurun R. David Lankes tar det ett steg längre. Honom träffade vår reporter Adam Westin på en konferens för brittiska bibliotekschefer. I sin senaste bok The new librarianship field guide skriver Lankes om hur många bibliotekarier lyckas skapa starka communities kring sina lokala bibliotek.

Här finns också det digitala bibliotekets största utmaning, menar han. I att koppla samman användarna. De vill nämligen uppleva och lära sig saker tillsammans. Och med ett gäng aktiva medborgare i din mobil- eller webbtjänst blir det ju faktiskt mycket lättare att få floden att verka som ny.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min