Allting flyter
4 nov 2016 • 2 min
”Du kan inte stiga ner i samma flod två gånger”, påstås den grekiske filosofen Herakleitos ha sagt nån gång på...
”Du kan inte stiga ner i samma flod två gånger”, påstås den grekiske filosofen Herakleitos ha sagt nån gång på 500-talet före Kristus. För nästa gång du stiger ner i floden är vattnet redan ett annat, flodbädden har redan ändrat form, fisken som förut lekte där har passerat och vassen vid stranden vissnat.
Du kan förhoppningsvis inte heller stiga in i samma bibliotek två gånger. För varje gång du går in har det kommit nya böcker eller åtminstone tidningar, mer av kulturarvet har digitaliserats, det har dykt upp ny information att söka på nätet och kanske nya tjänster att söka den med.
Under det här året har bibliotekssamtalet rört sig mycket kring biblioteksrummet och vikten av lokalen. På universitetsbiblioteken har man lyft ut böcker och lyft in studenter, satsat på lärmiljöer och grupprum. Kring folkbiblioteken har debatten handlat om hur man hanterar att vara det sista öppna rummet i samhället som inte ställer krav på besökarna.
I det här numret ville vi leka med tanken att ta bort rummet helt och hållet och fundera över hur det blir då. Vad är biblioteket när du sitter framför datorn vid köksbordet eller på bussen med din mobiltelefon? Varför ska du surfa till mitt bibliotek när det står så många erbjudanden till buds? Vad får du?
Vi har frågat tio kommuner hur deras erbjudande ser ut hemifrån. Vad vi kommer åt för databaser eller e-böcker. Om vi kan skaffa lånekort på distans . Och hur vi kan få hjälp av en bibliotekarie. Svaren visar på stora skillnader. På många håll kan du läsa tidningar från hela världen hemma i soffan. På andra inte. I några större kommuner kan du få lånekort som gäller digitala tjänster utan att besöka biblioteket. I andra inte. Frågan är som alltid hur man ska tolka skillnaderna.
Flera experter säger att det nog i alla fall inte är databasernas antal som avgör hur bra service biblioteket har på nätet, utan snarare hur bibliotekarierna kan hjälpa oss att använda hela nätet, och alla källor, bättre.
Världsturnerande biblioteksgurun R. David Lankes tar det ett steg längre. Honom träffade vår reporter Adam Westin på en konferens för brittiska bibliotekschefer. I sin senaste bok The new librarianship field guide skriver Lankes om hur många bibliotekarier lyckas skapa starka communities kring sina lokala bibliotek.
Här finns också det digitala bibliotekets största utmaning, menar han. I att koppla samman användarna. De vill nämligen uppleva och lära sig saker tillsammans. Och med ett gäng aktiva medborgare i din mobil- eller webbtjänst blir det ju faktiskt mycket lättare att få floden att verka som ny.
Senaste nytt
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer