Allting flyter

4 nov 2016 • 2 min

”Du kan inte stiga ner i samma flod två gånger”, påstås den grekiske filosofen Herakleitos ha sagt nån gång på...

Bild: Sandra Johnson
Bild: Sandra Johnson

”Du kan inte stiga ner i samma flod två gånger”, påstås den grekiske filosofen Herakleitos ha sagt nån gång på 500-talet före Kristus. För nästa gång du stiger ner i floden är vattnet redan ett annat, flodbädden har redan ändrat form, fisken som förut lekte där har passerat och vassen vid stranden vissnat.

Du kan förhoppningsvis inte heller stiga in i samma bibliotek två gånger. För varje gång du går in har det kommit nya böcker eller åtminstone tidningar, mer av kulturarvet har digitaliserats,  det har dykt upp ny information att söka på nätet och kanske nya tjänster att söka den med.

Under det här året har bibliotekssamtalet rört sig mycket kring biblioteksrummet och vikten av lokalen. På universitetsbiblioteken har man lyft ut böcker och lyft in studenter, satsat på lärmiljöer och grupprum. Kring folkbiblioteken har debatten handlat om hur man hanterar att vara det sista öppna rummet i samhället som inte ställer krav på besökarna.

I det här numret ville vi leka med tanken att ta bort rummet helt och hållet och fundera över hur det blir då. Vad är biblioteket när du sitter framför datorn vid köksbordet eller på bussen med din mobiltelefon? Varför ska du surfa till mitt bibliotek när det står så många erbjudanden till buds? Vad får du?

Vi har frågat tio kommuner hur deras erbjudande ser ut hemifrån. Vad vi kommer åt för databaser eller e-böcker. Om vi kan skaffa lånekort på distans . Och hur vi kan få hjälp av en bibliotekarie. Svaren visar på stora skillnader. På många håll kan du läsa tidningar från hela världen hemma i soffan. På andra inte. I några större kommuner kan du få lånekort som gäller digitala tjänster utan att besöka biblioteket. I andra inte. Frågan är som alltid hur man ska tolka skillnaderna.

Flera experter säger att det nog i alla fall inte är databasernas antal som avgör hur bra service biblioteket har på nätet, utan snarare hur bibliotekarierna kan hjälpa oss att använda hela nätet, och alla källor, bättre.

Världsturnerande biblioteksgurun R. David Lankes tar det ett steg längre. Honom träffade vår reporter Adam Westin på en konferens för brittiska bibliotekschefer. I sin senaste bok The new librarianship field guide skriver Lankes om hur många bibliotekarier lyckas skapa starka communities kring sina lokala bibliotek.

Här finns också det digitala bibliotekets största utmaning, menar han. I att koppla samman användarna. De vill nämligen uppleva och lära sig saker tillsammans. Och med ett gäng aktiva medborgare i din mobil- eller webbtjänst blir det ju faktiskt mycket lättare att få floden att verka som ny.

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Ur takt med läsvanorna

Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2024 • 2 min

Annons

Annons

Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet

Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken. 

19 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre

I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.

17 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min