Användarmöte för Koha
7 maj 2019 • 2 min
Ett fritt biblioteksdatasystem och öppen källkod. Det är modellen för många Koha-användare. Kulturutvecklaren Karin Engström från Region Västmanland skriver dagbok från användarmötet i Skövde den 22-23 mars.


Vårens användarmöte för det fria biblioteksdatasystemet Koha gick av stapeln 26–28 mars i Skövde där Bibliotek Mellansjö stod värd. 150 deltagare träffades för att diskutera Koha och öppen källkod. Till användarmöten är alla välkomna; de som använder Koha, de som levererar Koha och de som helt enkelt är lite nyfikna på Koha. Denna gång kom besökare från Sverige, Norge, Finland och Danmark.
I anslutning till användarmötet arrangerades även en öppen eftermiddag om öppen källkod där deltagare utanför nätverket bjöds in. Björn Lundell, professor i datavetenskap och expert på öppen källkod i offentlig sektor, gav en inledande föreläsning.
Dagarna varvades med gemensamma presentationer och open space-sittningar kring teman som webbutveckling, GDPR, periodika, fjärrlån, nordiskt samarbete med mera.

Är Koha något för skolbibliotek? Ja, om vi lyssnar på Jon Thors så är det så. Helenelundsskolan i Sollentuna testade först andra system, men kände sig inte nöjd med vare sig funktion eller kostnad, så den fattade ganska raskt beslutet att i stället gå över till Koha. Övergången gick smärtfritt och i dagarna upphandlar ytterligare skolor i kommunen leverantör av systemet.
För den som längtat efter fjärrlånemodulen kan vi nu se ljuset i tunneln. Den är i stort sett klar och används skarpt i Gävle.
Koha i Finland är ett spännande kapitel. Hela sex folkbibliotekssamarbeten med totalt ca 80 bibliotek har gått över till Koha. Idag har fem av sjutton akademiska bibliotek gått över till Koha och i september ska alla vara med. I Finland har man bildat ett aktiebolag som kan leverera samt ge drift och support åt de som önskar detta.
[fakta id=”19825″]
Västmanland blir under 2019 första regionsamarbete att gå över till Koha; tio separata system (Book-It, Mikromarc och Libra) blir ett gemensamt. Fyra kommuner migrerar före sommaren och resterande sex går in under hösten. Man kommer också att tillsammans med Bibliotek Mellansjö ta fram en webbportal som på sikt ska kunna användas av fler bibliotek.
Är du också nyfiken på Koha, vill veta mer och träffa personer som arbetar med Koha? Kom med på ett användarmöte! Höstens möte kommer att äga rum i Lund den 15-16 oktober.. För program, håll utkik på koha.se. På webbplatsen kan du också se vilka bibliotek som i dag har Koha.
Ordet koha är maori och betyder gåva, donation, vilket symboliserar en anda som finns i hela Koha-världen och som man kan bli varse om man kontaktar något av biblioteken. Många vill nämligen gärna dela med sig och svara på frågor. Välkommen du också!
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/allt-fler-bibliotek-anvander-oppen-kallkod/
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer