Användarmöte för Koha
7 maj 2019 • 2 min
Ett fritt biblioteksdatasystem och öppen källkod. Det är modellen för många Koha-användare. Kulturutvecklaren Karin Engström från Region Västmanland skriver dagbok från användarmötet i Skövde den 22-23 mars.


Vårens användarmöte för det fria biblioteksdatasystemet Koha gick av stapeln 26–28 mars i Skövde där Bibliotek Mellansjö stod värd. 150 deltagare träffades för att diskutera Koha och öppen källkod. Till användarmöten är alla välkomna; de som använder Koha, de som levererar Koha och de som helt enkelt är lite nyfikna på Koha. Denna gång kom besökare från Sverige, Norge, Finland och Danmark.
I anslutning till användarmötet arrangerades även en öppen eftermiddag om öppen källkod där deltagare utanför nätverket bjöds in. Björn Lundell, professor i datavetenskap och expert på öppen källkod i offentlig sektor, gav en inledande föreläsning.
Dagarna varvades med gemensamma presentationer och open space-sittningar kring teman som webbutveckling, GDPR, periodika, fjärrlån, nordiskt samarbete med mera.

Är Koha något för skolbibliotek? Ja, om vi lyssnar på Jon Thors så är det så. Helenelundsskolan i Sollentuna testade först andra system, men kände sig inte nöjd med vare sig funktion eller kostnad, så den fattade ganska raskt beslutet att i stället gå över till Koha. Övergången gick smärtfritt och i dagarna upphandlar ytterligare skolor i kommunen leverantör av systemet.
För den som längtat efter fjärrlånemodulen kan vi nu se ljuset i tunneln. Den är i stort sett klar och används skarpt i Gävle.
Koha i Finland är ett spännande kapitel. Hela sex folkbibliotekssamarbeten med totalt ca 80 bibliotek har gått över till Koha. Idag har fem av sjutton akademiska bibliotek gått över till Koha och i september ska alla vara med. I Finland har man bildat ett aktiebolag som kan leverera samt ge drift och support åt de som önskar detta.
[fakta id=”19825″]
Västmanland blir under 2019 första regionsamarbete att gå över till Koha; tio separata system (Book-It, Mikromarc och Libra) blir ett gemensamt. Fyra kommuner migrerar före sommaren och resterande sex går in under hösten. Man kommer också att tillsammans med Bibliotek Mellansjö ta fram en webbportal som på sikt ska kunna användas av fler bibliotek.
Är du också nyfiken på Koha, vill veta mer och träffa personer som arbetar med Koha? Kom med på ett användarmöte! Höstens möte kommer att äga rum i Lund den 15-16 oktober.. För program, håll utkik på koha.se. På webbplatsen kan du också se vilka bibliotek som i dag har Koha.
Ordet koha är maori och betyder gåva, donation, vilket symboliserar en anda som finns i hela Koha-världen och som man kan bli varse om man kontaktar något av biblioteken. Många vill nämligen gärna dela med sig och svara på frågor. Välkommen du också!
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/allt-fler-bibliotek-anvander-oppen-kallkod/
Senaste nytt

Medieprofessorn: Passiviteten är inte neutral
Allt är ett val, även att förbli tyst. Det säger professorn Jesper Strömbäck och reflekterar över hur det offentliga samtalet alltmer drivs av felaktigheter och direkta lögner.
27 mar 2025 • 8 min

BBC: För många fel i AI-genererade nyheter
AI-assistenter levererar ofta felaktigheter och förvrängt innehåll när de sammanfattar journalistiska texter. Det visar en undersökning från BBC. Svenska medieföretag betonar vikten av att en journalist alltid måste granska innehållet.
26 mar 2025 • 4 min

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken
Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."
25 mar 2025 • 7 min

Bibliotekspolitiken hindrar viktiga lösningar på problem
Det är bra att Sverige har en bibliotekslag. Men ambitionen att inkludera alla typer av verksamheter i en lagstiftning är inte oproblematisk, skriver Johanna Hansson.
24 mar 2025 • 3 min

Nytt uppdrag för folkbiblioteket – ”En lättnad att få säga ja”
”Vi har varit benhårda.” Folkbiblioteken kan inte göra skolornas jobb utan medföljande budget, konstaterar Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna. Men från och med i höst ansvarar hon även för skolbiblioteksverksamheten.
20 mar 2025 • 2 min

Snart väntas besked om bibliotekets framtid
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.
19 mar 2025 • 3 min

Biblioteket "lite bortprioriterat" i Habo
Biblioteket ”var lite bortprioriterat” när budgeten för 2025 spikades. Ansvariga politiker hänvisar till lagkrav som måste följas innan satsningar på biblioteket kan göras.
18 mar 2025 • 3 min

Ont om lokala satsningar på skolbibliotek
I sommar får alla skolelever rätt till ett bemannat skolbibliotek. Betyder det att frågan är prioriterad? ”Jag ser inte det”, säger skoldebattören Linnéa Lindquist som går igenom samtliga kommuners skolbudgetar.
18 mar 2025 • 2 min

Bristen på bibliotekarier består
Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.
17 mar 2025 • < 1 min

Starka reaktioner på högerkrönika
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.
14 mar 2025 • 2 min

Källkritikens dag: folkbibliotekarien prisas
”Folkbibliotekarien” tilldelas i dag utmärkelsen Det gyllene förstoringsglasets hederspris för sina insatser för källkritiken i Sverige. "En grundbult för demokratin”, skriver juryn i sin motivering.
13 mar 2025 • < 1 min

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min
0 kommentarer