Användarmöte för Koha
7 maj 2019 • 2 min
Ett fritt biblioteksdatasystem och öppen källkod. Det är modellen för många Koha-användare. Kulturutvecklaren Karin Engström från Region Västmanland skriver dagbok från användarmötet i Skövde den 22-23 mars.


Vårens användarmöte för det fria biblioteksdatasystemet Koha gick av stapeln 26–28 mars i Skövde där Bibliotek Mellansjö stod värd. 150 deltagare träffades för att diskutera Koha och öppen källkod. Till användarmöten är alla välkomna; de som använder Koha, de som levererar Koha och de som helt enkelt är lite nyfikna på Koha. Denna gång kom besökare från Sverige, Norge, Finland och Danmark.
I anslutning till användarmötet arrangerades även en öppen eftermiddag om öppen källkod där deltagare utanför nätverket bjöds in. Björn Lundell, professor i datavetenskap och expert på öppen källkod i offentlig sektor, gav en inledande föreläsning.
Dagarna varvades med gemensamma presentationer och open space-sittningar kring teman som webbutveckling, GDPR, periodika, fjärrlån, nordiskt samarbete med mera.

Är Koha något för skolbibliotek? Ja, om vi lyssnar på Jon Thors så är det så. Helenelundsskolan i Sollentuna testade först andra system, men kände sig inte nöjd med vare sig funktion eller kostnad, så den fattade ganska raskt beslutet att i stället gå över till Koha. Övergången gick smärtfritt och i dagarna upphandlar ytterligare skolor i kommunen leverantör av systemet.
För den som längtat efter fjärrlånemodulen kan vi nu se ljuset i tunneln. Den är i stort sett klar och används skarpt i Gävle.
Koha i Finland är ett spännande kapitel. Hela sex folkbibliotekssamarbeten med totalt ca 80 bibliotek har gått över till Koha. Idag har fem av sjutton akademiska bibliotek gått över till Koha och i september ska alla vara med. I Finland har man bildat ett aktiebolag som kan leverera samt ge drift och support åt de som önskar detta.
[fakta id=”19825″]
Västmanland blir under 2019 första regionsamarbete att gå över till Koha; tio separata system (Book-It, Mikromarc och Libra) blir ett gemensamt. Fyra kommuner migrerar före sommaren och resterande sex går in under hösten. Man kommer också att tillsammans med Bibliotek Mellansjö ta fram en webbportal som på sikt ska kunna användas av fler bibliotek.
Är du också nyfiken på Koha, vill veta mer och träffa personer som arbetar med Koha? Kom med på ett användarmöte! Höstens möte kommer att äga rum i Lund den 15-16 oktober.. För program, håll utkik på koha.se. På webbplatsen kan du också se vilka bibliotek som i dag har Koha.
Ordet koha är maori och betyder gåva, donation, vilket symboliserar en anda som finns i hela Koha-världen och som man kan bli varse om man kontaktar något av biblioteken. Många vill nämligen gärna dela med sig och svara på frågor. Välkommen du också!
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/allt-fler-bibliotek-anvander-oppen-kallkod/
Senaste nytt
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer