Användarmöte för Koha

7 maj 2019 • 2 min

Ett fritt biblioteksdatasystem och öppen källkod. Det är modellen för många Koha-användare. Kulturutvecklaren Karin Engström från Region Västmanland skriver dagbok från användarmötet i Skövde den 22-23 mars.

Hans Pålsson från Högskolan i Kristianstad talar vid användarmötet för det fria bibliotekssystemet Koha. Bild: Johan Fransson.

Vårens användarmöte för det fria biblioteksdatasystemet Koha gick av stapeln 26–28 mars i Skövde där Bibliotek Mellansjö stod värd. 150 deltagare träffades för att diskutera Koha och öppen källkod. Till användarmöten är alla välkomna; de som använder Koha, de som levererar Koha och de som helt enkelt är lite nyfikna på Koha. Denna gång kom besökare från Sverige, Norge, Finland och Danmark.

I anslutning till användarmötet arrangerades även en öppen eftermiddag om öppen källkod där deltagare utanför nätverket bjöds in. Björn Lundell, professor i datavetenskap och expert på öppen källkod i offentlig sektor, gav en inledande föreläsning.

Dagarna varvades med gemensamma presentationer och open space-sittningar kring teman som webbutveckling, GDPR, periodika, fjärrlån, nordiskt samarbete med mera.

Karin Engström. Foto: Amelie Sarlin.

Är Koha något för skolbibliotek? Ja, om vi lyssnar på Jon Thors så är det så. Helenelundsskolan i Sollentuna testade först andra system, men kände sig inte nöjd med vare sig funktion eller kostnad, så den fattade ganska raskt beslutet att i stället gå över till Koha. Övergången gick smärtfritt och i dagarna upphandlar ytterligare skolor i kommunen leverantör av systemet.

För den som längtat efter fjärrlånemodulen kan vi nu se ljuset i tunneln. Den är i stort sett klar och används skarpt i Gävle.

Koha i Finland är ett spännande kapitel. Hela sex folkbibliotekssamarbeten med totalt ca 80 bibliotek har gått över till Koha. Idag har fem av sjutton akademiska bibliotek gått över till Koha och i september ska alla vara med. I Finland har man bildat ett aktiebolag som kan leverera samt ge drift och support åt de som önskar detta.

[fakta id=”19825″]

Västmanland blir under 2019 första regionsamarbete att gå över till Koha; tio separata system (Book-It, Mikromarc och Libra) blir ett gemensamt. Fyra kommuner migrerar före sommaren och resterande sex går in under hösten. Man kommer också att tillsammans med Bibliotek Mellansjö ta fram en webbportal som på sikt ska kunna användas av fler bibliotek.

Är du också nyfiken på Koha, vill veta mer och träffa personer som arbetar med Koha? Kom med på ett användarmöte! Höstens möte kommer att äga rum i Lund den 15-16 oktober.. För program, håll utkik på koha.se. På webbplatsen kan du också se vilka bibliotek som i dag har Koha.

Ordet koha är maori och betyder gåva, donation, vilket symboliserar en anda som finns i hela Koha-världen och som man kan bli varse om man kontaktar något av biblioteken. Många vill nämligen gärna dela med sig och svara på frågor. Välkommen du också!

Läs mer: 

http://biblioteksbladet.test/allt-fler-bibliotek-anvander-oppen-kallkod/

0 kommentarer

Senaste nytt

Krönika

I trumpismens slagskugga

Att svenska politiker väljer att gå anpassningens väg ställer oss medborgare inför ett tungt moraliskt vägval, skriver Jan Scherman. Ska vi också anpassa oss till Donald Trumps vulgariteter?

8 nov 2024 • 5 min

Internationellt

Ny rapport: ”USA:s väljare utsätts för manipulation”

Med hjälp av falska gillatummar och annat artificiellt engagemang, trummas politiska budskap in eller förvrängs inför presidentvalet nästa vecka. I bakgrunden anas Ryssland. Trots upptrappad konfliktnivå i världen sedan förra valet, har de sociala medieplattformarnas agerande inte förändrats, visar en ännu opublicerad rapport från Nato Stratcom.

31 okt 2024 • 5 min

Nyheter

Bibliotek stängt efter hotfull situation och droghandel

Öppen droghandel och en hotfull situation mot personalen har lett till att biblioteket Garaget i Malmö har stängt hela höstlovet. Huvudskyddsombud krävde ett arbetet skulle stoppas och arbetsgivaren var överens. ”Vi delar bilden att arbetsmiljön inte är trygg.”

29 okt 2024 • 2 min