Bibliotekarien blir superhjälte
15 feb 2018 • < 1 min
Nu kommer äntligen en amerikansk storfilm med biblioteket i huvudrollen: The Public. Skådespelaren och regissören Emilio Estevez satt på Los Angeles Public Library och researchade för en helt annan film när han såg omkring sig hur bibliotekens samhällsroll hade förändrats och började skriva på ett nytt manus – där de allt fler hemlösa och psykiskt funktionsnedsatta tar sitt bibliotek till natthärbärge.

I skrivande stund har filmen inte premiärvisats, den öppnar Santa Barbara filmfestival medan vi trycker. Christian Slater spelar den engagerade bibliotekarien som ställer sig på ockupanternas sida och Alec Baldwin polisen som ska upprätthålla ordningen i stan.
Och vid sidan av Christian Slater har den första bibliotekarien-som-superhjälte-dockan lanserats. Bibliotekarien och läsfrämjaren från Seattle, Nancy Pearl, har stått modell för den lilla blå plastfiguren med fladdrande röd mantel som rycker in och räddar nödställda medborgare.
[fakta id=”17373″]
Men det är inte bara i USA som bibliotekarien vinner status som symbol för kultur, korrekt information och anständighet. Också här hemma finns det tecken på en kommande superhjältestatus för bibliotekspersonalen. I Dagens Nyheter skildras bibliotekariens verksamhet i serien ”Vi som bär Sverige” och regeringen har beslutat satsa nästan en kvarts miljard årligen i tre år för att stärka biblioteken i hela landet. Riktlinjer och prioriteringar är inte klara, men Kulturrådets Lotta Brilioth Björnstad säger att bidragen ska utjämna olikheter och lägga grunden för en långsiktigt stärkt biblioteksverksamhet.
Många undrar hur kortsiktiga projektpengar ska skapa långsiktighet. Kanske levereras svar i presentationswebbinariet som ska hållas den 16 februari.
Förra gången Biblioteksbladet reste till Danmark, i januari 2016, presenterade vi en ljus bild av satsningar och -metodutveckling. Nu har vår reporter Jennie Aquilonius varit där igen och mötts av deppigare tongångar. Antalet anställda minskar drastiskt, och särskilt bibliotekarietjänsterna. Var det inte bibliotekarierna som var biblioteket? Det är ju de som kan bli hjältar.
Som i Arvika där folkbiblioteket bestämt sig för att försöka höja valdeltagandet bland utlandsfödda i år. De skapar samtal om demokrati och källkritik, bjuder in tjänstemän och föreningsliv att berätta om verksamheterna och hur de styrs. Lär ut hur mycket vars och ens röst betyder. Med eller utan mantel.
Senaste nytt

Läsning i fokus på årets bokmässa
Hur kan biblioteken bli en farligare plats? De är en av frågorna som ställs på höstens bokmässa som med lästält, drakar och dragqueens och kändisar som läser sagor vill locka barn och unga till mässan.
8 jun 2023 • 2 min

Prisas för sin innovativa kraft
Katarina Standár utses till Årets informationsspecialist 2023. Hon har utvecklat bibliotekets varumärke och hittat nya vägar för open access-frågor. ”Handlar om tillgängliggörande på bibliotek.”
8 jun 2023 • < 1 min

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min
0 kommentarer