Dag 4: Alltför mycket möten

18 sep 2018 • < 1 min

Christine Wennerholm, bibliotekskonsulent från Region Gävleborg, skriver dagbok från Next Library-konferensen i Berlin.

Till vänster: Stefan Kaduk ledde seminariet “Working within the system”. Till höger: Tinne Wennerholm. Foto: Christine Wennerholm.
Till vänster: Stefan Kaduk ledde seminariet “Working within the system”. Till höger: Tinne Wennerholm. Foto: Christine Wennerholm.

Next Library, söndag.

Sista workshopen för i dag på Next library i Berlin. Frågeställning: Hur många procent av vår arbetstid går åt till ”working within the system” respektive ”working on the system”. Ett världsomspännande gemensamt problem verkar vara att vi lägger för mycket tid på möten.

Stefan Kaduk, lärare i kreativitet ledde oss igenom en workshop för att få oss att tänka utanför boxen och hitta en lösning på mötesproblematiken.

Om vi bara kastar oss ut i tankarna, släpper alla hinder och funderar över ett mötesdrömscenario, vad händer då?

Min lilla grupp med deltagare från Tyskland, Schweiz och USA kom fram till att:

Alla tar bort alla schemalagda möten från sina kalendrar.

I stället kan vem som vill boka ett pop-up-möte när den kreativa andan faller på. Detta i en inspirerande miljö som färdigställts för detta ändamål.

Man får inte säga nej till dessa möten. Då får man ingen information. Du får skylla dig själv, alltså. Vinsten med detta är att det bara blir kreativa möten, eftersom man möts när man har något att säga.

Undertecknad, vän av ordning, frågade vad vi gör med APT, verksamhetsmöten, kulturplanemöten och liknande. Som svar fick jag bara oförstående blickar.

Läs också: 

Dag 1: Berlin uppmuntrar det oväntade

Dag 2: Deltagande är nyckelordet

Dag 3: Essex rimmar för mamman

0 kommentarer

Senaste nytt

Politik

SD-kritik mot hbtqi-certifiering och dragqueens

I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”

8 dec 2023 • 3 min

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min