Sofia Malmberg om lärande skolbibliotek

18 nov 2016 • 2 min

En rektor som vågar satsa och en skolbibliotekarie som är beredd att ta plats i lärandet. Det är vad som krävs, skriver prisade skolbibliotekarien Sofia Malmberg från en konferens.

Sofia Malmberg. Foto: Privat
Sofia Malmberg. Foto: Privat

På väg hem från en mycket lyckad skolbibliotekskonferens i Linköping försöker jag summera dagens intryck. Under rubriken ”Bra skolbibliotek gör skillnad!” har Regionbibliotek Östergötland bjudit in länets rektorer till en heldag med fokus på skolbibliotek. Syftet var förstås att rektorerna ska satsa på skolbiblioteket som en del i skolans måluppfyllande arbete. Jag hade fått uppdraget att i egenskap av moderator guida åhörarna genom dagen och sätta in föreläsarna i ett sammanhang.

Det var en bra mix av föreläsare, några med en mer övergripande strategisk roll och några som fungerade som praktiska exempel. Matz Nilsson, ordförande för Sveriges skolledarförbund, var noga med att understryka vikten av att rektor har en medveten strategi för hur skolbiblioteket ska integreras i undervisningen. Något som förstås har varit utgångspunkten för Linköpings numera nationellt kända fokusbibliotek. Matz menade vidare på att skolbibliotekarien behöver utmana strukturer och öppna nya världar. Något som ligger helt i linje med det arbete som fokusbibliotekarierna Pernilla Skantze och Liselott Drejstam bedriver på sina respektive skolor. Pernilla ligger i startfasen med ett intensivt läsfrämjande arbete medan Liselotte har ett mångårigt medvetet arbete med läsande och källkritik bakom sig. Något som 2015 renderade biblioteket på Hjulsbroskolan den presigefyllda utmärkelsen Årets skolbibliotek.

Regionbibliotek Östergötland och Linköpings kommuns framgångsrika satsning på fokusbibliotek har tveklöst resulterat i en ökad måluppfyllelse. En projektmodell som sedan förra veckan även finns dokumenterad i bokform för att kunna fungera som inspirationskälla för andra. Inspirerade är ju förstås det man hoppas att rektorerna ska bli. Att de ska se skolbiblioteket som en pedagogisk investering som betalar sig i form av ökad måluppfyllelse. Men för att det ska ske behövs det två saker. Det ena är en rektor som har en strategisk plan för skolbiblioteket och som är beredd att ge skolbibliotekarien ett pedagogiskt uppdrag. Det andra är en skolbibliotekarie som är beredd att skapa sig en plats i den lärande strukturen. Jag tycker att Kajsa Andersson, rektor på Skäggetorpsskolan, summerar väl vad det egentligen handlar om: ”Man måste våga prova nytt. Och man måste våga misslyckas”.

Sofia Malmberg är samordnare för skolbiblioteken i Järfälla. Hon är en flitigt anlitad föreläsare i skolbiblioteksfrågor och har skrivit ”Bibliotekarien som medpedagog” (BTJ, 2014) och Happenings som arbetsmetod” (BTJ, 2015). Under året har hon tilldelats både Greta Linder-stipendiet och Christer Holmqvist-priset för att hon verkat som en självständig röst i skolbiblioteksdebatten. 

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan

Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.

29 sep 2023 • 3 min

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min