Dags att följa barnkonventionen

28 nov 2018 • 2 min

Barnkonventionen blir svensk lag den 1 januari 2020 och på Next library-konferensen i Berlin presenterades en svensk modell för att implementera den i bibliotekens verksamhet.

Till vänster: Tinne Wennerholm, region Gävleborg, och AnnCatrine Eriksson, Länsbibliotek Sörmland, på Next Library-konferensen. Till höger: Modellen Implementering Barnkonventionen. Foto: Privat.
Till vänster: Tinne Wennerholm, region Gävleborg, och AnnCatrine Eriksson, Länsbibliotek Sörmland, på Next Library-konferensen. Till höger: Modellen Implementering Barnkonventionen. Foto: Privat.

Att arbeta med barnkonventionen är att arbeta med mänskliga rättigheter. Alla vuxna har ansvar för att kompensera för att barn inte har makt. Barn kan inte rösta och de har inte tillgång till några maktpositioner i samhället. Men vi kan hjälpa dem att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda genom att använda det verktyg vi fått från FN, de 54 artiklarna i barnkonventionen.

En viktig artikel är artikel 12 som säger att när en offentlig verksamhet ska fatta beslut som berör barn så har barn rätt att bli hörda och uttrycka sina åsikter. Även artikel 3 är viktig.

Den säger att alla beslut ska tas med hänsyn till barnets eller barnens ­bästa. Och det finns fler artiklar som är högst relevanta i bibliotekets verksamhet.

Det yttersta ansvaret för att en implementering av barnkonventionen sker på alla nivåer i biblioteksverksamheten är chefens. Det är ledningens ansvar – inte barnbibliotekariens.

En snabb omvärldsspaning har visat att kännedomen om att det finns ett uppdrag att arbeta med barnkonventionen är ­ganska dålig hos bibliotek i flera länder.

Under hösten publicerar de regionala biblioteks­verksam­heterna i Östergötland, Örebro län, Sörmland och ­Gävleborg en skrift som är ett stöd för den chef som vill påbörja ett ­implementeringsarbete i sin verksamhet. Modellen har ­utarbetats i samarbete med fyra chefer för folkbibliotek och den består av åtta steg som bygger på varandra.

[fakta id=”18863″]

Läs mer:

http://biblioteksbladet.test/redaktionellt/berlin-uppmuntrar-det-ovantade/

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min