Dags att följa barnkonventionen

28 nov 2018 • 2 min

Barnkonventionen blir svensk lag den 1 januari 2020 och på Next library-konferensen i Berlin presenterades en svensk modell för att implementera den i bibliotekens verksamhet.

Till vänster: Tinne Wennerholm, region Gävleborg, och AnnCatrine Eriksson, Länsbibliotek Sörmland, på Next Library-konferensen. Till höger: Modellen Implementering Barnkonventionen. Foto: Privat.
Till vänster: Tinne Wennerholm, region Gävleborg, och AnnCatrine Eriksson, Länsbibliotek Sörmland, på Next Library-konferensen. Till höger: Modellen Implementering Barnkonventionen. Foto: Privat.

Att arbeta med barnkonventionen är att arbeta med mänskliga rättigheter. Alla vuxna har ansvar för att kompensera för att barn inte har makt. Barn kan inte rösta och de har inte tillgång till några maktpositioner i samhället. Men vi kan hjälpa dem att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda genom att använda det verktyg vi fått från FN, de 54 artiklarna i barnkonventionen.

En viktig artikel är artikel 12 som säger att när en offentlig verksamhet ska fatta beslut som berör barn så har barn rätt att bli hörda och uttrycka sina åsikter. Även artikel 3 är viktig.

Den säger att alla beslut ska tas med hänsyn till barnets eller barnens ­bästa. Och det finns fler artiklar som är högst relevanta i bibliotekets verksamhet.

Det yttersta ansvaret för att en implementering av barnkonventionen sker på alla nivåer i biblioteksverksamheten är chefens. Det är ledningens ansvar – inte barnbibliotekariens.

En snabb omvärldsspaning har visat att kännedomen om att det finns ett uppdrag att arbeta med barnkonventionen är ­ganska dålig hos bibliotek i flera länder.

Under hösten publicerar de regionala biblioteks­verksam­heterna i Östergötland, Örebro län, Sörmland och ­Gävleborg en skrift som är ett stöd för den chef som vill påbörja ett ­implementeringsarbete i sin verksamhet. Modellen har ­utarbetats i samarbete med fyra chefer för folkbibliotek och den består av åtta steg som bygger på varandra.

[fakta id=”18863″]

Läs mer:

http://biblioteksbladet.test/redaktionellt/berlin-uppmuntrar-det-ovantade/

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min