Efter Tintindebatten

5 dec 2012 • 2 min

I veckan stod det klart Behrang Miri, konstnärlig ledare för barn- och ungkulturverksamheten i Stockholm, lämnar sin fasta deltidstjänst där....

I veckan stod det klart Behrang Miri, konstnärlig ledare för barn- och ungkulturverksamheten i Stockholm, lämnar sin fasta deltidstjänst där.

 Behrang Miri hamnade i blåsväder i september i år när han i en intervju i DN sade att han ville flytta bibliotekets Tintinalbum från ungdomsbiblioteket Tiotretton till vuxenavdelningen: ”Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk. Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor. Bilden av ”skogsturken” finns kvar, det handlar om exotisering och orientalism”, motiverade han sitt beslut i samma artikel i DN.

På intervjun följde en infekterad debatt om rasism, stereotyper i barnlitteratur och censur – en debatt som fick ny intensitet i samband med Stina Wirséns Lilla Hjärtat-figur och som fortfarande pågår. I kommande BBL (nr 10) skriver t ex Malin Norrby, Länsbiblioteket Gävle-Uppsala, och Anna-Stina Takala, Regionbiblioteks Stockholm varsin text i ämnet utifrån delvis lite olika utgångspunkter.

I debattens spår tog Behrang Miri en time-out och nu lämnar han alltså sin tjänst som konstnärlig ledare men inte på grund av att trycket blev för hårt. Till tidningen ETC, som var först med nyheten om Miris avgång, säger han att anledningen är att han inte kan gå upp i arbetstid som han blivit erbjuden. I samband med den förestående sammanslagningen av Kulturhuset och Stadsteatern blev Miri erbjuden att gå upp från 60 procent till heltid vilket inte fungerar för honom just nu, säger han. Behrang Miri ska bl a medverka i kommande Melodifestival. Däremot kommer han att fortsätta arbeta för Kulturhusets ungdomsverksamhet som frilans. 

I senaste numret av Chefstidningen (HR- och ledarskapsmagasin för akademiker) berättar Behrang Miri om tiden efter Tintindebatten:

”Jag blev chockad. Jag ville lyfta debatten kring rasism, intersektionalism och diskriminering. Och hur barn och ungdomar påverkas av de stereotyper som finns omkring oss. Inget annat, säger Behrang Miri. Jag gjorde det på fel sätt. Det sa jag också när jag förstod åt vilket håll debatten drog (…) Jag ville bara fly. Minnen från flykten från Iran kom tillbaka. Men helt plötsligt kändes det som om jag hade blivit flykting i mitt eget land. Allt kändes nattsvart”.

I samma intervju talar han också om sin syn på ledarskap och om att på ett par timmar förvandlas från ”hjälte till rikskräk”.

 

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min