Efter Tintindebatten
5 dec 2012 • 2 min
I veckan stod det klart Behrang Miri, konstnärlig ledare för barn- och ungkulturverksamheten i Stockholm, lämnar sin fasta deltidstjänst där....

I veckan stod det klart Behrang Miri, konstnärlig ledare för barn- och ungkulturverksamheten i Stockholm, lämnar sin fasta deltidstjänst där.
Behrang Miri hamnade i blåsväder i september i år när han i en intervju i DN sade att han ville flytta bibliotekets Tintinalbum från ungdomsbiblioteket Tiotretton till vuxenavdelningen: ”Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk. Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor. Bilden av ”skogsturken” finns kvar, det handlar om exotisering och orientalism”, motiverade han sitt beslut i samma artikel i DN.
På intervjun följde en infekterad debatt om rasism, stereotyper i barnlitteratur och censur – en debatt som fick ny intensitet i samband med Stina Wirséns Lilla Hjärtat-figur och som fortfarande pågår. I kommande BBL (nr 10) skriver t ex Malin Norrby, Länsbiblioteket Gävle-Uppsala, och Anna-Stina Takala, Regionbiblioteks Stockholm varsin text i ämnet utifrån delvis lite olika utgångspunkter.
I debattens spår tog Behrang Miri en time-out och nu lämnar han alltså sin tjänst som konstnärlig ledare men inte på grund av att trycket blev för hårt. Till tidningen ETC, som var först med nyheten om Miris avgång, säger han att anledningen är att han inte kan gå upp i arbetstid som han blivit erbjuden. I samband med den förestående sammanslagningen av Kulturhuset och Stadsteatern blev Miri erbjuden att gå upp från 60 procent till heltid vilket inte fungerar för honom just nu, säger han. Behrang Miri ska bl a medverka i kommande Melodifestival. Däremot kommer han att fortsätta arbeta för Kulturhusets ungdomsverksamhet som frilans.
I senaste numret av Chefstidningen (HR- och ledarskapsmagasin för akademiker) berättar Behrang Miri om tiden efter Tintindebatten:
”Jag blev chockad. Jag ville lyfta debatten kring rasism, intersektionalism och diskriminering. Och hur barn och ungdomar påverkas av de stereotyper som finns omkring oss. Inget annat, säger Behrang Miri. Jag gjorde det på fel sätt. Det sa jag också när jag förstod åt vilket håll debatten drog (…) Jag ville bara fly. Minnen från flykten från Iran kom tillbaka. Men helt plötsligt kändes det som om jag hade blivit flykting i mitt eget land. Allt kändes nattsvart”.
I samma intervju talar han också om sin syn på ledarskap och om att på ett par timmar förvandlas från ”hjälte till rikskräk”.
Senaste nytt

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min
0 kommentarer