Gör stärkta bibliotek till en permanent satsning
4 apr 2022 • 3 min
Ge inte mer resurser utan låt stärkta bibliotek-satsningen vara kvar – med redovisningsplikt, skriver Tommy Bildström. "Det är lösningen för att biblioteken ska vara relevanta och förnya sig."
Att jobba med visionsarbete är inte lätt, det vet alla som olyckligtvis råkat bli chefer. All transformation är smärtsam, det är åtminstone min erfarenhet. Biblioteken dras också med några faktorer som komplicerar saken ytterligare: Vi har en tradition om hur saker och ting ska vara samtidigt som folkbiblioteken inte är tydligt definierade i lagtexten. Biblioteken har mycket svängrum med formuleringar som ”samt kulturell verksamhet i övrigt”. Kombinationen frihet och en tradition gör att det är svårt att ändra på saker. Ibland kan man i sitt stilla sinne tänka att lagen egentligen borde se ut så här:
Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning så länge det inte går ut över arrangemangen med trädgårdsföreningen.
Lägg då till att vi sällan blir granskade eller att det inte får någon konsekvens om vi inte håller oss till lagen eller ens uppfyller biblioteksplanen. Det finns ingen motsvarighet till Skolinspektionen för biblioteket. Att välja att ha ett arrangemang om blåbärssylt i stället för att göra riktade MIK-insatser när det krigas i Europa får inga följder.
Gång på gång visar det sig också att biblioteken har för få resurser sett till vårt uppdrag. Och uppdraget i sig, hur mycket ansvar kan det läggas på alla dessa tunna bibliotekarieaxlar? I bibliotekslagen står det att folkbiblioteken ska verka för att öka kunskapen om hur informationsteknik kan användas för delaktighet i kulturlivet. En viktig insats kan vara att undersöka prioriterade målgruppers utanförskap i digital kultur och motivera arrangemang med ny teknik i ett tillgänglighetsperspektiv. Men om folkbiblioteket i praktiken består av två personer, vad ska man då plocka bort för att bibliotekarierna ska jobba med ungdomar och virtual reality, och skulle prioriteringarna accepteras av de låntagare som också står för det folkliga stödet som biblioteken ändå har?
Svaret på frågan kan mycket väl vara stärkta bibliotek och, hör och häpna, redovisningen.
För oss har stärkta bibliotek varit en otroligt värdefull satsning, inte bara för att den tillfälligt löst problemet med resurserna utan också tack vare redovisningen. Att redovisa ett läsfrämjande projekt eller stärkta bibliotek är sällan särskilt roligt, men det talas allt för lite om att det löser, eller i alla fall erbjuder en kompromiss, i frågan om granskning. För mig som chef blir också stärkta bibliotek ett andrum och en möjlighet att utveckla verksamheten med redovisningen som ett praktiskt verktyg. Att söka bidrag, med omvärldsanalys, analys av kompetens och kunskap, samt planering och implementering är egentligen typiska verksamhetstrategiska processer. Ansökningen gör man gentemot prioriterade målgrupper och i den bästa av världar finns ett krav om både utökande samarbeten och kollegial spridning.
Gång på gång visar det sig också att biblioteken har för få resurser sett till vårt uppdrag
Jag är beredd att inte argumentera för mer resurser till biblioteken utan i stället för ett permanent statligt stöd i form av stärkta bibliotek – med redovisningsförpliktelse. Gärna av bibliotekschef och inte nyanställd projektledare. Jag tror att det är lösningen för att biblioteken ska vara relevanta och förnya sig, fortsätta jobba med den tillit och det utrymme som bibliotekslagen ger oss och samtidigt komma ifrån flaskhalsen som uppstår av att biblioteken har små resurser att jobba med.
Visst uppstår problem. Det finns en utbredd projekttrötthet och anställningsformen är inte optimal. Men kanske hamnar ansvaret på bibliotekschefsaxlar och blir ett verktyg för utveckling, kanske är det en möjlighet för oss att gå vidare och stärkas.
Tommy Bildström
Bibliotekschef i Nordmaling
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer