Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
25 jan 2021 • 2 min
Efter att Gustav Fridolin lade fram sin utredning har jag felaktigt stått som representant för åsikten att skolbibliotek inte är viktigt, skriver Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton. "Det är självklart viktigt att elever har tillgång till böcker, digitalt och analogt."
Debatten om skolbibliotekens roll blossade upp när Gustav Fridolins statliga utredning i frågan presenterades förra veckan. Själv har jag fått stå som representant för de som inte tycker skolbibliotek är viktigt. En inställning som är felaktigt återgiven och ett resultat av en styvmoderlig sammanfattning av ett längre resonemang från min och Friskolornas riksförbunds sida.
Det är självklart viktigt att elever har tillgång till böcker, digitalt och analogt. Läsning är en hörnsten i ett fungerande öppet samhälle. Och lusten till att läsa börjar, med rätt stöd och hjälp, i skolåldern. Skolbiblioteken kan vara ett viktigt verktyg för detta. Det har också sedan länge funnits reglering kring att alla skolor ska ha skolbibliotek och Skolinspektionen granskar detta noggrant. Det gäller förstås även friskolor som även de har skolbibliotek idag.
Jag menar att det gäller att använda resurserna i skolan smart. De allra viktigaste insatserna för att få upp läsförmågan och öka lusten till att läsa ligger i bättre lärarutbildning och fler speciallärare i kombination med studiero. Men en satsning på skolbibliotek kan utgöra en av flera insatser. Tyvärr innehåller dock utredningen detaljregleringar som jag inte tror gynnar läsning optimalt eller skolans användande av resurser totalt sett.
Utredningen har en daterad syn på hur läsning både ska gå till och möjliggöras. Det kan ifrågasättas att vi i denna digitaliseringens tid i lag ska skriva hur ett skolbibliotek rent fysiskt ska vara utformat. Jag vågar lova att det på alla skolor är självklart att man ska kunna läsa och arbete ostört. Och i de skolor som inte kommer till rätta med detta finns långt större problem än skolbibliotekets utformning.
Möjligheten till läsro ligger för det första i tydliga regler och arbetssätt för studiero generellt. Ett område där den svenska skolan för övrigt har stora problem internationellt sett men där friskolor ligger långt fram, både enligt Skolinspektionens och Svensk kvalitetsindex enkät till skolans medarbetare. Men det är även viktigt att det finns fysiska rum avsedda för särskilt störningsfri aktivitet. Detta ska och borde vara en självklar del på skolor och inget som inte behöver detaljregleras nationellt. Att dessa rum behöver vara i exakt anslutning till själva böckernas hyllor tycker jag däremot inte är så självklart.
Utredningens detaljorientering fortsätter med regler som exempelvis vem som ska vara chef över biblioteket och hur samarbeten får gå till. Regler som riskerar skapa en för stelbent verksamhet för att möta framtidens stora potential. En framtid som vi inte vet mycket om, mer än att den på kort sikt snabbt kan förändra förutsättningarna för såväl skolan som helhet som läsning specifikt.
Så låt mig avslutningsvis vara tydlig med att det är självklart att läsförmågan och läslusten ska sättas i centrum. Ju tidigare, desto bättre. Det viktiga borde vara hur man lyckas med denna fråga och inte hur det som skolbiblioteket har att erbjuda praktiskt genomförs.
Ulla Hamilton
Vd, Friskolornas riksförbund
3 kommentarer
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Ett rum i skolan utan utbildad och behörig personal?
Nej tack!
Hoppas att elever och lärare tycker att det är viktigt att det där rummet ”skolbiblioteket” är bemannat med behörig personal och söker sig till skolor som kommer ha det.
Ulla Hamilton tycks ha missat att skolbiblioteken inte enbart är ”rum med böcker i” utan en pedagogisk funktion som höjer kvalitén på undervisningen, ledd av fackutbildade bibliotekarier.
I Hamiltons värld borde man kunna se hög kvalitet som en konkurrensfördel, eller?
Min tidigare rektor, numera gymnasiechef i Varbergs kommun, berättade hur det gick till i den privatskola i Stockholm där han jobbade efter utbildningen. Då skolinspektionen skulle komma på besök uppmanades lärarna att ta med sig böcker hemifrån och fylla ett rum med böcker och vips hade man ett skolbibliotek. Det finns en orsak till skolans utförsbacke som aldrig kommer att erkännas av dem som tjänar pengar på skolans privatisering.