Lugn och ro viktigare än detaljstyrning
25 jan 2021 • 2 min
Efter att Gustav Fridolin lade fram sin utredning har jag felaktigt stått som representant för åsikten att skolbibliotek inte är viktigt, skriver Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton. "Det är självklart viktigt att elever har tillgång till böcker, digitalt och analogt."

Debatten om skolbibliotekens roll blossade upp när Gustav Fridolins statliga utredning i frågan presenterades förra veckan. Själv har jag fått stå som representant för de som inte tycker skolbibliotek är viktigt. En inställning som är felaktigt återgiven och ett resultat av en styvmoderlig sammanfattning av ett längre resonemang från min och Friskolornas riksförbunds sida.
Det är självklart viktigt att elever har tillgång till böcker, digitalt och analogt. Läsning är en hörnsten i ett fungerande öppet samhälle. Och lusten till att läsa börjar, med rätt stöd och hjälp, i skolåldern. Skolbiblioteken kan vara ett viktigt verktyg för detta. Det har också sedan länge funnits reglering kring att alla skolor ska ha skolbibliotek och Skolinspektionen granskar detta noggrant. Det gäller förstås även friskolor som även de har skolbibliotek idag.
Jag menar att det gäller att använda resurserna i skolan smart. De allra viktigaste insatserna för att få upp läsförmågan och öka lusten till att läsa ligger i bättre lärarutbildning och fler speciallärare i kombination med studiero. Men en satsning på skolbibliotek kan utgöra en av flera insatser. Tyvärr innehåller dock utredningen detaljregleringar som jag inte tror gynnar läsning optimalt eller skolans användande av resurser totalt sett.
Utredningen har en daterad syn på hur läsning både ska gå till och möjliggöras. Det kan ifrågasättas att vi i denna digitaliseringens tid i lag ska skriva hur ett skolbibliotek rent fysiskt ska vara utformat. Jag vågar lova att det på alla skolor är självklart att man ska kunna läsa och arbete ostört. Och i de skolor som inte kommer till rätta med detta finns långt större problem än skolbibliotekets utformning.
Möjligheten till läsro ligger för det första i tydliga regler och arbetssätt för studiero generellt. Ett område där den svenska skolan för övrigt har stora problem internationellt sett men där friskolor ligger långt fram, både enligt Skolinspektionens och Svensk kvalitetsindex enkät till skolans medarbetare. Men det är även viktigt att det finns fysiska rum avsedda för särskilt störningsfri aktivitet. Detta ska och borde vara en självklar del på skolor och inget som inte behöver detaljregleras nationellt. Att dessa rum behöver vara i exakt anslutning till själva böckernas hyllor tycker jag däremot inte är så självklart.
Utredningens detaljorientering fortsätter med regler som exempelvis vem som ska vara chef över biblioteket och hur samarbeten får gå till. Regler som riskerar skapa en för stelbent verksamhet för att möta framtidens stora potential. En framtid som vi inte vet mycket om, mer än att den på kort sikt snabbt kan förändra förutsättningarna för såväl skolan som helhet som läsning specifikt.
Så låt mig avslutningsvis vara tydlig med att det är självklart att läsförmågan och läslusten ska sättas i centrum. Ju tidigare, desto bättre. Det viktiga borde vara hur man lyckas med denna fråga och inte hur det som skolbiblioteket har att erbjuda praktiskt genomförs.
Ulla Hamilton
Vd, Friskolornas riksförbund
3 kommentarer
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
Ett rum i skolan utan utbildad och behörig personal?
Nej tack!
Hoppas att elever och lärare tycker att det är viktigt att det där rummet ”skolbiblioteket” är bemannat med behörig personal och söker sig till skolor som kommer ha det.
Ulla Hamilton tycks ha missat att skolbiblioteken inte enbart är ”rum med böcker i” utan en pedagogisk funktion som höjer kvalitén på undervisningen, ledd av fackutbildade bibliotekarier.
I Hamiltons värld borde man kunna se hög kvalitet som en konkurrensfördel, eller?
Min tidigare rektor, numera gymnasiechef i Varbergs kommun, berättade hur det gick till i den privatskola i Stockholm där han jobbade efter utbildningen. Då skolinspektionen skulle komma på besök uppmanades lärarna att ta med sig böcker hemifrån och fylla ett rum med böcker och vips hade man ett skolbibliotek. Det finns en orsak till skolans utförsbacke som aldrig kommer att erkännas av dem som tjänar pengar på skolans privatisering.