Replik: Fokusbiblioteken starka tillsammans
6 jul 2020 • < 1 min
En viktig framgångsfaktor för fokusbiblioteken i Linköping är en gemensam chef. Det skriver Catrin Eriksson, före detta skolbibliotekschefen i Linköping, i en replik till Erik Östmans (M) inlägg i debatten om fokusbibliotekens nya organisation.
I boken Fokusbibliotek – en utvecklingsmodell för bibliotek i grundskolan beskriver jag i kapitlet Framgångsfaktorer vad jag definierat som grundläggande för en lyckad skolbiblioteksutveckling.
Två av faktorerna är:
- Samordning – någon måste ha det övergripande ansvaret
Skolbibliotekschefen är anställd inom utbildningsförvaltningen och är fokusbibliotekariernas chef. Hen har kunskaper inom fackområdet och förankring i biblioteksvärlden. Chefen har ansvaret för skolbiblioteksutvecklingen inom grundskolan i kommunen. Detta förutsätter ett kontinuerligt arbete med bl.a. återkommande uppföljningsmöten på skolorna och byggande av goda relationer med rektorerna.
- Nätverk – möjlighet till kollegialt lärande, stöd och råd
Skolbibliotekschefen leder träffar där bibliotekarierna möts och delar kunskaper och erfarenheter som bidrar till utvecklingsarbetet på den egna skolan men även stärker hela gruppens kompetens. De mer meriterade bibliotekarierna kan sporra andra till att testa nytt och skolbibliotekschefen har en coachande roll när någon stöter på svårigheter.
Inom nätverket ges gemensam biblioteksspecifik fortbildning.
För en bibliotekarie kan det vara ett stort steg att välja att arbeta i skolan och dessutom är det krävande att vara ytterst ansvarig för biblioteksverksamheten. Då är det viktigt att den tydliga modell för verksamhetsutveckling och ekonomi som beskrivs i Appendix A i tidigare nämnda bok följs. Modellen ger arbetsro och trygghet för den enskilda bibliotekarien och förutsättningar för långsiktighet, likvärdighet och hög kvalitet för en kommuns skolbiblioteksutveckling.
Catrin Eriksson
skolbibliotekschef i Linköping 2009-2016
Tidigare inlägg i debatten:
- Fokusbibliotekarierna: Varför laga något som inte är trasigt?
- Erik Östman (M): Förändringar krävs för fler fokusbibliotek
- Katarina Tollbäck Ericson: Väl fungerande verksamhet kräver övergripande styrning
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer