Replik: Väl fungerande verksamhet kräver övergripande styrning
3 jul 2020 • 2 min
Fokusbiblioteken i Linköping är mer än bara läsning och tillgång till bra bibliotek. Det skriver avgående skolbibliotekschefen Katarina Tollbäck Ericson i en replik till Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.


Säkert vet Erik Östman att fokusbibliotek är mer än ”läsning och tillgång till bra bibliotek” utan även rätt utnyttjad ett pedagogiskt stöd i lärarnas undervisning, bland annat informationssökning och källkritik där bibliotekarierna har en bredare kompetens som efterfrågas i kursplanerna. Tyvärr vet inte alla politiker, skolledare, inte ens alla rektorer detta.
Erik Östman antyder att en utbyggnad av verksamheten är viktigt och pengar är inget problem. Varför då riskera denna viktiga verksamhet med 3-års avtal som lätt kan lockas sägas upp vid t.ex besparingar? Vad menar Erik Östman att fokusbibliotekarierna har missförstått?
För väl fungerande verksamhet krävs dessutom övergripande styrning, samarbete och utbyte av erfarenheter fokusbibliotekarierna emellan (för att bland annat främja likvärdighet mellan skolor). Nystartade skolor behöver dessutom en hel del hjälp att komma igång.
Att ersätta en heltids skolbibliotekschefstjänst med en samordningstjänst på 20 procent utan inflytande, säkerställer knappast detta viktiga arbete.
Angående ansvar för skolbiblioteken råder ingen tvekan, det står tydligt i läroplanen! Rektor ansvarar och skolbibliotekschefen är tänkt som ett stöd.
Med nuvarande organisation har Linköping fått 14 skolbibliotek i världsklass, (en utmärkelse som delades ut till 65 skolbibliotek i landet) varför inte fortsätta och förstärka detta arbete? Nej av någon anledning skall man” laga det som inte ens är trasigt”!
Förhoppningsvis kan debattartiklar liknande denna väcka intresse och bidra med kunskap om skolbibliotekens viktiga roll i dagens skola.
Katarina Tollbäck Ericson
Avgående skolbibliotekschef
Tidigare inlägg i debatten:
Erik Östman (M): Förändringar krävs för fler folkbibliotek
Folkbibliotekarierna: Varför laga något som inte är trasigt?
Senaste nytt

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min

"Alla i Bibliotekssverige tycker att de känner mig"
Nu vänds allas blickar mot Cecilia Ranemo på Kungliga biblioteket. Hon är ansvarig för den årliga biblioteksstatistiken som släpps i dag.
17 maj 2023 • 5 min

Trots läskris: Inga besked om satsning på skolbibliotek
Nivåerna på svenska tioåringars läsning är så låg att skolminister Lotta Edholm talar om en läskris i svensk skola. Läslyftet förlängs meddelar ministern, men nämner inte skolbiblioteken när hon listar åtgärder för att komma till rätta med problemen.
16 maj 2023 • 2 min

Bibliotek och lokaltidningar har mycket att vinna på samarbete
Bibliotekarier och journalister kan inspireras av varandra i arbetet för demokratin. Det är en av slutsatserna i en rapport som släpps i dag.
16 maj 2023 • 3 min
0 kommentarer