Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
15 sep 2021 • 3 min
Det saknas helhetssyn på bibliotekssektorns långsiktiga utveckling. Därför är det ett efterlängtat besked att regeringen lägger fram en nationell biblioteksstrategi före årsskiftet, skriver Svensk biblioteksförenings ordförande Johanna Hansson.
Regeringen har just presenterat en fördubbling av Stärkta bibliotek, ett stöd som går till folkbiblioteken och som funnits sedan 2018. Kommande år vill regeringen lägga 150 miljoner kronor för att öka utbudet och tillgängligheten till folkbiblioteksverksamhet i hela landet. Det är mycket positivt med satsningar på biblioteken. Det finns också många bra exempel på hur pengarna från Stärkta bibliotek har gjort nytta. På sikt behöver dock folkbiblioteken stabil finansiering för att vara hållbar. Svensk biblioteksförening har också visat att det finns anledning att vara bekymrad över folkbibliotekens långsiktiga ekonomiska förutsättningar.
I en intervju med Biblioteksbladet i samband med pressträffen, kom det också ett annat efterlängtat besked, nämligen att en nationell biblioteksstrategi kommer att presenteras innan årets slut. Sedan mars 2019 har det legat ett förslag, baserat på ett omfattande utredningsarbete, på kulturministerns bord och vi är många som undrat när regeringens strategi skulle läggas fram.
En del av det som fanns med i strategin har redan regeringen presenterat åtgärder kring, däribland de nationella minoritetsspråken. Men i övrigt har det varit tyst, trots en stor efterfrågan på en helhetssyn på bibliotekssektorns långsiktiga utveckling.
Sverige har länge saknat en nationell bibliotekspolitik. Nuvarande bibliotekslag är en ramlag som endast pekar ut de övergripande målsättningarna och prioriterade områdena för det samlade biblioteksväsendet. En nationell strategi behövs för att formulera visioner om bibliotekens roll i framtiden, ta fram strategier för att förverkliga målen, öka samarbetet mellan biblioteken samt förtydliga ansvarsfördelningen.
Det finns därför all anledning att upprepa några av föreningens förväntningar på strategin:
Strategin behöver också förhålla sig till de förändringar som exempelvis föreslås av utredningarna om pliktinsamling och framtidens forskningsinfrastruktur, liksom den försenade implementeringen av upphovsrättsdirektivet. Lätt tillgänglig information för alla nu och i framtiden måste vara ledstjärnan här. Slutligen behöver också de insikter som pandemin gett omsättas i konkreta åtgärder så att biblioteken kan stå starkare vid nästa samhällskris.
Svensk biblioteksförening arbetar för att vi ska ha ett samverkande nät av bibliotek med uppgift att möta invånares behov av läsning, kultur, kunskap, kultur och delaktighet – genom hela livet. För att nå dit behövs en övergripande strategi som sätter ramar och pekar ut en långsiktig färdriktning. När nu regeringen meddelat att en biblioteksstrategi äntligen är på gång vill vi från föreningens sida vara en konstruktiv part så att den verkligen gör att biblioteken bättre kan svara upp mot de behov som användarna har.
Johanna Hansson
Ordförande Svensk biblioteksförening
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min
0 kommentarer