Den övergripande trenden är nedåtgående

22 mar 2017 • 2 min

Myndigheten för kulturanalys svarar på SKL:s debattinlägg om en ny rapport som visar på dystra bibliotekssiffror. ”Det är inte möjligt att synliggöra trender genom att jämföra två år med varandra”, skriver artikelförfattarna.

Kulturanalys2

I debattartikeln daterad 14 mars argumenterar Maria Jakobsson på SKL för att den negativa bild som lyfts fram i Kulturanalys årliga lägesbedömningsrapport måste nyanseras. Vi delar uppfattningen att bilder av verkligenheten alltid har fler sidor än en och att det är viktigt detta återspeglas i olika kunskapsunderlag, som sätter ljuset på olika frågor.

I vår rapport Kulturanalys 2017 diskuterar vi folkbibliotekens tillgänglighet utifrån Kungliga bibliotekets statistik över antalet folkbibliotek, bokbeståndet (totalt och för barn), fysiska besök på folkbibliotek och utlåning av fysiska böcker på folkbiblioteken.

När vi beskriver utvecklingen över tid bygger vi både på denna statistik och på slutsatser från Kungliga bibliotekets egna rapporter och sammanställningar. Att nedläggningen av vart fjärde folkbibliotek inte kompenserats av bokbussar, att regionala skillnader ökat samt att öppettiderna minskat över tid har alltså konstaterats i Kungliga bibliotekets rapport Öppettider på folkbiblioteken 2016. En av slutsatserna i denna rapport är att: ”de offentliga rummen, som folkbiblioteken ofta beskrivs som, ofta har stängt”. De slutsatser vi presenterar är således varken kontroversiella eller okända.

Jakobsson lyfter i sitt inlägg fram besöksstatistik från folkbiblioteken från åren 2014 och 2015 för att stärka argumentet att folkbiblioteken inte tappar besök och att tillgängligheten därmed inte minskat. Vi vill betona att det inte är möjligt att synliggöra trender genom att jämföra två år med varandra; det krävs längre tidsserier.

Av den anledningen har vi också valt att bedöma läget för folkbiblioteken och tillgängligheten genom att referera till Kungliga bibliotekets statistik och använda flera olika mått. Den övergripande trenden är att antalet besök visar på en viss nedgång (2003-2015), medan utlåningen av fysiska böcker, antalet folkbibliotek och det totala bokbeståndet visar en tydligt nedåtgående trend (1995-2015). Det är naturligtvis vår förhoppning att ökningen av antalet besök mellan 2014 och 2015 fortgår kommande år, men att inte redovisa en längre tidsserie än det senaste årets utveckling, vore att undanhålla väsentligt underlag och information som kan ge stöd för åtgärder.

Avslutningsvis vill vi framhålla att det är, som Jakobsson påpekar, viktigt att veta varför en utveckling går åt ett visst håll. I vår årliga rapport Kulturanalys 2017 är emellertid uppdraget att presentera en samlad lägesbedömning av utvecklingen på kulturområdet. Framöver är det självfallet viktigt att analysera varför vi ser dessa trender inom biblioteksområdet.

Sverker Härd, direktör Myndigheten för kulturanalys

Katharina Tollin, utredare Myndigheten för kulturanalys

Läs mer: 

Debattinlägg: Kulturanalysen brister

Dystra bibliotekssiffror i ny rapport

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Ur takt med läsvanorna

Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2024 • 2 min

Annons

Annons

Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet

Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken. 

19 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre

I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.

17 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min