”Det går omkring en fet elefant i rummet”
1 sep 2017 • 3 min
Resebrev från Lars Ilshammar, biträdande riksbibliotekarie, om IFLA-konferensen WLIC i polska Wroclaw.
Lördag: Vaknar i ett stekhett hotellrum i Wroclaws gamla stadskärna. Sedan en överraskande vacker promenad längs Oder ut till Centennial Hall, världsminnet från 1913 som nu är IFLA-kongressen epicentrum. Går efter registrering direkt ut till en enorm vattenorgel som råkar spela Ödessymfonin (!). Funderar på om det ligger något dolt budskap i detta.
Deltar som nyvald medlem i business meeting med Standing Committee of the National Libraries Section. Får en första kort presentation av den intressanta benchmarking av världens nationalbibliotek som sektionen har tagit initiativ till.
Checkar ut efter lunch och tar en promenad i det Wroclaw som hette Breslau före 1945, på jakt efter mina barns morfars farfars mormor. Från andra sidan två världskrig och två världsordningar kan jag ändå hitta adresser och en intakt port.
På kvällen Nordic Caucus. Ersätter riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg som sitter fast på Arlanda och säger något kort om den nationella biblioteksstrategin och om KB:s arbete med yttrandefrihet.
Söndag: Formell öppningsceremoni med många fina ord om ett united library field och sprakande dansföreställning från Wroclaws svindlande tusenårshistoria. Känner dock hur det går omkring en fet elefant i rummet. Våra polska värdar låter historien sluta kring 1990 och IFLA:s president nämner inte heller hur yttrandefriheten kringskärs i dagens Polen.
Olusten lättar något när Svensk Biblioteksförenings ordförande Calle Nathanson berättar att de nordiska biblioteksföreningarna förbereder ett gemensamt uttalande. Men what about Malaysia, nästa års värdland, frågar många av oss.
Sedan två för KB viktiga sessioner; om pliktinsamling av digitalt fött material respektive digital humaniora – strategiska områden som vi har anledning att följa noga.
Skolkar från öppningspartyt på utställningsområdet och hyr istället en liten båt tillsammans med Peter Krantz, KB:s CIO. Kryssar på Oder nån timme och upptäcker att Wroclaw kan ställa upp mot Stockholm om titeln Nordens Venedig.
Måndag: Går på presidents session, som vanligt ett bra tillfälle att lyssna av vilka strömningar som rör sig i bibliotekens universum. Paradnumret i år är IFLA:s nya Global vision. Förarbetet har pågått under hela 2017 runt om i världen. Generalsekreterare Gerhard Leitner öppnar nu den onlineröstning som ska fastställa rangordningen mellan olika priorieringar. När vi har röstat visar det sig att ”equal and free access to information and knowledge” toppar listan över bibliotekens kärnvärden. ”Freedom of expression” kommer först på femte plats.
Hinner med en ny promenad i förflutenhetens landskap, som slutar på gamla judiska kyrkogården – en märkligt stilla och rofylld plats trots de mörka minnen som den bär på.
Träffar sedan Gunilla Herdenberg över en öl i gamla stan och stämmer av några aktuella frågor. Slutar dagen med god middag med delar av KB-gänget.
Tisdag: Heldagsmöte med CDNL, den årlig konferensen för nationalbibliotekarier. Sverige har platsen (bakom liten blågul flagga) mellan Swaziland och Schweiz. Vi sitter i ett enorm, vacker och alldeles ny glasbyggnad med, visar det sig, hopplös akustik. De inledande presentationerna om öppna data försvinner totalt.
Lunchar vid samma bord som Singapore, Vietnam och Nya Zeeland i ett vitt tält à la garden party. Två biffiga säkerhetskillar med sladd i örat vaktar oss mot okända faror.
Efter lunch ny mentometerröstning om IFLA:s Global vision (man kan rösta flera gånger). Känns sådär att ta fram ett viktigt strategidokument med snabba knapptryckningar, men grundidén att samla världens bibliotek kring en gemensam framtidsväg är god och ger IFLA, som kan kännas hierarkiskt och formellt, en ny demokratisk mening.
På kvällen Cultural evening vid vattenorgeln med massor av god mat och musik. Känner mig som en gammal gubbe när jag lämnar redan vid 9-tiden.
Onsdag: Tung tretimmarssession om och med nationalbibliotekens webbinsamling och samlingsuppbyggnad i det digitala medielandskapet. KB:s Eva-Maria Hausner gör en lysande presentation av våra tankar om framtidens nationalbibliotek i en transnationell värld.
På eftermiddagen IFLA:s generalförsamling. Christine Mackenzie, Australien, stiger på som President-elect för 2017-19 och Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, väljs in bland de mäktiga i IFLA:s governing board.
Middag på kvällen med glada svenska deltagare på restaurang Konspira: potatispannkakor med spenat!
Torsdag: Öppen session med grundlig genomgång av benchmarking om nationalbibliotekens kärnuppdrag och sedan business meeting nummer två med nationalbibliotekssektionen. Vi får rapporter från olika sessioner som sektionen organiserat och bollar teman för nästa års IFLA. Tar spårvagnen in till centrum efter lunch och handlar presenter till barnen vid stora torget. Sedan adjö till Wroclaw, en stad som verkligen har visat sig från sin bästa sida och som man gärna vill komma tillbaks till.
Lars Ilshammar är biträdande riksbibliotekarie
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/ska-paverkar-biblioteksrorelsen-globalt/
http://biblioteksbladet.test/vi-far-manga-fragor-om-meroppet/
http://biblioteksbladet.test/pavera-den-globala-biblioteksvisionen/
http://biblioteksbladet.test/dags-for-wlic-i-polen/
1 kommentarer
Senaste nytt
Bibliotek i Malmö håller fortsatt stängt efter hot
Personalen hotades med en stor kamphund. För att säkra tryggheten för anställda och besökare håller biblioteket Garaget på Sofielund i Malmö stängt i ytterligare två veckor.
1 nov 2024 • < 1 min
Ny rapport: ”USA:s väljare utsätts för manipulation”
Med hjälp av falska gillatummar och annat artificiellt engagemang, trummas politiska budskap in eller förvrängs inför presidentvalet nästa vecka. I bakgrunden anas Ryssland. Trots upptrappad konfliktnivå i världen sedan förra valet, har de sociala medieplattformarnas agerande inte förändrats, visar en ännu opublicerad rapport från Nato Stratcom.
31 okt 2024 • 5 min
"Ett välfungerande monopol är bra för kunderna"
Nästan alla ljudböcker som laddas ner från nordiska bibliotek kommer från bolaget där Lasse Nyrup är vd. Han är kyrkomusikern som blev biblioteksentreprenör med globala miljarddrömmar.
30 okt 2024 • 5 min
Bibliotek stängt efter hotfull situation och droghandel
Öppen droghandel och en hotfull situation mot personalen har lett till att biblioteket Garaget i Malmö har stängt hela höstlovet. Huvudskyddsombud krävde ett arbetet skulle stoppas och arbetsgivaren var överens. ”Vi delar bilden att arbetsmiljön inte är trygg.”
29 okt 2024 • 2 min
Har inte samvete att stötta Wikipedia
Förra året skrev Karolina Andersdotter en rapport om hur bibliotekarier kan använda Wikipedia. Nu har hon tvärvänt. Vad har hänt?
28 okt 2024 • 3 min
Ny i regeringens läsråd: "Det här är min chans"
Bibliotekschefen Tommy Bildström, som av regeringen utnämnts till ledamot i Statens kulturråds läsråd, anser att biblioteken bär en del av skulden till läskrisen. "Vi borde ändra på vissa saker."
25 okt 2024 • 2 min
Aniarapriset firade halvsekel
Med poesi, diskussion och ett samtal med Aniaraprisets allra första mottagare uppmärksammade Svensk biblioteksförening att priset har delats ut i 50 år. Ett stillsamt firande hölls på Tranströmerbiblioteket i Stockholm på torsdagskvällen.
24 okt 2024 • 2 min
Bred protest mot lag om anmälningsplikt: "Så förbannat dumt!"
Fackförbunden Dik och Vision deltog på onsdagen vid en manifestation mot Tidöpartiernas idé om en en lag om anmälningsplikt. ”Ingen skulle säga till poliser att lösa läskrisen”, sa Diks ordförande Anna Troberg.
24 okt 2024 • 2 min
Målet: Över tusen utlåningsplatser i Stockholm
Stockholms stadsbibliotek byter bibliotekssystem och siktar på att mångdubbla antalet utlåningsplatser i huvudstaden. Visionen är att det ska kunna gå att låna böcker på alla förskolor.
22 okt 2024 • 2 min
Desperationen från biblioteken: ”Pengarna räcker inte”
”Otroliga kostnadsökningar”, ”Förlitar oss helt på externa medel för att kunna utvecklas”. Efter år av nedskärningar har folkbibliotekens chefer svårt att få verksamheten att gå ihop.
22 okt 2024 • 2 min
Finland har tagit grepp om ljudet
De finska folkbiblioteken har tagit initiativ till ett eget e-bibliotek. "Vi kan själva bestämma i vilken riktning det här ska utvecklas."
18 okt 2024 • 3 min
Miriam Nauri: "Låt oss tala så att folk begriper"
Vad sysslar ett lärosätesbibliotek med, "mer än bara böcker"? Många använder fackspråk för att förklara. "Faran är alltid att skapa avstånd i frågor som borde engagera brett", skriver Miriam Nauri, chef för biblioteket på Karolinska institutet.
17 okt 2024 • 3 min
Bibliotekens vara eller inte vara är i mina ögon en självklarhet då böckers existens är permanent medans all annan form av media är föränderlig. Är imponerad över hur mycket tanke som ligger bakom bibliotekens uppgift och syfte, och kommer alltid tycka att om dagens människa tror sig klara sig utan bibliotek så är de ovärderliga för framtidens generationer. Ett måste för att bevara världens och Sveriges historia för framtiden.