”En spade är alltid en spade”
13 jan 2017 • 2 min
Tidigare utvecklingsledaren på Internationella biblioteket, Harriet Lacksten, skriver att det med sorg i hjärtat och kokande blod i ådrorna som hon tar del av att Internationella biblioteket står inför en nedläggning.


Det är med sorg i hjärtat och med kokande blod i ådrorna som jag tagit del av att Internationella biblioteket i Stockholm står inför nedläggning. För kalla det vad man vill, en spade är alltid en spade. Integration är inget annat än nedläggning när personalen ska skingras och uppdragen ”tydliggöras och renodlas”. Det betyder bara att den statligt finansierade lånecentralsdelen är det enda som blir kvar. Invandrarlånecentralen och sedermera år 2000 Internationella biblioteket (IB) bildades just för att kunna bygga upp ett så bra kvalitativt bestånd som möjligt anpassat efter användarna och också samla kompetens inom mångspråksområdet. Man skulle kunna få låna kvalificerad rådgivning vare sig man befann sig i Skärholmen, Täby eller Haparanda. Dessutom skulle Stockholms invånare kunna botanisera själva i samlingarna, få god och kvalificerad service och kunna ta del av intressanta program på olika språk. 2011 utsågs IB till Årets bibliotek.
LÄS OCKSÅ: Osäker framtid för Internationella biblioteket
Enligt informationen på Stockholms stadsbiblioteks hemsida ska nu stockholmarna nu få större del av Internationella biblioteket. Det ska spridas över hela bibliotekssystemet. Delar av samlingarna ska ut till stadsdelsbiblioteken. Det är ingen dålig idé och något IB försökt med redan tidigare. Erfarenheten var ju tyvärr att många bibliotek har ont om plats. Inköpen till den publika verksamheten ska begränsas till det antal språk, vare sig det är 9, 20 eller 25, som SSB har upphandlat. Resten ska tillgodoses med depositioner från lånecentralen. Detta är en klar försämring för användarna. Man medger från stadsbibliotekets sida att IB:s inköp varit av hög klass och kvalitet, men man nämner ingenstans hur denna höga kvalitet ska bibehållas, bara att man måste följa lagen om upphandling. Det har så vitt jag förstår inte varit helt problemfritt med att få upphandlade leverantörer att tillhandahålla önskade språk och titlar.
IB:s personal besitter en unik kompetens vad beträffar språk, litteratur, katalogisering, kultur, inköpskällor och mycket mer. Till exempel finns det på plats kunskaper i 25–30 språk. För att inte tala om de värdefulla kontaktnät man byggt upp. Under min tid på IB diskuterade vi ofta tillfälliga arbetsbyten med någon på stadsdelsbiblioteken. Flera av IB:s medarbetare var intresserade, men ingen från SSB:s sida. Nu kommer IB:s personal att tjänstgöra på olika bibliotek. Skulle man behöva rådgivning eller tala med den enda rumänskspråkiga personen inom Stockholms stadsbibliotek kommer man nu att få leta länge och väl. Under 2016 har man också på grund av den oro och ovisshet som varit förlorat flera duktiga medarbetare med unika kunskaper
Över 30 procent av Stockholms befolkning har utländsk bakgrund. Det talas en bra bit över 100 språk i Sveriges största stad. Man ska nog akta sig för att ta så stora ord i sin mun som ” att Stockholms stadsbibliotek ska vara ett internationellt bibliotek” när man samtidigt lägger ner Europas största mångspråkiga bibliotek.
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
0 kommentarer