Frossa i feltänk
27 apr 2018 • 3 min
I februari gick historiens andra Fail camp för bibliotekssektorn av stapeln. Alla inbjudna fick ta med sig sitt eget feltänk. Men regionbibliotekarien Peter Alsbjer tror att de tänker rätt.
Alla har säkert misslyckats någon gång. Glappet mellan ambitioner och prestationer, mål och resurser får lätt effekten att resultatet inte alltid blir det tänkta. Men varför är det så svårt att prata om det glappet på ett konstruktivt sätt? När en kirurg eller en pilot gör fel kan det få ödesdigra, rentav dödliga konsekvenser. Men på biblioteket är det sällan någon dör om personalen skulle svara fel på en referensfråga eller låna ut fel bok i en serie.
Hur vi, i biblioteksbranschen, förhåller oss till misslyckanden är något som vi på Biblioteksutveckling Örebro län velat undersöka genom konceptet Library fail camp.
Till bakgrunden hör att ett par av våra läsprojekt inte riktigt fick det utfall som vi förväntade när de planerades. Vi har i efterhand kunnat se att relationerna mellan de olika parterna i projekten inte var fullt så utbyggda som vi trodde från början. Projekten fick genomföras på lite andra sätt än de vi tänkt oss. Men, i stället för att skuldbelägga oss själva ville vi undersöka hur vi skulle kunna omsätta våra erfarenheter i nya kunskaper inför framtiden.
Att våga lyfta fram det som inte blivit som planerat kan ge nya kunskaper och nya ingångar till nya projekt och verksamheter. Det handlar därför om att vända perspektivet och få en förståelse för misslyckanden som en metod. Om du vill bedriva verksamhetsutveckling kan det vara en bättre metod att testa och riskera misslyckas, än att inte våga alls. Eller som Thomas Edison lär ha sagt om sin uppfinning glödlampan när det inte riktigt blev som det var tänkt: ”Jag har inte misslyckats. Jag har hittat 10 000 sätt som inte fungerar.”
Ett fail camp är av karaktären en ”icke-konferens” eller ”knytkonferens” och kan gå ut på att deltagarna tillsammans försöker identifiera vilka gemensamma nämnare som finns när det kommer till ”misslyckanden” i projekt eller i den ordinarie verksamheten. Vi lyfter fram och undersöker sådant som undviks eller omformuleras i utvärderingar och rapporter. Det betyder att de modiga personer som deltar i ett Fail camp får möjlighet att våga utmana sina egna tillkortakommanden och nyfiket se på sina handlingar och prioriteringar på ett nytt sätt.
2018 års Fail camp innehöll moment som Bring your own fail – deltagarna hade tagit med sig exempel på egna upplevelser av misslyckanden. För en del kanske det låter obehagligt att torgföra sådant som man inte är så stolt över. För andra blev det en kathariseffekt att dela med sig och få uppleva stödet av de andra deltagarna. Det egna misslyckandet visade kanske sig vara snarare en del i den egna lärprocessen än ett fiasko.
Redan 2017 års Fail camp hade nosat på Design thinking, en iterativ metod för verksamhetsutveckling. I år fortsatte vi spåret för att undersöka om metoden kan fungera som ett vaccin mot allt för stora tabbar i projekt. Detta med tanke på den mängd projekt som folkbiblioteken kommer att genomföra under de närmaste tre åren tack vare statens satsning på stärkta bibliotek i hela landet. I år valde vi att fortsätta att utforska begreppet i relation till det förhållningssätt till användaren som kallas användarerfarenhet, User Experience (UX). För ändamålet hade vi bjudit in två av landets ledande UX-experter inom biblioteksfältet, Anneli Friberg från Linköpings universitet och Linda Thorn från Uppsala universitet.
Det är vår förhoppning att konceptet med Fail camp ska sprida sig och därmed viljan att våga testa olika metoder, modeller och verksamhetsformer. Det är tack vare modet att experimentera, prova och låta sig utmanas och därmed riskera att misslyckas som bibliotekets tjänster fortfarande efterfrågas. En klok person sa ”Det enda misslyckandet är att inte ens försöka”. En annan sa ”Man har inte misslyckats förrän man slutat försöka”. Därför fortsätter vi med ett årligt Library fail camp!
Läs mer:
http://biblioteksbladet.test/vand-katastrof-till-succe/
http://biblioteksbladet.test/hon-skuggar-publiken/
Senaste nytt
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
0 kommentarer