Garanterat bra böcker
6 mar 2014 • 3 min
Kanske finns det bibliotek där man jublar när sändningarna kommer med de kulturrådsstödda böckerna, men det tycks inte höra till...
Kanske finns det bibliotek där man jublar när sändningarna kommer med de kulturrådsstödda böckerna, men det tycks inte höra till vanligheterna. Nu igen! är inte ett rop av entusiasm.
Jag har fått höra att det är tidsbrist som gör att böckerna i flera kommuner förblir ouppackade eller stående i något inre utrymme, kanske rentav skänks bort eller säljs bland utrangerade böcker. Det finns ändå ingen efterfrågan på dem, påstås det, och finns det efterfrågan på några av titlarna har man ändå redan köpt in dem, de är ju inga nyheter längre precis.
Men vänta lite nu, vem kan efterfråga en bok som man inte vet finns? Som man aldrig får se? Distributionsstödet är faktiskt inte tänkt som en present till bibliotekarierna (som vi kan fnysa åt och inte vilja ta emot) utan en möjlighet, eller törs jag säga demokratisk rättighet, för läsarna att få tillgång också till smala titlar och svårsålda böcker som inte ligger i travar hos bokhandlaren. Tidsbrist eller inte, det borde vara vår skyldighet att lyfta fram dem, skylta med dem och prata om dem!
Men är det verkligen vår sak, låter nästa invändning, att tala om för våra användare vilka böcker som är kvalitetslitteratur? Är det inte att underkänna deras smak? Inte alla känner sig bekväma med kvalitetsbegreppet och vad som är kvalitet kan verkligen diskuteras. Ja, men så gör det då, säger jag! Låt böckerna med stämpel Statens kulturråd utgöra grunden för en kvalitetsdiskussion på biblioteket, men låt läsarna också delta i diskussionen. Och här kan vi ju faktiskt lätt komma undan med att det inte är vi på biblioteket som har kvalitetsstämplat böckerna, om vi nu skulle vara rädda att skrämma bort en och annan storkonsument av lättsamma relationsromaner eller småstadsdeckare genom att ta ordet i vår mun.
Visste ni att Pocket Shop har en avdelning med svårsålda böcker. Det är böcker som kräver lite mer av läsaren, som kanske bjuder ett större motstånd men som ändå är så enastående, tänkvärda eller klassiska att man vill ha dem i sortimentet. De är värda det. Och läsarna är värda att kunna få med sig en sådan bok, en sådan större utmaning, tycks Pocket Shop mena och väljer att samla och synliggöra just dessa titlar under skylten ”Svårsålt” (sic!). Och tänk, plötsligt säljer de riktigt bra! Varför gör vi inte något liknande på biblioteken?
Vi ordnar en egen avdelning för de kulturrådsstödda böckerna, kallar den inte för KUR-böcker, men ”Kvalitetsstämplat” kanske inte är så dumt, eller varför inte skylta med ”Garanterat bra böcker”? I anslutning till hyllan kan vi förstås informera om distributionsstödet och publicera listor på samtliga böcker i olika kategorier som fått stöd. Listor lockar, och jag lovar att det kommer vara en och annan som bestämmer sig för att anta utmaningen att läsa just dessa böcker. Kanske samma personer som står för den ökade försäljningen av de svårsålda böckerna på Pocket Shop. Kanske någon du alls inte anade. Kanske du.
Och ja, är det ingen som har lånat boken när den har stått på hyllan några år så får vi gallra den. Men det är först då vi kan påstå att det inte fanns någon efterfrågan. Så länge vi låter böckerna stå och damma i något bakre utrymme i väntan på att vi ska få tid som vi aldrig får, så länge har vi faktiskt ingen aning.
Senaste nytt
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Välkommet besked om tillgänglighetslagen
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
0 kommentarer