Goda skäl att ta ställning mot privatiseringar av bibliotek
23 nov 2017 • 4 min
Replik till Thord Erikssons ledare i Biblioteksbladet 7/2017, ”Ideologisk enögdhet är alltid skadligt”.
Det är glädjande att senaste numret av Biblioteksbladet ägnar stort utrymme åt en väldigt viktig fråga i biblioteksvärlden, den om privatiseringar av eller ”alternativa driftsformer” för bibliotek. Det är en fråga som också vi lyfte i senaste numret av tidskriften Bis (3/2017), i och med Tobias Willstedts text om fallet Nacka, där samtliga av kommunens folkbibliotek snart är satta i privat drift.
Thord Eriksson nämner Bis i sin ledare i senaste Biblioteksbladet, men enbart för att på ett faktiskt rätt ohederligt sätt avfärda vår ambition att problematisera privatiseringsfrågan och presentera berättigad kritik mot den borgerliga privatiseringsivern som verkar vara förhärskande bland Nackas kommunpolitiker. Eriksson verkar inte ha läst längre än redaktionens inledartext på sidan 3 – och inte ens den har han läst ordentligt. Han skriver: ”Samma spår av ideologisk enögdhet återfinns hos dem som bara ser mörker när de hör talas om upphandlingen. För den socialistiska tidskriften Bibliotek i samhälle är det till exempel naturligt att i samma andetag skriva om Nacka och marscherande nazister i Göteborg. Båda positionerna gör intelligenta samtal omöjliga.”
Först en nödvändig korrigering: Situationen i Nacka och marscherande nazister i Göteborg var mycket riktigt två av tre exempel på viktiga frågor som lyftes i vår inledartext. Dock gjordes ingen koppling mellan dem utöver att de alla är viktiga kampfrågor i bibliotekspolitiken och för det demokratiska samhället i stort, vilket utvecklades på numrets resterande sidor.
Eftersom vi inte anser att Erikssons fräcka retorik utgör skäl nog att avskriva oss från ”intelligenta samtal” kring biblioteksprivatiseringar vill vi nu återgå till sakfrågan.
Eriksson förespråkar en mittenväg gällande privatiseringar av bibliotek. Han skriver att ”[d]et kan vara en väldigt dålig idé att låta företag driva bibliotek” samtidigt som att ”[d]et kan vara en lika dålig idé att helt motsätta sig att det sker” eftersom han menar att det potentiellt skulle kunna föra med sig ”något verkligt gott”. Man ska vara öppen för att privatisera bibliotek, men samtidigt får man inte privatisera bibliotek alldeles för mycket, är kontentan av Erikssons argumentation. Nacka är den ena extremen, och på något sätt lyckas Eriksson också beskriva ett principiellt ställningstagande för att behålla bibliotek i det allmännas regi som något extremt, eller kontroversiellt.
Den här sortens driftformsagnosticism är en del av en normalisering av privatiseringar av det allmänna som nyliberala politiker och vinsttörstiga företag älskar. Genom att ställa upp offentligt och privat driven verksamhet som två fullgoda alternativ kan man hoppa över diskussionen kring den strukturella förändringen det innebär att privatisera offentlig verksamhet och låtsas som att den redan är avklarad – vilket den inte är, varken inom biblioteken eller inom skola, vård och omsorg, dit Eriksson drar paralleller. Tvärtom, det finns ett starkt folkligt motstånd mot privatiseringar av offentlig sektor och det faktum att vi låter företag ta ut vinst från skattemedel avsedda för grundläggande välfärdsverksamheter. Att det här motståndet gäller även folkbiblioteken är vi ganska övertygade om.
Eriksson anför inga starka sakargument för varför vi ska släppa på garden och välkomna biblioteksprivatiseringar. Han gör en koppling till privatiseringar inom äldreomsorgen, vilka han tycker har varit av godo (igen, alla skulle inte hålla med om detta), och hänvisar lite fluffigt till konkurrens som en positiv drivkraft. Bibliotekens särskilda villkor utelämnas också i Erikssons text. Argumentationen blir tunn, precis som hos de politiker i Nacka Eriksson försöker distansera sig ifrån, som framhärdar i sin privatiseringsiver trots att kommunens egen utvärdering inte kan visa på några positiva effekter, utan snarare tvärtom. Det är helt enkelt väldigt svårt att hitta bra argument för att privatisera bibliotek.
I Bis 3/2017 lyfte Tobias Willstedt några argument mot privatiseringar av just bibliotek, som också påtalats av föreningen BiS vid andra tillfällen. Det finns fler, men redan nedanstående punkter utgör goda skäl för ett principiellt ställningstagande mot privatiseringar av bibliotek (ett ställningstagande som alltså inte grundar sig i ”ideologisk enögdhet” utan i en kritisk utvärdering av sakfrågan).
Med privata bibliotek bryter man upp den samverkan på lokal, regional och nationell nivå som sker i det nätverk de svenska offentliga biblioteken bildar. Konkurrens försvårar samverkan och riskerar att på sikt luckra upp det samarbete som har funnits mellan olika biblioteksformer i det svenska sambiblioteket. Bibliotekens samverkan är nödvändig utifrån ett demokratiskt perspektiv. Den ger alla samma tillgång till biblioteksresurserna och människor som bor i mindre tättbefolkade områden och distansstuderande är exempelvis grupper som har stor nytta av samarbetet. Intern konkurrens mellan biblioteken i kommunerna försvårar ett sådant samarbete. Målet för landets biblioteksverksamhet måste vara att biblioteksbesökaren får en likvärdig service och tillgång till landets samlade biblioteksresurser – på vilket sätt leder privatiseringspolitik och bibliotek i konkurrens oss dit?
Problemet med offentlig verksamhet som värderas med kvantitativa mått är att man oftast mäter det som är lätt att mäta. Kvalitativ biblioteksverksamhet kan inte utvärderas enbart genom kvantitativa mått, något som utgör grunden för utvärdering och intern medelsfördelning i Nacka. En god biblioteksverksamhet är helt enkelt för bred för att värderas på detta sätt. Svårigheten att hitta mätbara prestationer som pekar till uppfyllnad av vår bibliotekslag är ett exempel på detta.
Personal på privat drivna bibliotek omfattas inte av meddelarskyddet och är bundna av lojalitetskrav till det företag som köper deras arbetskraft. Detta försämrar deras möjligheter att påtala missförhållanden eller kritisera verksamheten. Bristande meddelarskydd försvårar medborgarens möjlighet att få insyn i biblioteksverksamheten och ansvarsutkrävande blir mer komplicerat. Och vem ska medborgaren ställa till svars när den har synpunkter på hur ett företag driver bibliotek? Vi riskerar att få en styrning av kommunala bibliotek där frågan om ansvar blir otydlig för medborgaren. Om ett bibliotek misslyckas på ”marknaden” och som konsekvens därav måste skära ned sin verksamhet, hur ska biblioteksbesökaren göra? Enligt en marknadslogik så ska hen väl helt enkelt uppsöka ett annat bibliotek, men de flesta vill nog bara ha tillgång till en bra och heltäckande biblioteksverksamhet i sitt område.
Att fler kommuner har planer på att lägga ut bibliotek på entreprenad, som framgår i Biblioteksbladets undersökning, ser vi på med stor oro. Det kräver att vi som – på goda grunder – är emot biblioteksprivatiseringar organiserar oss och mobiliserar vårt motstånd. Då även Svensk biblioteksförening drabbats av driftsformsagnosticism är Bis den enda biblioteksföreningen i Sverige som tar ställning för att våra bibliotek ska drivas i offentlig regi. Föreningen välkomnar varmt nya medlemmar och prenumeranter på tidskriften Bis!
Martin Persson, Stellan Klint och Charlotte Högberg, bibliotekarier och redaktörer för tidskriften Bis
Tobias Willstedt, bibliotekarie och BiS-medlem
Senaste nytt
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
Hur effektiva är egentligen skolbiblioteken? – Åsikterna går isär
En reform som inte når de elever som läser sämst – eller en central satsning för alla elevers rätt till läsning? Åsikterna går isär medan propositionen om bemannade skolbibliotek väntar på omröstning i riksdagen.
27 aug 2024 • 5 min
Filmfestivaler skyldiga leverera pliktexemplar – hotades av böter
När filmfestivaler under pandemin började sända över nätet för att överleva blev konsekvensen att de blev skyldiga att leverera pliktexemplar. Annars hotades de av böter. "Det var ett jättestort jobb", säger Julia Granath från Föreningen Sveriges filmfestivaler.
26 aug 2024 • 2 min
0 kommentarer