Inte så långt från Toronto till Långasjö
19 jun 2018 • 2 min
"Somliga tror att vi behöver rädda biblioteken. Men kanske är biblioteken i stället de hjältar som alla väntar på.” Det sade Trace A Gabridge, biträdande chef vid USA:s mest prestigefyllda tekniska universitet, MIT, när hon talade under rubriken Biblioteken som schweiziska arméknivar på Biblioteksdagarna i Stockholm i maj.

I sitt framtidsmanifest skriver MIT-biblioteken att de är här för att rädda världen. Från betalväggar, fördomar och uppfattningen att det inte längre finns sanningar.
Där står också en annan viktig grej. Att ”vi är alla på samma ställe, och det är överallt”.[fakta id=”18200″]
För drygt ett år sedan intervjuade vi Tracy Gabridges chef Chris Bourg (nr 1/2017) som då förklarade på vilket sätt de var överallt. Hon hade en femåring i Somalia framför ögonen. En riktigt smart femåring, som kanske kommer att rädda världen. Men för det behöver hon kunskap. Kunskap som tar sig fram till henne trots dålig internetuppkoppling och utan att det kostar för mycket.
Den nyvalda ordföranden i Svensk biblioteksförening, Johanna Hansson, säger nästan detsamma när vi träffar henne på Almedalsbiblioteket, som är Sveriges enda kombinerade folk- och forskningsbibliotek med två olika huvudmän: Uppsala universitet och Region Gotland.
”När den lilla bebisen kommer in på rim och ramsor ska vi tänka att det är en framtida professor. Det handlar inte om att varenda en ska bli akademiker, utan att fler ska veta att de kan dra nytta av närheten till forskningen.”
Och det gäller så klart i lika hög grad till MIT:s forskning som Uppsalas.
Världen blir allt mindre. Vi är alla på samma ställe och det är överallt. Det gäller att skapa tillgång. Så att så många som möjligt kan vara här och överallt.
Torontos stadsbibliotekarie Vickery Bowles talade på Biblioteksdagarna om bibliotekens möjligheter att ge fler chansen att vara med. Hur mycket som ligger bakom upplevelsen av att vara med. Som tillgången till information. Vilka du känner. Eller vad du har för arbetstider. I Toronto försöker de tänka in alla aspekterna i sin strategi för tillgång.
I temat har vi besökt ett bibliotek som öppnat efter att ha hållit stängt ett helt år. Där gläds nu en del av de 338 invånarna åt kommande tisdagseftermiddagar (det är då det kommer att vara öppet) då de åter blir uppkopplade mot större saker. Som internet eller Emmaboda kommuns bibliotekskatalog. Långasjö är också överallt.
Senaste nytt

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min
0 kommentarer