53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
26 nov 2024 • 2 min
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
Thord Eriksson, chefredaktör. Foto: Sandra Johnson
Det här är en utökad och bearbetad version av ledaren i Biblioteksbladet 4/2024.
På tisdagsmorgonen lade Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet fram sitt slutbetänkande. Där ingår ett lagförslag om att vissa offentliganställda ska bli skyldiga att anmäla personer utan uppehållstillstånd till polisen. Det senaste numret av Biblioteksbladet kretsar kring denna lag, motståndet den väckt och betydelsen den skulle ha för de direkt berörda, alltså de papperslösa.
Vid presentationen stod det klart att regeringens särskilda utredare Anita Linder tagit till sig de starka invändningar som bibliotekarier och andra yrkesgrupper har fört fram. Bibliotekspersonal liksom personal i bland annat vården, skolan och socialtjänsten ska inte omfattas av lagen.
Men om den ändå träder i kraft 1 juli 2026, det datum som föreslås, kommer skyldigheten att anmäla papperslösa ändå att omfatta 53 878 personer. Så många jobbar i de sex myndigheter – Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Pensionsmyndigheten, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Kriminalvården – som förmodas bistå med den information som ska underlätta verkställandet av fler utvisningar.
När angiveri lagstadgas i en del av samhället, kan det lätt föras över till fler områden. Sista ordet lär därmed inte vara sagt om det här.
Så länge lagen kan bli verklighet i någon form – även i detta snöpta miniformat som förmodligen är källa för gränslös frustration hos några av Tidöpartierna – fortsätter därför en fråga att sväva över alltihop:
Kan ett bibliotek som anger sina besökare fortfarande betraktas som ett bibliotek?
En kartläggning gjord av riksdagens utredningstjänst visar att åtta av EU:s tjugosju länder redan har angiverilagar. Sju av dessa har historisk erfarenhet av angiveri satt i system under kommunistisk och/eller nazistisk regim, vilket förstås kan vara en ren slump.
Att Sverige skulle kunna ingå i denna grupp vore ytterst ett resultat av att angiveriet målmedvetet har drivits av Sverigedemokraterna. Som har sitt ideologiska ursprung i…
Jajustja.
Stark mellanmänsklig tillit är ett utmärkande drag i Sverige, visar SOM-institutet i sina undersökningar. I lag påbjuden misstänksamhet skulle kunna förstöra det.
Det skulle drabba hela samhället, men mest alla med mörkare hudtoner, lite ovanliga namn och annat modersmål än svenska. Det skulle orsaka splittring i familjer, mellan vänner, på arbetsplatser.
Vem rapporterar papperslösa?
Vem rapporter dem som inte rapporterar papperlösa?
På Sergels torg i Stockholm manifesterades i höstas motståndet till en angiverilag. Men de många kraftfulla talen skingrade inte det uppenbara:
En rätt gles skara hade sökt sig dit, långtifrån alla verkade tycka att det här är särskilt angeläget.
Kommer landets offentliganställda trots allt att inrätta sig om lagen blir verklighet?
Sedan S, MP, M och SD i juni 2016 gjorde gemensam sak i riksdagen för ett första jättekliv mot en stram migrationspolitik, har Sverige genomgått en djup värderingsmässig förändring. Att vi sedan dess fattar utvisningsbeslut i högre grad än EU-snittet – trots att detta snitt dras ned av länder som helst inte ger skydd åt en enda asylsökande – är inget som väcker särskilt starka reaktioner. Att asylprocesserna ofta präglas av bristande rättssäkerhet har inte heller gjort djupare intryck på opinionen.
Stödet för invandringsfientlighet har snarare blivit starkare och spridit sig till fler politiska läger.
Det väcker oundvikligen några olustiga tankar.
Är protesterna mot lagen om anmälnings-plikt egentligen bara obetydliga krusningar på ytan?
Kommer en angiverilag att fylla de lydiga med känslan att göra det som är rätt och viktigt?
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
Delade känslor kring beskedet om anmälningsplikt: "En pyrrhusseger"
Skola, sjukvård, socialtjänst och bibliotek kommer inte omfattas av anmälningsplikten. Det meddelade regeringens särskilde utredare när utredningen presenterades. Däremot omfattas ett flertal myndigheter.
26 nov 2024 • 3 min
0 kommentarer