De är höstens krönikörer

11 sep 2024 • < 1 min

Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.

Det började med Svensk biblioteksförenings tidigare generalsekreterare Karin Linder. När hon lämnat sitt jobb och blivit kanslichef på Svenska journalistförbundet bad vi henne ändå fortsätta skriva krönikor i Biblioteksbladet.

Sedan har fler namn passerat: Carl Heath från forskningsinstitutet Rise som bland annat skrev om AI och annan ny teknologi och nu i våras Anya Feltreuter, bibliotekschef på Linköpings universitets samtidigt som biblioteksföreningens ordförande Helene Öberg och Karin Linders efterträdare Silvia Ernhagen förstås har dykt upp med sina kolumner från papperstidningen. Däremellan då och då doktoranden i informationsvetenskap Karolina Andersdotter och tidigare biträdande riksbibliotekarien Lars Ilshammar.

Krönikörer är ingen sällsynt art i medielandskapet, på många håll har det snarare gått inflation i personliga röster. Men i Biblioteksbladet har krönikan i stället utgjort en relativt outforskad terräng (i alla fall under de senaste åren, jag måste medge att jag inte har överblick över hela vår drygt hundraåriga historia).

Det vi hoppas på att få är förstås ett personligt tilltal, initierat och med ett ärende. (Jag skriver ”hoppas” eftersom krönikören är fri och inte ska vara hårt styrd av någon redaktör.)

De som under hösten ska ge oss det vi hoppas på är Miriam Nauri och Jan Scherman, båda kända för större delen av läsekretsen, men från olika håll.

Miriam Nauri dyker ofta upp här hos oss i sin nuvarande roll som chef för biblioteket på Karolinska instituet.

Jan Scherman är journalist och var tidigare vd för TV4. På senare år har han profilerat sig som debattör kring demokratifrågor och turnerar just nu runt i landet med filmen Make Democracy Great Again, regisserad av John Lundberg.

Jag ser fram emot att publicera deras texter. Höstens första kommer snart.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min

Krönika

Biblioteken står inför en guldålder

Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.

19 dec 2024 • 2 min