Läs utredningen och börja slipa på de egna argumenten
13 maj 2024 • 2 min
Den SD-präglade majoriteten körde över oppositionen när public service-kommitténs förslag togs fram. Bibliotekssektorn bör studera utredningen noga och fundera på hur de egna villkoren ska skyddas.

Inget politiskt beslut på riksnivå fattas numer utan Sverigedemokraternas inblandning. En unik position – mycket makt men inget ansvar – och med stor sannolikhet väntar en plats i regeringen efter nästa val. Kanske till och med statsministerposten.
Den parlamentariska public service-kommitténs utredning som presenterades tidigare idag speglar i hög grad inflytandet från detta parti som länge haft skrotande, eller åtminstone en omfattande demontering av SR, SVT och UR, på sin att göra-lista.
Hög grad av konsensus har tidigare präglat dessa regelbundet återkommande utredningar om public service. Nu upptas 50 av betänkandets drygt 600 sidor av reservationer och särskilda yttranden där kommittéledamöter från S, V, MP och C turas om att markera avstånd till förslagen.
Cilla Benkö och Hanna Stjärne, vd:ar för Sveriges Radio respektive Sveriges Television, har gett uttryck för att bristen på politisk enighet bäddar för kortsiktighet och lägre grad av oberoende. Om förslagen går igenom sätts public service-bolagen dessutom på en kännbar ekonomisk diet. Den årliga anslagsuppräkning på runt tre procent som företagen säger sig behöva, landar enligt kommitténs förslag i stället på två procent mellan 2027 och 2030 och därefter på en procent fram till 2033.
Det kommer att märkas i programutbudet.
Ett annat grepp som föreslås är att ta bort de nuvarande sändningstillståndens formuleringar om att verksamheten ska bedrivas utifrån ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Att motsvarande skrivningar finns i public service-lagen framhålls av utredningens majoritet som tillräckligt, medan minoritetens farhåga är att det ska leda till nedprioritering av dessa perspektiv.
Det går inte att läsa utredningen utan att se paralleller till bibliotekssektorn. I många kommuner viker redan resurserna och politiker, oftast sverigedemokrater, utmanar redan regelmässigt programverksamhet och mediebestånd.
Bristen på konsensus bakom utredningsförslagen är en styrkedemonstration för att visa vilka som har makten. Gränser som är på väg att målas upp är snäva, den som håller sig inom dem får hållas.
Häromdagen ställde Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson frågan om Sveriges Television hade vågat göra den granskning av Sverigedemokraternas manipulerande av den politiska opinionsbildningen som Kalla Fakta i TV4 sände förra veckan. Jag befarar att hon har rätt i slutsatsen att SVT nog saknar det modet. Ängsligheten syns redan när ämnen och självklara slutsatser hanteras som om de vore toxiskt kontroversiella och kräver nogsamt balanserande: ”Nu är ju inte Putin här och kan försvara sig.”
Jag törs påstå att samma ängslighet får bibliotekspersonal runtom i landet att redan dra sig för att arrangera vissa program eller köpa in laddade boktitlar.
Än så länge finns det lagstadgade principer att ta skydd bakom – men hur blir det om bibliotekslagen ändras? Majoriteten är beredd att köra över oppositionen i fråga om en demokratiskt känslig företeelse som public service. Vad får någon att tro att samma sak inte kan drabba biblioteken?
Det finns skäl att noga läsa public service-utredningen och fundera på de politiska strömningar som är i rörelse. Vad skulle de kunna innebära för bibliotekssektorn? Och hur lyder de bitande argumenten för en utveckling i en annan riktning?
3 kommentarer
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
Om man nu trots allt är genuint orolig över risken för nedskärning och styrning kommer här ett litet tips: De inom högern som är benägna till sådant kommer att vara mycket mindre motiverade att agera mot biblioteken om biblioteken framstår som de neutrala aktörer de enligt lagen ska vara istället för som den gren av den breda vänstern de idag i praktiken ofta är. Så börja ta åsiktsbredden i utbudet på större allvar, när det gäller såväl litteratur som programverksamhet! Inse att mångfald bland personalen inte bara handlar om fler ”rasifierade” och hbtq-personer, utan även om fler män och folk vilka politiskt står till höger! Acceptera att om en fjärdedel av befolkningen motsätter sig en viss verksamhet på biblioteken så går det inte att vifta bort motståndet bara för att det kommer från människor vars åsikter man själv tycker gör dem lite mindre värda! Acceptera vidare att biblioteken faktiskt inte är en gren av hbtq-rörelsen och att en uppenbar överfokusering på någon som helst utsatt grupp är problematisk i offentligt finansierade rum vilka ska vara till för alla! Och därtill, se till att den interna debatten präglas av saklighet! Idag är det banne mig allt för mycket av halmgubbar, tankeläsning och olika spelregler för olika aktörer.
Det är väl så att man får tycka olika kring huruvida staten ska ta ansvar för att det finns fria medier eller som i vårt fall ta ansvar för en demokratisk stödfunktion eller om man tänker sig att det skulle sköta sig själv med hjälp av marknaden/näringslivet.
Ju längre höger man går desto mer kommer tendensen att vara att man inte ska lägga pengar på stödfunktioner som man tror skulle lösa sig själv om marknaden fick råda.
Att däremot bråka med oberoende media och ha åsikter om detaljer i sakfrågor (eller programverksamhet) är rent ut sagt farligt och inget vi ska acceptera oavsett vilket parti som framför dem.
För min del har jag blivit väldigt glad när jag läst dessa upprörda texter om hur regeringen och SD försöker omvandla public service. Äntligen visar de lite ryggrad och agerar mot vänsterns dominans inom offentligt finansierad verksamhet! Men sedan skummade jag igenom det faktiska betänkandet… Ursäkta mig, men här finns ju faktiskt inget som är det minsta radikalt!