"Många förväntar sig mer av biblioteken"
20 okt 2022 • 2 min
Hanteringen av den misshagliga boken i Göteborg påminner om hur ängsliga organisationer och företag brukar föra sig i offentligheten. Det inger ingen respekt, skriver Thord Eriksson.
I Kungliga bibliotekets katalog Libris fanns till helt nyligen fyra exemplar av boken Idarat al-tawahhush, skriven av pseudonymen Abu Bakr al-Nadji. Samtliga böcker har funnits på olika bibliotek i Göteborg vilket tidigare i veckan uppmärksammades av Sveriges Radios lokala kanal P4. ”Bok med IS-propaganda lånas ut på bibliotek i Göteborg”, löd rubriken på det första inslaget i måndags.
Det är lätt att föreställa sig stressen hos de ansvariga. Blixtsnabbt vidtogs pudlande åtgärder för skademinimering. Böckerna, som lånats ut totalt tio gånger sedan de köptes in 2017, plockades bort.
Det kändes som att historien slutade där tills Aron Lund, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, kommenterade saken i Expressen igår. Till skillnad från de flesta av oss andra har han läst boken i fråga och beskriver den som ett sövande tråkigt revolutionärt islamistiskt handlingsprogram med ”vissa tillkortakommanden” som plan för världsherravälde. ”Men om man intresserar sig för salafi-jihadismens tankegods och historia är detta en betydelsefull bok. Den citeras flitigt i forskningen och har varit ämne för minst tre studentuppsatser vid svenska universitet sedan 2017.”
I ljuset av Aron Lunds påpekanden framstår reaktionen på P4:s ”avslöjande” inte längre som särskilt rådigt utan som en tillagsinställd reflex.
Inte alls särskilt smickrande.
Det påminner om hur företag och organisationer brukar föra sig i offentligheten: helt utan ställningstaganden för att inte stöta sig med någon alls. Sådant stärker ingens trovärdighet utan framstår som bekvämt och ryggradslöst.
Det är nog många som förväntar sig mer av bibliotekssektorn.
Om biblioteken i Göteborg inte hade skickat böckerna till återvinning utan agerat i konsekvens med att exempelvis Adolf Hitlers Mein kampf redan ingår i beståndet och motiverat att även denna titel bör finnas där, så hade det i stället kunnat inge respekt och stärkt bilden av vad ett bibliotek är.
Historien är en olustig påminnelse om det sluttande plan som riskerar att luta alltmer i en tid då totalitarism fått ett uppsving: ängslighet och misstänksamhet breder ut sig, misshagligheter rensas bort, ivern att passa in, inte avvika, att vara till lags, vinner mark.
Det vore värdefullt att höra hur tankarna går ute på folkbiblioteken. Mejla!
1 kommentarer
Senaste nytt

Lämnar Iflas styrelse i protest
Halo Locher lämnar Iflas styrelse med omedelbar verkan. Anledningen är förfarandet när organisationen ska rekrytera ny generalsekreterare. ”Inte förenligt med mitt samvete.”
29 mar 2023 • < 1 min

Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd
Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.
29 mar 2023 • < 1 min

Startar bibliotek för social rättvisa
Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.
28 mar 2023 • 2 min

Bibliotekarier med särskilt fokus på regnbågsfrågor
Västerås är det första folkbiblioteket i Sverige med så kallade regnbågsbibliotekarier. De tre är specialiserade på hbtq-frågor och hbtq-relaterad litteratur.
28 mar 2023 • 3 min

Behövs folkbibliotekens eget museum?
Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.
27 mar 2023 • 3 min

Biblioteket som vägrade brinna: 90 år av demokrati och frihetskamp
Den tyska utrotningen började med ett angrepp mot ett bibliotek. "Där var vi 1933 och dit tycks vi återvända 2023. Vad kan vi göra?", skriver Niklas Ferdinand Carlsson.
24 mar 2023 • 5 min

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns
Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.
23 mar 2023 • 2 min

Fortsatt brist på bibliotekarier
Det finns gott om jobb för bibliotekarier och utsikterna ser lika goda ut för den som kommer ut på arbetsmarknaden om fem år, enligt en rapport från Saco.
21 mar 2023 • < 1 min

Ukrainska bibliotekarier kämpar för att rädda kulturarvet
276 ukrainska bibliotek har skadats i kriget. 47 har förstörts helt och 42 bibliotek har förlorat alla sina samlingar. Och det är siffror som förändras varje dag, poängterar Tetiana Chorna, universitetsbibliotekarie på Kiev-Mohyla-akademin, på besök i Uppsala.
20 mar 2023 • 3 min

Ansökte om tillträdesförbud – åklagaren sa nej
Stockholms stadsbiblioteks ansökan om tillträdesförbud för en besökare nekades av Västerorts åklagarkammare. Anledningen är att Tensta bibliotek delar lokaler med ett medborgarkontor.
20 mar 2023 • 2 min

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan
Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.
17 mar 2023 • 2 min

Axiells vd: Andra bolag är bättre än vi på mediemarknaden
Försäljningen av Axiell media innebär inte att Axiell group vill skala ner. Försäljningen var smärtsam, men nödvändig och Axiell vill fortsätta växa på andra sätt, berättar koncernchef Joel Sommerfeldt för Biblioteksbladet.
16 mar 2023 • 2 min
Viktiga synpunkter. Dessa böcker är ju intressanta för forskare och har en plats i historien. Tolerans innebär att acceptera även det man kraftigt ogillar, inom lagens ramar givetvis. (Att sätta handböcker i terrorism och bombtillverkning i fel händer är förstås inte bibliotekens uppgift.)