"Många förväntar sig mer av biblioteken"
20 okt 2022 • 2 min
Hanteringen av den misshagliga boken i Göteborg påminner om hur ängsliga organisationer och företag brukar föra sig i offentligheten. Det inger ingen respekt, skriver Thord Eriksson.
I Kungliga bibliotekets katalog Libris fanns till helt nyligen fyra exemplar av boken Idarat al-tawahhush, skriven av pseudonymen Abu Bakr al-Nadji. Samtliga böcker har funnits på olika bibliotek i Göteborg vilket tidigare i veckan uppmärksammades av Sveriges Radios lokala kanal P4. ”Bok med IS-propaganda lånas ut på bibliotek i Göteborg”, löd rubriken på det första inslaget i måndags.
Det är lätt att föreställa sig stressen hos de ansvariga. Blixtsnabbt vidtogs pudlande åtgärder för skademinimering. Böckerna, som lånats ut totalt tio gånger sedan de köptes in 2017, plockades bort.
Det kändes som att historien slutade där tills Aron Lund, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, kommenterade saken i Expressen igår. Till skillnad från de flesta av oss andra har han läst boken i fråga och beskriver den som ett sövande tråkigt revolutionärt islamistiskt handlingsprogram med ”vissa tillkortakommanden” som plan för världsherravälde. ”Men om man intresserar sig för salafi-jihadismens tankegods och historia är detta en betydelsefull bok. Den citeras flitigt i forskningen och har varit ämne för minst tre studentuppsatser vid svenska universitet sedan 2017.”
I ljuset av Aron Lunds påpekanden framstår reaktionen på P4:s ”avslöjande” inte längre som särskilt rådigt utan som en tillagsinställd reflex.
Inte alls särskilt smickrande.
Det påminner om hur företag och organisationer brukar föra sig i offentligheten: helt utan ställningstaganden för att inte stöta sig med någon alls. Sådant stärker ingens trovärdighet utan framstår som bekvämt och ryggradslöst.
Det är nog många som förväntar sig mer av bibliotekssektorn.
Om biblioteken i Göteborg inte hade skickat böckerna till återvinning utan agerat i konsekvens med att exempelvis Adolf Hitlers Mein kampf redan ingår i beståndet och motiverat att även denna titel bör finnas där, så hade det i stället kunnat inge respekt och stärkt bilden av vad ett bibliotek är.
Historien är en olustig påminnelse om det sluttande plan som riskerar att luta alltmer i en tid då totalitarism fått ett uppsving: ängslighet och misstänksamhet breder ut sig, misshagligheter rensas bort, ivern att passa in, inte avvika, att vara till lags, vinner mark.
Det vore värdefullt att höra hur tankarna går ute på folkbiblioteken. Mejla!
1 kommentarer
Senaste nytt
Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”
Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.
4 okt 2023 • 2 min

Wlic i Dubai inställt
Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.
3 okt 2023 • < 1 min

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.
3 okt 2023 • 2 min

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag
En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.
3 okt 2023 • 2 min

Poesi som höjer rösten och farväl till autofiktionen
Hur ser tendenserna i skönlitteraturen ut? Biblioteksbladet pratar litterära trender med Sorin Masifi, Ingrid Elam och Lina Wolff.
2 okt 2023 • 11 min

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min

Så kan biblioteken använda digital teknik
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Viktiga synpunkter. Dessa böcker är ju intressanta för forskare och har en plats i historien. Tolerans innebär att acceptera även det man kraftigt ogillar, inom lagens ramar givetvis. (Att sätta handböcker i terrorism och bombtillverkning i fel händer är förstås inte bibliotekens uppgift.)