På Pressfrihetens dag sa vi adjö till Elon Musk

6 maj 2024 • < 1 min

Det har länge funnits goda skäl att lämna Twitter/X. I fredags tog vi steget och uppdaterade Biblioteksbladets konto för allra sista gången.

Vad som hänt med Twitter sedan plattformen köptes av Elon Musk för knappt två år sedan har nog de flesta hygglig koll på. Plattformen, omdöpt till X förra sommaren, var sedan tidigare arena för hårda retoriska tag, men atmosfären förråades när Musk klev in i bilden. Först gav han ”amnesti” åt avstängda hatkonton. Sedan stängde han av en mängd journalister från stora amerikanska medier och hävdade att de brutit mot Twitters regler genom att skriva om hans privata flygplan.

Så har det sedan fortsatt.

De senaste veckorna har nyheter från Brasilien handlat om att landets högsta domstol anklagar Musk för att tillåta militanta digitala miliser att hota demokratin med desinformation som vapen.

Musk har kallat domstolens ordförande ”diktator” och vägrar lyda några som helst påbud därifrån.

”Han globaliserar Amerikas kulturkrig”, är omdömet om Musk från en utredare specialiserad på informationspåverkan hos den ansedda tankesmedjan Atlantic council.

Sedan länge har det alltså funnits anledning att hålla sig borta från sådant Elon Musk är inblandad i. Det är ett viktigt skäl till att Biblioteksbladet inte längre kommer att uppdatera sitt konto på X.

Hädanefter återfinns vi på Linkedin och, precis som tidigare, på Facebook (ja, det finns skäl att även överväga den närvaron!).

Bra sätt att följa våra publiceringar är annars att prenumerera på vårt nyhetsbrev som skickas varje tisdag, eller att helt enkelt göra som många andra och välja webbplatsen biblioteksbladet.se som startsida i webbläsaren.

2 kommentarer

  1. Nog finns det mycket man kan kritisera Elon Musk för, inte minst hyckleriet när han i ena stunden utmålar sig själv som yttrandefrihetsförkämpe och i nästa prisar den kinesiska ledningen för att bättre kunna göra affärer i landet, men en hel del av kritiken mot X bottnar helt uppenbart i att Musk gjort sig till ovän med vänstern och med mainstreammedia. Personligen tycker jag också att det nya X med sin större yttrandefrihet helt klart är att föredra framför det gamla Twitter med dess tydliga vänsterslagsida i den bitvis drakoniska modereringen.

  2. Bra val. Har själv aldrig varit aktiv på twitter och det har bara gjort gott för mitt eget välmående. Det är smått absurt hur det blev närmast obligatoriskt för både medier, företag och myndigheter att ha ”närvaro” på en privatägd mikroblogg.

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min