På Pressfrihetens dag sa vi adjö till Elon Musk
6 maj 2024 • < 1 min
Det har länge funnits goda skäl att lämna Twitter/X. I fredags tog vi steget och uppdaterade Biblioteksbladets konto för allra sista gången.
Det är hög tid att lämna plattformen X, skriver chefredaktör Thord Eriksson.
Vad som hänt med Twitter sedan plattformen köptes av Elon Musk för knappt två år sedan har nog de flesta hygglig koll på. Plattformen, omdöpt till X förra sommaren, var sedan tidigare arena för hårda retoriska tag, men atmosfären förråades när Musk klev in i bilden. Först gav han ”amnesti” åt avstängda hatkonton. Sedan stängde han av en mängd journalister från stora amerikanska medier och hävdade att de brutit mot Twitters regler genom att skriva om hans privata flygplan.
Så har det sedan fortsatt.
De senaste veckorna har nyheter från Brasilien handlat om att landets högsta domstol anklagar Musk för att tillåta militanta digitala miliser att hota demokratin med desinformation som vapen.
Musk har kallat domstolens ordförande ”diktator” och vägrar lyda några som helst påbud därifrån.
”Han globaliserar Amerikas kulturkrig”, är omdömet om Musk från en utredare specialiserad på informationspåverkan hos den ansedda tankesmedjan Atlantic council.
Sedan länge har det alltså funnits anledning att hålla sig borta från sådant Elon Musk är inblandad i. Det är ett viktigt skäl till att Biblioteksbladet inte längre kommer att uppdatera sitt konto på X.
Hädanefter återfinns vi på Linkedin och, precis som tidigare, på Facebook (ja, det finns skäl att även överväga den närvaron!).
Bra sätt att följa våra publiceringar är annars att prenumerera på vårt nyhetsbrev som skickas varje tisdag, eller att helt enkelt göra som många andra och välja webbplatsen biblioteksbladet.se som startsida i webbläsaren.
2 kommentarer
Senaste nytt
Budgetpropositionen: I år funkar inte ens tomt skryt
När det gäller folkbiblioteken finns det inget kvar för kulturministern att försöka framställa som en satsning. Det statliga anslaget till läsfrämjande arbete är försvunnet.
19 sep 2024 • 2 min
Ur takt med läsvanorna
Samtidigt som ljudboken dominerar bokbranschen tycks tiden ha stannat på svenska folkbibliotek. "Att inte det diskuteras mer är en gåta", skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
19 sep 2024 • 2 min
Enkel utskriftslösning med självbetjäning för moderna bibliotek – inklusive utskriftsenhet
Med tillgänglighet och enkelhet som främsta drivkrafter har mer än 80 bibliotek i Sverige insett behovet av att uppgradera sina offentliga utskriftstjänster och har, precis som Southampton, valt KUARIO. Tillsammans med den lokala partnern Qlosr erbjuder KUARIO en snabb och säker självbetjäningslösning samt utrustning och installation på biblioteken.
19 sep 2024 • 2 min
Ge oss förutsättningar att verka för samhällets utveckling
På senare år har resurserna krympt för bibliotek, folkbildning och civilsamhällets organisationer. "Tillsammans har vi varit en kraft för förändring – och det behöver vi få fortsätta vara", skriver Helene Öberg.
18 sep 2024 • 2 min
Biblioteket lånar ut robotdammsugare till äldre
I en ansats att möta den demografiska utmaningen lånar Nyköpings stadsbibliotek ut smarta klockor och robotdammsugare. Det är ett av flera välfärdsbibliotek som har vuxit fram i landet för att underlätta för äldre att bo kvar hemma.
17 sep 2024 • 3 min
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Nog finns det mycket man kan kritisera Elon Musk för, inte minst hyckleriet när han i ena stunden utmålar sig själv som yttrandefrihetsförkämpe och i nästa prisar den kinesiska ledningen för att bättre kunna göra affärer i landet, men en hel del av kritiken mot X bottnar helt uppenbart i att Musk gjort sig till ovän med vänstern och med mainstreammedia. Personligen tycker jag också att det nya X med sin större yttrandefrihet helt klart är att föredra framför det gamla Twitter med dess tydliga vänsterslagsida i den bitvis drakoniska modereringen.
Bra val. Har själv aldrig varit aktiv på twitter och det har bara gjort gott för mitt eget välmående. Det är smått absurt hur det blev närmast obligatoriskt för både medier, företag och myndigheter att ha ”närvaro” på en privatägd mikroblogg.