På Pressfrihetens dag sa vi adjö till Elon Musk

6 maj 2024 • < 1 min

Det har länge funnits goda skäl att lämna Twitter/X. I fredags tog vi steget och uppdaterade Biblioteksbladets konto för allra sista gången.

Vad som hänt med Twitter sedan plattformen köptes av Elon Musk för knappt två år sedan har nog de flesta hygglig koll på. Plattformen, omdöpt till X förra sommaren, var sedan tidigare arena för hårda retoriska tag, men atmosfären förråades när Musk klev in i bilden. Först gav han ”amnesti” åt avstängda hatkonton. Sedan stängde han av en mängd journalister från stora amerikanska medier och hävdade att de brutit mot Twitters regler genom att skriva om hans privata flygplan.

Så har det sedan fortsatt.

De senaste veckorna har nyheter från Brasilien handlat om att landets högsta domstol anklagar Musk för att tillåta militanta digitala miliser att hota demokratin med desinformation som vapen.

Musk har kallat domstolens ordförande ”diktator” och vägrar lyda några som helst påbud därifrån.

”Han globaliserar Amerikas kulturkrig”, är omdömet om Musk från en utredare specialiserad på informationspåverkan hos den ansedda tankesmedjan Atlantic council.

Sedan länge har det alltså funnits anledning att hålla sig borta från sådant Elon Musk är inblandad i. Det är ett viktigt skäl till att Biblioteksbladet inte längre kommer att uppdatera sitt konto på X.

Hädanefter återfinns vi på Linkedin och, precis som tidigare, på Facebook (ja, det finns skäl att även överväga den närvaron!).

Bra sätt att följa våra publiceringar är annars att prenumerera på vårt nyhetsbrev som skickas varje tisdag, eller att helt enkelt göra som många andra och välja webbplatsen biblioteksbladet.se som startsida i webbläsaren.

1 kommentarer

  1. Bra val. Har själv aldrig varit aktiv på twitter och det har bara gjort gott för mitt eget välmående. Det är smått absurt hur det blev närmast obligatoriskt för både medier, företag och myndigheter att ha ”närvaro” på en privatägd mikroblogg.

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min

Krönika

Hur bra är du på att bubbelhoppa?

Att röra sig utanför sin egen trygga sfär ger perspektiv och kunskap. Om bubbelhoppning ute i stora världen verkar skrämmande – börja med att fråga en skolbibliotekarie, en sjukhusbibliotekarie eller en fängelsebibliotekarie vad han eller hon gör om dagarna, skriver Anya Feltreuter.

29 apr 2024 • 3 min