Sölvesborg var en föraning om det som kommer nu
12 sep 2022 • 2 min
De närmaste fyra åren kommer att innebära fler ingrepp i biblioteksplaner och mer motstånd mot programverksamhet. Kommer bibliotekssektorn att protestera eller vara förvaltningstrogen och tyst?
När Donald Trump vann valet i november 2016 skickade den amerikanska biblioteksföreningen Ala ut ett pressmeddelande och förklarade att dess medlemmar skulle samarbeta med den nyvalda presidenten och hans administration.
Ala:s ledning tvingades snabbt be om ursäkt. Ordföranden beklagade att pressmeddelandet uppfattats som att organisationen kapitulerade inför landets nya ledning och normaliserade det den stod för, och underströk att Ala fortsatt stod upp för fri tillgång till bibliotek, intellektuell frihet och den enskildes integritet. ”Det är uppenbart att många av dessa värden står i strid med ställningstaganden gjorda av den tillträdande administrationen.”
Här i Sverige lutar det just nu åt att vi får en regering där det största underlaget utgörs av ett högernationalistiskt parti med rötter i nazismen och en ledare som bara någon vecka innan Rysslands krig mot Ukraina inte kunde svara på om han föredrar Putin eller Biden.
Den ännu osäkra utgången i riksdagsvalet gör att Svensk biblioteksförening inte kommer att ge några kommenterar förrän på onsdag förmiddag. Det blir intressant att höra vad som sägs då och av andra personer och organisationer med koppling till bibliotekssektorn.
Jag tror att retoriken blir avvaktande, men att den kommer att bli allt skarpare ju längre in i den nya mandatperioden vi kommer. Varför?
Sverigedemokraterna har i kommunvalet gått från att vara starka till urstarka i skånska kommuner som Bjuv (från 33 till 39 procent), Hässleholm (25 till 30), Hörby (35 till 40), Klippan (30 till 35), Osby (23 till 26), Sjöbo (28 till 34), Svalöv (31 till 35), Tomelilla (24 till 30), Åstorp (31 till 33), Örkelljunga (31 till 35).
I Sölvesborg på andra sidan regiongränsen till Blekinge har partiet vuxit från 29 till 39 procent och mönstret upprepas – om än inte lika frekvent som i Skåne – på andra orter i landet.
De gångna fyra årens SD-inflytande i kommuner som Sölvesborg och Svalöv ger en föraning om att vi på andra håll också kommer att uppleva mer av ingrepp i biblioteksplaner, begränsning av litteratur på vissa språk, bråk om regnbågsflaggor och motstånd mot viss programverksamhet och konstnärlig verksamhet. Idén om vad ett folkbibliotek är och står för kommer att utmanas på den kommunala nivån – och vad SD:s nyvunna position i riksdagen och i förhållandet till M, KD och L kommer att innebära vet vi ännu inte.
Även om det säkert sitter långt inne, kommer nog till och med de allra mest förvaltningstrogna och lydiga tjänstepersonerna att agera till försvar för biblioteken. För om inte de, vilka ska då göra det?
Rösträkningen är inte avslutad och siffrorna i texten kan ändras.
1 kommentarer
Senaste nytt

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min
Finns det inte en Bibliotekslag? Vad står det där? Kan politiker sätta sig över denna lagstiftning?