Sölvesborg var en föraning om det som kommer nu
12 sep 2022 • 2 min
De närmaste fyra åren kommer att innebära fler ingrepp i biblioteksplaner och mer motstånd mot programverksamhet. Kommer bibliotekssektorn att protestera eller vara förvaltningstrogen och tyst?
När Donald Trump vann valet i november 2016 skickade den amerikanska biblioteksföreningen Ala ut ett pressmeddelande och förklarade att dess medlemmar skulle samarbeta med den nyvalda presidenten och hans administration.
Ala:s ledning tvingades snabbt be om ursäkt. Ordföranden beklagade att pressmeddelandet uppfattats som att organisationen kapitulerade inför landets nya ledning och normaliserade det den stod för, och underströk att Ala fortsatt stod upp för fri tillgång till bibliotek, intellektuell frihet och den enskildes integritet. ”Det är uppenbart att många av dessa värden står i strid med ställningstaganden gjorda av den tillträdande administrationen.”
Här i Sverige lutar det just nu åt att vi får en regering där det största underlaget utgörs av ett högernationalistiskt parti med rötter i nazismen och en ledare som bara någon vecka innan Rysslands krig mot Ukraina inte kunde svara på om han föredrar Putin eller Biden.
Den ännu osäkra utgången i riksdagsvalet gör att Svensk biblioteksförening inte kommer att ge några kommenterar förrän på onsdag förmiddag. Det blir intressant att höra vad som sägs då och av andra personer och organisationer med koppling till bibliotekssektorn.
Jag tror att retoriken blir avvaktande, men att den kommer att bli allt skarpare ju längre in i den nya mandatperioden vi kommer. Varför?
Sverigedemokraterna har i kommunvalet gått från att vara starka till urstarka i skånska kommuner som Bjuv (från 33 till 39 procent), Hässleholm (25 till 30), Hörby (35 till 40), Klippan (30 till 35), Osby (23 till 26), Sjöbo (28 till 34), Svalöv (31 till 35), Tomelilla (24 till 30), Åstorp (31 till 33), Örkelljunga (31 till 35).
I Sölvesborg på andra sidan regiongränsen till Blekinge har partiet vuxit från 29 till 39 procent och mönstret upprepas – om än inte lika frekvent som i Skåne – på andra orter i landet.
De gångna fyra årens SD-inflytande i kommuner som Sölvesborg och Svalöv ger en föraning om att vi på andra håll också kommer att uppleva mer av ingrepp i biblioteksplaner, begränsning av litteratur på vissa språk, bråk om regnbågsflaggor och motstånd mot viss programverksamhet och konstnärlig verksamhet. Idén om vad ett folkbibliotek är och står för kommer att utmanas på den kommunala nivån – och vad SD:s nyvunna position i riksdagen och i förhållandet till M, KD och L kommer att innebära vet vi ännu inte.
Även om det säkert sitter långt inne, kommer nog till och med de allra mest förvaltningstrogna och lydiga tjänstepersonerna att agera till försvar för biblioteken. För om inte de, vilka ska då göra det?
Rösträkningen är inte avslutad och siffrorna i texten kan ändras.
1 kommentarer
Senaste nytt

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min
Finns det inte en Bibliotekslag? Vad står det där? Kan politiker sätta sig över denna lagstiftning?