Dödlig desinformation kommer uppifrån
15 okt 2020 • 4 min
Lögnerna om pandemin skördar liv. När forskare analyserade desinformationens ursprung gjorde de en överraskande upptäckt, skriver Martin Gelin.

Den vanligaste och mest inflytelserika källan för lögner om pandemin kom från USA:s president, upptäckte forskare som studerade desinformationen..

I krig är sanningen det första offret. Kriget mot coronapanemin har också präglats av livsfarliga lögner redan från första början. I januari, ett par veckor innan WHO uppgraderade coronaepidemin till en pandemi, bidrog Kinas statliga censur till att omvärlden fick bristfällig information om krisens allvar.
Sedan dess har hela världen kämpat med lögnerna, konspirationsteorierna och den skadlig information som spridits om viruset. I få länder är själva informationsproblemet så akut som i USA.
I en ny undersökning av Cornell University i New York har forskare analyserat 38 miljoner engelskspråkiga artiklar om pandemin, för att kartlägga hur skadlig information sprids.
De gjorde en överraskande upptäckt. Den vanligaste och mest inflytelserika källan för lögner om pandemin kom inte från någon obskyr konspirationssajt eller rysk trollfarm, utan från USA:s president.
“Det är mycket oroväckande och leder till verkliga konsekvenser för folks hälsa”, sade Sarah Evanega, en av forskarna bakom rapporten, till New York Times.
Av de 38 miljoner artiklar som granskades innehöll en dryg miljon myter, lögner, och felaktig information om exempelvis mirakelmedicin som påstods bota smittan. I nästan hälften av artiklarna var det Trump själv som spred lögnerna. Ingen annan källa kom i närheten.
Joshua Sharfstein, på Johns Hopkins University i USA, säger att det här gör USA till ett unikt land under pandemin, då lögner från vår egen president är “en av de främsta orsakerna” till att pandemin blivit så svår att stoppa här.
Att Trumps lögner får så stort genomslag beror inte bara på att han som president har Vita husets pressrum som sin personliga megafon. Den verkliga spridningen av Trumps lögner sker på sociala medier, där Trump blixtsnabbt når miljoner.
På Twitter, Facebook och Youtube är det sedan länge klart att allt material som överhuvudtaget rör Trump syns och sprids och når ut betydligt snabbare än innehåll som handlar om, säg, en torr medicinsk expert, som Vita husets egen hälsoexpert Anthony Fauci. Inför valet 2016 fick den som sökte på politiska frågor på Youtube sex gånger fler sökresultat med Trump-videor än med Hillary Clinton-videor.
Inför höstens val är Trumps genomslag på Facebook, Twitter och Youtube ungefär tio gånger starkare än Bidens genomslag. På Facebook har Trump under det senaste halvåret fått totalt 296 miljoner interaktioner, medan Biden fått knappt 32 miljoner interaktioner (som kommentarer och delningar).
Utöver de digitala plattformarna finns ett mäktigt ekosystem av servila högermedier, som ivrigt upprepar allt Trump säger, likt Bill och Bull. Mest känt är tv-kanalen Fox News, som Trump själv följer slaviskt. Men minst lika inflytelserika är ett växande nätverk av högerextrema sajter, som Daily Wire och Breitbart, som också når miljontals på sociala medier dagligen, där de förstärker Trumps budskap.
Daily Wire var fram till ganska nyligen en perifer samlingsplats för hat och fördomar. Men under pandemins värsta månader har sajten nått fler på Facebook än både New York Times och Washington Post tillsammans, enligt en granskning av teknikjournalisten Kevin Roose.
Det här har lett till ett oerhört stort glapp i synen på pandemin mellan de amerikaner som får nyheter från seriösa medier och de som enbart får nyheter från Trump-lojala högermedier.
Bland amerikaner som följer nyhetsmedier som CNN, NPR och Washington Post säger bara tre procent att Trump gjort ett bra jobb med pandemin, enligt en färsk rapport av Pew Research.
Bland amerikaner som får nyheter från högermedier som Fox News och konservativ talk radio säger däremot 90 procent att Trump gjort “allt han kunnat” för att stoppa pandemin.
En annan granskning, av nyhetssajten Axios, visar att falska rykten och konspirationsteorier spridits tio gånger snabbare på sociala medier under pandemin än under normala omständigheter.
Forskarna på Cornell kallar det här en “infodemic”, ett slags pandemi av skadlig information.
Att det här sker just nu är ingen slump. I ett halvt sekel har den amerikanska högern drivit ett öppet krig mot etablerade, seriösa nyhetsmedier.
USA:s avreglering av först radio och kabel-tv och sedan internets genomslag har gjort det möjligt för ideologiska extremister och konspirationsteoretiker att frodas.
Roger Ailes, som grundade Fox News, var rådgivare till Richard Nixon och försökte redan i början av 1970-talet, inspirerad av Sovjet, starta en propagandakanal för Nixon som skulle heta “Republikansk TV”. Först två decennier senare gick hans dröm i uppfyllelse, när han lanserade Fox News, som nu även efter Ailes egen bortgång blivit ett ovärderligt nav i Trumps informationssfär.
De senaste åren har samtidigt lokalmedierna krossats av en digital annonsmarknad, där Facebook och Google kammar hem runt 90 procent av intäkterna. 2004, när Facebook grundades, hade amerikansk dagspress i USA årliga annonsintäkter på 50 miljarder dollar. Förra året var intäkterna bara 14 miljarder dollar, samtidigt som antalet journalistjobb i USA halverats under samma period.
De mest anrika medieinstitutionerna, som NPR, New York Times eller PBS, har en trogen och stabil publik, men de får allt svårare att tränga igenom den konservativa informationsbubblan. Vi ser samma fenomen i Storbritannien och Sverige, där BBC och SVT allt mer ifrågasätts från de ideologiska ytterkanterna.
Sociala medier skapade inte dessa problem, men de har blivit en katalysator för livsfarliga lögner under en historisk pandemi. I USA skördar det nu dödsoffer, dagligen.
Martin Gelin
Dagens Nyheters korrespondent i New York. Tillsammans med Karin Pettersson utkom han 2018 med boken Internet är trasigt – Sillicon Valley och demokratins kris (Natur & Kultur).
2 kommentarer
Senaste nytt

M-politikers svar på SD-kritik om dragqueens: "Långsökt"
I helgen läser dragqueens sagor på biblioteket i Lomma. Besöket och bibliotekets hbtqi-certifiering har ifrågasatts av Sverigedemokraterna. På biblioteket har kritiken väckt kämpaglöd. ”Nu vill vi ha regnbågsflaggor överallt!”
8 dec 2023 • 3 min

Saknas: Kunskap om AI och källkritik
AI gör det lättare att luras. Vilken beredskap har folkbiblioteken för det? Inte tillräcklig, visar Biblioteksbladets enkät.
8 dec 2023 • 2 min

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min
Ursäkta mig, men har man en artikel om desinformation så är det ju en klar fördel om den artikeln i sig inte sprider sådan. Vad jag syftar på är framförallt karaktäriseringen av Daily Wire som ”högerextrem” och ”en perifer samlingsplats för hat och fördomar”. Tvärtom skulle jag säga att detta är en förhållandevis mainstream-konservativ sajt (och såväl svenska som engelska Wikipedia beskriver den som just ”konservativ”). Grundad av den judiske debattören Ben Shapiro som inför förra presidentvalet lämnade mer radikala (men ändå måttligt ”högerextrema”) Breitbart eftersom han inte kunde ställa upp på dåvarande chefredaktören Steve Bannons okritiska stöd för Trump. Må sedan vara att Daily Wire är vinklad och ibland slarvar med fakta, men det är en helt annan kritik.
Nyhetssajter som medvetet ljuger och sprider konspirationsteorier i främlingsfientligt syfte definieras överlag som högerextrema. Som du själv nämner har Shapiro bakgrund på just Breitbart, som de flesta medier i Sverige och USA benämner som högerextrem. Jag har själv intervjuat grundaren Andrew Breitbart, som utan tvekan var högerextrem.
Den enda skillnaden gentemot Daily Wire är tonläget, men innehållsmässigt är det i princip samma slags ofta påhittade eller grovt överdrivna skrämselpropaganda om invandring och brottslighet.