Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
22 maj 2023 • 2 min
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

Helene Öberg om bibliotekens roll i kris.
Lärdomarna från coronakrisen och kriget i Ukraina har ökat förståelsen för att biblioteken har en roll i totalförsvaret. Svensk biblioteksförening har ett expertnätverk som arbetar med att öka medvetenheten inom olika biblioteksformer kring vilka roller dessa kan komma att ta i händelse av kris eller krig. På Marskonferensen i Umeå var temat Beredskap, och talare efter talare intygade bibliotekens betydelse.
Underlag från myndigheter som Säpo och Must har gett oss en fördjupad förståelse för hur hotbilden ser ut. Desinformation och hot mot demokratiska värden är centralt i ett utmanat läge. Det är inte konstigt att blickarna på både kommunal och nationell nivå vänds mot biblioteken.
Jag sitter inte med alla svaren på hur biblioteken bäst bidrar, men för mig är det viktigt att det är biblioteken själva som definierar sitt uppdrag i kris eller krig. Det första steget för biblioteken är att slå fast att de har en funktion i utmanande lägen. Vid höjd beredskap kan det spela roll att säkra bemanningen för att fortsatt hålla öppet. Annars kan medarbetarna omplaceras till andra arbetsuppgifter som bedöms vara viktigare.
Finns det något beskrivet i styrdokument kring vilken roll biblioteken förväntas ta? Bibliotekslagen skriver om bibliotekens uppdrag att värna den fria åsiktsbildningen, och det är ett uppdrag som blir angeläget när den fria åsiktsbildningen utmanas av främmande makt. Regeringens biblioteksstrategi tar upp bibliotekens ansvar för att värna tillgången till faktabaserad och trovärdig information i såväl normallägen som vid krissituationer och krig. Det är skrivningar som låter självklara och viktiga, men som kommer att kräva diskussion och förberedelser för att vara lika självklara i ett utförande under en pressad situation.
Från kriget i Ukraina vet vi att biblioteken blir måltavla, både för sin demokratiska funktion men också för sin betydelse som kulturarv.
Sannolikheten är stor att det kommer att finnas många pigga förslag på vad biblioteken kan göra i utmanande lägen som krig eller kris. Biblioteken kan ses som ett sätt att lösa andra aktörers utmaningar. Det är viktigt att vara rustad i de här diskussionerna och stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit. Omvärldens förväntningar är ingen mall.
2 kommentarer
Senaste nytt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism
Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.
7 dec 2023 • 3 min

Extra pengar för kompetens inom läsfrämjande
Det treåriga regeringsuppdraget Läsfrämjandelyft för folkbibliotek går mot sitt slut. Nu fördelar Kulturrådet 23 miljoner till 253 kommuner och 19 regioner. Här är kommunerna som får mest – och minst. Hela listan!
6 dec 2023 • 2 min

Besvikelse över tystnaden från biblioteken efter den 7 oktober
Hamas brutala attack i Israel den 7 oktober drabbar även den judiska minoriteten i Sverige. På resursbiblioteket för jiddisch finns både en rädsla för den ökade hotbilden och en besvikelse över biblioteksvärldens tystnad.
5 dec 2023 • 4 min

Helene Öberg om vikten av att förstå kraften i AI
Vi vill inte att unga människor ska växa upp utan att förstå digital utveckling. Vi vill inte heller att de växer upp utan läsning. De förstår själva att båda behövs, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
1 dec 2023 • 2 min

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min
Äntligen någon som synar bibliotekariernas verklighetsuppfattning kring bibliotekens roll i totalförsvaret.
Jag har under de senaste två åren vid två tillfällen tagit del av föreläsningar kring ämnet samt deltagit i diskussionsgrupper efteråt gällande roll och uppgifter i händelse av framför allt krig. Vid båda tillfällen satt jag med hakan i backen när jag hörde föreläsningarna och kollegornas påföljande idéer och förslag. Det talas ofta om att Sverige är ett ”fredsskadat” land, något som med bravur illustrerades under dessa tillfällen.
Det mest häpnadsväckande gällde hur man förlitade sig på att en sannolikt odemokratisk angripande nation skulle respektera krigets lagar, något som hittills endast demokratiskt sinnade nationer försökt hålla sig till. De sistnämnda är även de enda nationer som har en rättslig struktur för att väcka åtal mot de egna soldaterna om brott misstänks. Man hävdade bl a att så länge svenska militärer endast besöker folkbiblioteken iklädda civila kläder kommer inte biblioteken att ses som legitima militära måltavlor. Naiviteten är frapperande.
Sedan verkade man tro att folkbiblioteken skulle fungera som Rick’s Café Américain i filmen Casablanca, där motståndsmän och vanliga medborgare skulle kunna hänga och utbyta hemlig information mitt framför näsan på ockupanterna.
Verkligheten är den att i en militär konflikt med en totalitär, expansionistisk och brutal krigsmakt kommer Sveriges bibliotek att vara måltavlor oavsett hur mycket vi gruppjollrar om krigets lagar. Titta bara på ryssarnas framfart i Ukraina eller IS i Syrien. För fienden kommer ”stäng eller spräng” att vara det enda sättet att förhålla sig till biblioteken då de, som det påpekas i artikeln, fyller en demokratisk och kulturbärande funktion i vårt land — särskilt då fienden redan i förväg kommer att veta att biblioteken ingår i Sveriges totalförsvar.
Det är först efter att denna insikt får genomslag som vi på allvar kan börja diskutera folkbibliotekens roll i totalförsvaret.
Jag tycker att det är bra det du skriver. Jag kan tycka att vi redan nu i fredstid saknar en bra diskussion kring hur fri åsiktsbildning och faktabaserad information ibland står i motsatsförhållande till varandra. Något som jag upplevde som väldigt fint under pandemin var förtroendet för biblioteket. Hur viktigt det var för människor och hur mycket man litade på oss. Jag skulle vilja att vi funderade kring hur vi förvaltar det förtroendet på bästa sätt och hur vi kan stärka bibliotekets roll som förmedlare av faktabaserad och trovärdig information.