Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
22 maj 2023 • 2 min
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
Helene Öberg om bibliotekens roll i kris.
Lärdomarna från coronakrisen och kriget i Ukraina har ökat förståelsen för att biblioteken har en roll i totalförsvaret. Svensk biblioteksförening har ett expertnätverk som arbetar med att öka medvetenheten inom olika biblioteksformer kring vilka roller dessa kan komma att ta i händelse av kris eller krig. På Marskonferensen i Umeå var temat Beredskap, och talare efter talare intygade bibliotekens betydelse.
Underlag från myndigheter som Säpo och Must har gett oss en fördjupad förståelse för hur hotbilden ser ut. Desinformation och hot mot demokratiska värden är centralt i ett utmanat läge. Det är inte konstigt att blickarna på både kommunal och nationell nivå vänds mot biblioteken.
Jag sitter inte med alla svaren på hur biblioteken bäst bidrar, men för mig är det viktigt att det är biblioteken själva som definierar sitt uppdrag i kris eller krig. Det första steget för biblioteken är att slå fast att de har en funktion i utmanande lägen. Vid höjd beredskap kan det spela roll att säkra bemanningen för att fortsatt hålla öppet. Annars kan medarbetarna omplaceras till andra arbetsuppgifter som bedöms vara viktigare.
Finns det något beskrivet i styrdokument kring vilken roll biblioteken förväntas ta? Bibliotekslagen skriver om bibliotekens uppdrag att värna den fria åsiktsbildningen, och det är ett uppdrag som blir angeläget när den fria åsiktsbildningen utmanas av främmande makt. Regeringens biblioteksstrategi tar upp bibliotekens ansvar för att värna tillgången till faktabaserad och trovärdig information i såväl normallägen som vid krissituationer och krig. Det är skrivningar som låter självklara och viktiga, men som kommer att kräva diskussion och förberedelser för att vara lika självklara i ett utförande under en pressad situation.
Från kriget i Ukraina vet vi att biblioteken blir måltavla, både för sin demokratiska funktion men också för sin betydelse som kulturarv.
Sannolikheten är stor att det kommer att finnas många pigga förslag på vad biblioteken kan göra i utmanande lägen som krig eller kris. Biblioteken kan ses som ett sätt att lösa andra aktörers utmaningar. Det är viktigt att vara rustad i de här diskussionerna och stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit. Omvärldens förväntningar är ingen mall.
2 kommentarer
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Jag tycker att det är bra det du skriver. Jag kan tycka att vi redan nu i fredstid saknar en bra diskussion kring hur fri åsiktsbildning och faktabaserad information ibland står i motsatsförhållande till varandra. Något som jag upplevde som väldigt fint under pandemin var förtroendet för biblioteket. Hur viktigt det var för människor och hur mycket man litade på oss. Jag skulle vilja att vi funderade kring hur vi förvaltar det förtroendet på bästa sätt och hur vi kan stärka bibliotekets roll som förmedlare av faktabaserad och trovärdig information.
Äntligen någon som synar bibliotekariernas verklighetsuppfattning kring bibliotekens roll i totalförsvaret.
Jag har under de senaste två åren vid två tillfällen tagit del av föreläsningar kring ämnet samt deltagit i diskussionsgrupper efteråt gällande roll och uppgifter i händelse av framför allt krig. Vid båda tillfällen satt jag med hakan i backen när jag hörde föreläsningarna och kollegornas påföljande idéer och förslag. Det talas ofta om att Sverige är ett ”fredsskadat” land, något som med bravur illustrerades under dessa tillfällen.
Det mest häpnadsväckande gällde hur man förlitade sig på att en sannolikt odemokratisk angripande nation skulle respektera krigets lagar, något som hittills endast demokratiskt sinnade nationer försökt hålla sig till. De sistnämnda är även de enda nationer som har en rättslig struktur för att väcka åtal mot de egna soldaterna om brott misstänks. Man hävdade bl a att så länge svenska militärer endast besöker folkbiblioteken iklädda civila kläder kommer inte biblioteken att ses som legitima militära måltavlor. Naiviteten är frapperande.
Sedan verkade man tro att folkbiblioteken skulle fungera som Rick’s Café Américain i filmen Casablanca, där motståndsmän och vanliga medborgare skulle kunna hänga och utbyta hemlig information mitt framför näsan på ockupanterna.
Verkligheten är den att i en militär konflikt med en totalitär, expansionistisk och brutal krigsmakt kommer Sveriges bibliotek att vara måltavlor oavsett hur mycket vi gruppjollrar om krigets lagar. Titta bara på ryssarnas framfart i Ukraina eller IS i Syrien. För fienden kommer ”stäng eller spräng” att vara det enda sättet att förhålla sig till biblioteken då de, som det påpekas i artikeln, fyller en demokratisk och kulturbärande funktion i vårt land — särskilt då fienden redan i förväg kommer att veta att biblioteken ingår i Sveriges totalförsvar.
Det är först efter att denna insikt får genomslag som vi på allvar kan börja diskutera folkbibliotekens roll i totalförsvaret.