Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla
25 nov 2024 • 2 min
Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.
Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
I september 2023 skickade Svensk biblioteksförening ett brev till regeringen med synpunkter på utredningen om ökat informationsutbyte och en eventuell anmälningsplikt mellan polis och myndigheter som kommer i kontakt med människor som vistas i Sverige utan uppehållstillstånd. I dagarna blir utredningen färdig och vi behöver fortsätta vara aktiva och föra fram vår kritik mot förslagen. Våra argument är en del av en helhet, där stora delar av det offentliga Sverige, som SKR, fackförbund och många andra organisationer, har starka invändningar mot att offentlig sektor förväntas gå emot sitt kärnuppdrag för att uppfylla migrationspolitiska mål.
Jag har följande utgångspunkter i vårt arbete med anmälningsplikten:
Vi behöver beskriva hur uppdraget till utredningen står i strid med internationella överenskommelser, yrkesetiska principer och svensk lagstiftning. Det kommer att finnas personer som förstår den här konflikten i de olika delarna av en utrednings- och eventuell lagstiftningsprocess. Vi ska göra allt vi kan för att deras argumentation är väl underbyggd.
För biblioteken står anmälningsplikt, eller angiveri som det egentligen handlar om, i strid med inte bara bibliotekslag utan också yrkesetiska riktlinjer. Bibliotekslagen slår fast att ”biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla”. Rätten till bibliotek för alla återfinns också i flera av de internationella manifest om biblioteksverksamhet som antagits av den internationella biblioteksorganisationen Ifla och Unesco. Regeringens planer kan alltså inte omfatta bibliotek och bibliotekarier då det i grunden skulle förändra förutsättningarna för vad vi menar med biblioteksverksamhet.
Det är tydligt för oss hur anmälningsplikten går emot bibliotekens uppdrag, men är det viktigt att hålla samman den offentliga sektorns kritik. Förslaget måste också ses i ett bredare perspektiv. Inom andra sektorer finns motsvarande krockar mellan utredningens direktiv och befintliga lagar. Ett exempel är hälso- och sjukvårdslagen som anger att vård skall ges med respekt för alla människors lika värde, eller barnkonventionen som ger varje barn rätt till utbildning. Detta visar att en ny lagstiftning riskerar att ställa olika kategorier av offentligt anställda mot varandra.
Vi måste därför agera samlat för att undvika att någon yrkesgrupp i slutändan står ensam kvar med hela ansvaret. Det viktiga är att fokusera på det principiellt problematiska med en eventuell lagstiftning oavsett hur många eller få yrkesutövare den omfattar.
Så länge inget annat är beslutat har biblioteken en viktig uppgift att inte ge upp, utan att värna det som står i bibliotekslagen om att biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla. Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en ny lagstiftning på plats eftersom det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt. Biblioteken har en viktig betydelse för många, och stort förtroende i samhället, det är en tillit vi måste värna.
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
0 kommentarer