Helene Öberg om att bibliotek ska vara till för alla

25 nov 2024 • 2 min

Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en lag. Det kan innebära att människor undviker biblioteken av rädsla för något som ännu inte hänt.

I september 2023 skickade Svensk biblioteksförening ett brev till regeringen med synpunkter på utredningen om ökat informationsutbyte och en eventuell anmälningsplikt mellan polis och myndigheter som kommer i kontakt med människor som vistas i Sverige utan uppehållstillstånd. I dagarna blir utredningen färdig och vi behöver fortsätta vara aktiva och föra fram vår kritik mot förslagen. Våra argument är en del av en helhet, där stora delar av det offentliga Sverige, som SKR, fackförbund och många andra organisationer, har starka invändningar mot att offentlig sektor förväntas gå emot sitt kärnuppdrag för att uppfylla migrationspolitiska mål.

Jag har följande utgångspunkter i vårt arbete med anmälningsplikten:
Vi behöver beskriva hur uppdraget till utredningen står i strid med internationella överenskommelser, yrkesetiska principer och svensk lagstiftning. Det kommer att finnas personer som förstår den här konflikten i de olika delarna av en utrednings- och eventuell lagstiftningsprocess. Vi ska göra allt vi kan för att deras argumentation är väl underbyggd.

För biblioteken står anmälningsplikt, eller angiveri som det egentligen handlar om, i strid med inte bara bibliotekslag utan också yrkesetiska riktlinjer. Bibliotekslagen slår fast att ”biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla”. Rätten till bibliotek för alla återfinns också i flera av de internationella manifest om biblioteks­verksamhet som antagits av den inter­nationella biblioteksorganisationen Ifla och Unesco. Regeringens planer kan alltså inte omfatta bibliotek och bibliotekarier då det i grunden skulle förändra förutsättningarna för vad vi menar med biblioteksverksamhet.

Det är tydligt för oss hur anmälningsplikten går emot bibliotekens uppdrag, men är det viktigt att hålla samman den offentliga sektorns kritik. Förslaget måste också ses i ett bredare perspektiv. Inom andra sektorer finns motsvarande krockar mellan utredningens direktiv och befintliga lagar. Ett exempel är hälso- och sjukvårdslagen som anger att vård skall ges med respekt för alla människors lika värde, eller barnkonventionen som ger varje barn rätt till utbildning. Detta visar att en ny lagstiftning riskerar att ställa olika kategorier av offentligt anställda mot varandra.

Vi måste därför agera samlat för att undvika att någon yrkesgrupp i slutändan står ensam kvar med hela ansvaret. Det viktiga är att fokusera på det principiellt problematiska med en eventuell lag­stiftning oavsett hur många eller få yrkes­utövare den omfattar.
Så länge inget annat är beslutat har biblioteken en viktig uppgift att inte ge upp, utan att värna det som står i biblioteks­lagen om att biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla. Vi ska inte sprida bilden av att det redan finns en ny lagstiftning på plats eftersom det kan innebära att människor undviker biblio­teken av rädsla för något som ännu inte hänt. Biblioteken har en viktig betydelse för många, och stort förtroende i sam­hället, det är en tillit vi måste värna.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?

Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?

29 nov 2024 • 2 min

Nyheter

Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp

I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.

28 nov 2024 • 2 min