Ifla måste förändras
15 sep 2022 • 2 min
Varför bråkar föreningen i Ifla? Svaret handlar om demokrati och ansvar. Det är ansvarslöst att inte våga ta konflikter.
”Vi vill bara ha en trevlig konferens, bara så att du vet det, och det är inte alla som uppskattar att Sverige skriver en massa om interna Ifla-frågor.”
Ungefär så avslutas ett mejl till mig angående kontroverserna inom Ifla. I ett annat mejl uppmanas jag att ta Biblioteksbladets chefredaktör i kragen så att föreningens tidning slutar publicera artiklar om Ifla. Gör jag inte det hotar avsändaren att vända sig till en advokat.
Att någon i en internationell organisation med uttalat syfte att arbeta för tryckfrihet och yttrandefrihet skickar ett mejl till mig som generalsekreterare och i princip hotar med juridiska konsekvenser om den publicistiskt fristående tidningen inte slutar publicera artiklar om organisationen är häpnadsväckande. Föreningen agerar efter flera och långvariga diskussioner i styrelsen. Tidningen Biblioteksbladet har ett fritt publicistiskt uppdrag.
Så varför bråkar föreningen i Ifla?
Svaret är enkelt. Medlemsdemokrati. Och ansvar.
Det senaste halvåret har varit turbulent och graden av engagemang i Ifla-krisen speglar nog den allmänna inställningen till att vara medlem eller ej. Den svenska bibliotekariekåren är splittrad, vissa ser Ifla som en god chans till kompetensutveckling ur ett internationellt perspektiv medan andra ser en byråkratisk organisation med förlegade strukturer. Vi uppfattar olika. Som generalsekreterare ser jag stora vinster med ett medlemskap eftersom Iflas kansli utgörs av kunnig personal som alltid står till tjänst i till exempel komplicerade upphovsrättsfrågor. Oneliners som We are Ifla kan jag klara mig utan.
Men Ifla bygger på ett starkt medlemsengagemang och att medlemmarna finns över hela världen, och därför är ett visionsarbete motiverat. Ifla har den senaste tiden givit intryck av att vara en toppstyrd organisation som inte ger utrymme för medlemmar mer än som passiva deltagare på ett årsmöte. Den här kulturen behöver förändras. En demokratisk organisation måste arbeta med styrning som alla förstår och känner sig delaktiga i.
Sverige har varit aktivt på flera av de senaste årsmötena, vi har agerat i frågan om medlemsavgifter, skrivit motioner och vi har fått starkt medhåll från andra medlemmar. Det är att ta ansvar för gemensamma värderingar. Men vi måste också förändra dålig kultur. Det är ansvarslöst att inte våga ta konflikter och låta allt gå vidare som om ingenting hänt. Om man väljer den vägen missbrukar man den del av medlemskapet som kräver föreningsengagemang. Demokrati innebär inte att det alltid är trevligt. Demokrati innebär att ta ansvar för medbestämmande.
Vi kommer att fortsätta med det arbetet tillsammans inom Ifla. Att jag skulle ta chefredaktören i kragen? Ja, vi vet ju vad en fristående tidning innebär, så välkommen med dumma förslag, men that´s not gonna happen.
Publicerades i Biblioteksbladets magasin nummer 3, 2022, Läsnumret
Senaste nytt
Efterlyser samtal om framtida Wlic – ”En rejäl utmaning”
Bra att det inte blir något Wlic i Dubai, säger Helene Öberg. Nu efterlyser hon en diskussion om hur villkoren bör se ut för framtida arrangörer. Men det är ingen lätt fråga, då den årliga konferensen utgör en viktig inkomst för Ifla.
4 okt 2023 • 2 min

Wlic i Dubai inställt
Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.
3 okt 2023 • < 1 min

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.
3 okt 2023 • 2 min

Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag
En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.
3 okt 2023 • 2 min

Poesi som höjer rösten och farväl till autofiktionen
Hur ser tendenserna i skönlitteraturen ut? Biblioteksbladet pratar litterära trender med Sorin Masifi, Ingrid Elam och Lina Wolff.
2 okt 2023 • 11 min

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min

Så kan biblioteken använda digital teknik
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
0 kommentarer