Långt och välgjort engagerar

2 mar 2014 • 3 min

Man måste nästan vara blind på ena ögat om det enda man ser på nätet är 140 tecken långa Twitter-meddelanden...

Erik Stattin

Man måste nästan vara blind på ena ögat om det enda man ser på nätet är 140 tecken långa Twitter-meddelanden och om man beklagar sig över snuttifieringen av journalistiken och den offentliga debatten, när den nu funnit sin plats i den digitala världen. Visst finns det mycket man kan jämra sig över (ta t ex hur gränsen mellan reklam och oberoende granskande journalistik alltmer suddas ut), men faktum är ju att det bara finns mer av allt och att människor allt mer efterfrågar kvalitet.

Jag tänker till exempel på hur den långformiga läsningen på nätet har fått ett rejält uppsving den senaste tiden. Den ena sajten efter den andra dyker upp som erbjuder långa och fördjupande artiklar i ämnen som det aldrig skrivits om tidigare. Tvärtemot alla spådomar om att den långa artikeln är överspelad verkar det bara finnas ett allt större intresse för det gedigna reportaget.

Det är nästan så att det har blivit en egen genre, den dokumentära långa webbartikeln, skickligt berättad med alla verktyg i skrivarlådan. Webbens närmast oändliga målarduk främjar den här sortens fördjupning. I Sverige har ju tidskriften Filter sedan länge satsat på just denna form av berättande, men trist nog har man medvetet valt att inte satsa särskilt ambitiöst på digital publicering, vare sig på webben eller i någon annan form.

Sajter som Longform.org och Longreads.com kuraterar det bästa på nätet, såväl aktuella artiklar från tidningar och tidskrifter på nätet, som klassiker publicerade i tidskrifter för årtionden sedan.

Vissa provar nya affärsmodeller för att kunna finansiera nyproducerad journalistik. Matter t ex, säljer nyskrivna djuplodande artiklar om vetenskap och teknologi, skrivna och researchade av kunniga vetenskapsjournalister, för en spottstyver, men till en internationell publik och anpassade för att läsas både i webbläsaren och i läsplattan.

Tjänster som Pocket och Instapaper har sedan länge fungerat som ett sätt för webbläsare att samla och göra längre innehåll på nätet mer lättillgängligt, t ex genom att rensa bort irriterande reklam och bara fokusera på innehållet.

Nya plattformar, såsom Medium, är gjorda specifikt för att låta skribenter breda ut sig om ett ämne, berätta historier och inte låta artificiella begränsningar bestämma över längden. Detta är dock i sig ingen garanti för god kvalitet, vare sig innehållsligt eller stilistiskt. Det nymornade intresset för långformen har ibland slagit över i för mycket och för detaljerat berättande, i synnerhet om det saknas skickliga redaktörer.

En undersökning gjord av ett företag som specialiserat sig på storskalig mätning av vad folk klickar på och läser på nätet visade att över hälften av användarna på nätet spenderar mindre än 15 sekunder på att aktivt ta in innehållet på en sida. Budskapet till mediaföretagen och de som köper reklam borde vara: ni må mäta klick och sidvisningar men ingen bryr sig om innehållet.

Tricket för att få folk att stanna och behålla läsarnas uppmärksamhet kan vara något så enkelt som att faktiskt erbjuda bra, långa, artiklar om ämnen som väcker intresse och empati. Undersökningen visade också att det som engagerar läsare mest och längst är riktiga nyheter, inte de klickbeten som mediasajter (allt från Aftonbladet till BuzzFeed) pumpar ut.

Om jag ska avsluta med ett tips på långläsning, i ett ämne som dessutom känns högaktuellt, så skulle det nästan vara den hyfsat nystartade engelska sajten Model View Culture. Den är fylld med feministiska analyser av digitaliseringens baksidor: smart, kritisk och… lång.

 

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Tror på effekt av tillträdesförbudet

I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.

19 jan 2023 • 4 min

Politik

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot

Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”

17 jan 2023 • < 1 min

Politik

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek

Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.

16 jan 2023 • < 1 min