Långt och välgjort engagerar
2 mar 2014 • 3 min
Man måste nästan vara blind på ena ögat om det enda man ser på nätet är 140 tecken långa Twitter-meddelanden...
Man måste nästan vara blind på ena ögat om det enda man ser på nätet är 140 tecken långa Twitter-meddelanden och om man beklagar sig över snuttifieringen av journalistiken och den offentliga debatten, när den nu funnit sin plats i den digitala världen. Visst finns det mycket man kan jämra sig över (ta t ex hur gränsen mellan reklam och oberoende granskande journalistik alltmer suddas ut), men faktum är ju att det bara finns mer av allt och att människor allt mer efterfrågar kvalitet.
Jag tänker till exempel på hur den långformiga läsningen på nätet har fått ett rejält uppsving den senaste tiden. Den ena sajten efter den andra dyker upp som erbjuder långa och fördjupande artiklar i ämnen som det aldrig skrivits om tidigare. Tvärtemot alla spådomar om att den långa artikeln är överspelad verkar det bara finnas ett allt större intresse för det gedigna reportaget.
Det är nästan så att det har blivit en egen genre, den dokumentära långa webbartikeln, skickligt berättad med alla verktyg i skrivarlådan. Webbens närmast oändliga målarduk främjar den här sortens fördjupning. I Sverige har ju tidskriften Filter sedan länge satsat på just denna form av berättande, men trist nog har man medvetet valt att inte satsa särskilt ambitiöst på digital publicering, vare sig på webben eller i någon annan form.
Sajter som Longform.org och Longreads.com kuraterar det bästa på nätet, såväl aktuella artiklar från tidningar och tidskrifter på nätet, som klassiker publicerade i tidskrifter för årtionden sedan.
Vissa provar nya affärsmodeller för att kunna finansiera nyproducerad journalistik. Matter t ex, säljer nyskrivna djuplodande artiklar om vetenskap och teknologi, skrivna och researchade av kunniga vetenskapsjournalister, för en spottstyver, men till en internationell publik och anpassade för att läsas både i webbläsaren och i läsplattan.
Tjänster som Pocket och Instapaper har sedan länge fungerat som ett sätt för webbläsare att samla och göra längre innehåll på nätet mer lättillgängligt, t ex genom att rensa bort irriterande reklam och bara fokusera på innehållet.
Nya plattformar, såsom Medium, är gjorda specifikt för att låta skribenter breda ut sig om ett ämne, berätta historier och inte låta artificiella begränsningar bestämma över längden. Detta är dock i sig ingen garanti för god kvalitet, vare sig innehållsligt eller stilistiskt. Det nymornade intresset för långformen har ibland slagit över i för mycket och för detaljerat berättande, i synnerhet om det saknas skickliga redaktörer.
En undersökning gjord av ett företag som specialiserat sig på storskalig mätning av vad folk klickar på och läser på nätet visade att över hälften av användarna på nätet spenderar mindre än 15 sekunder på att aktivt ta in innehållet på en sida. Budskapet till mediaföretagen och de som köper reklam borde vara: ni må mäta klick och sidvisningar men ingen bryr sig om innehållet.
Tricket för att få folk att stanna och behålla läsarnas uppmärksamhet kan vara något så enkelt som att faktiskt erbjuda bra, långa, artiklar om ämnen som väcker intresse och empati. Undersökningen visade också att det som engagerar läsare mest och längst är riktiga nyheter, inte de klickbeten som mediasajter (allt från Aftonbladet till BuzzFeed) pumpar ut.
Om jag ska avsluta med ett tips på långläsning, i ett ämne som dessutom känns högaktuellt, så skulle det nästan vara den hyfsat nystartade engelska sajten Model View Culture. Den är fylld med feministiska analyser av digitaliseringens baksidor: smart, kritisk och… lång.
Senaste nytt
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
0 kommentarer