Bibliotek, journalister och konstnärer lämnas i stort sett i fred. Hur länge till?

3 mar 2023 • 2 min

Politiker som försöker reglera vilka böcker som ska gå att låna på bibliotek och stoppa dragqueens från att läsa sagor, delar sitt förakt för det fria ordet med USA:s kristna höger. En enkätundersökning visar att klåfingrigheten är sällsynt – än så länge.

Texten är publicerad i Biblioteksbladet 1/2023 och skrevs i mitten av februari.

Författaren och debattören Maria-Pia Boëthius skrev 1997 en debattbok där hon tog upp hur globala mediekoncerners kontroll över nyheter, information och underhållning var på väg att leda till likriktning och indirekt tankekontroll.

De glupska monopolister hon lyfte fram – Murdoch, Berlusconi & co – ter sig i dag nästan blygsamma och diskreta i jämförelse med de ogenerade politiska ansträngningar som just nu görs för att kontrollera vilka ord och konstnärliga uttryck som medborgarna ska kunna ta del av.

Biblioteksbladets senaste nummer kretsar kring det ofria ordet. Vi har vänt blicken mot USA där en radikalkonservativ offensiv har inletts med siktet inställt på oönskad litteratur på bibliotek, skolor och universitet. Bland de böcker som bokstavligen har förbjudits finns framför allt titlar med hbtqi-tema men också historiska verk som speglar landets rasistiska historia.

I ett par delstater har konservativa politiker försökt stifta lagar som skulle innebära att lärare måste avge ”lojalitetslöften” om att inte bedriva undervisning som framställer USA negativt. I Florida har guvernören Ron DeSantis drivit igenom lagstiftning som innebär att skolbibliotekarier och lärare riskerar straff och yrkesförbud om de tillhandahåller de böcker som har bannlysts.

De totalitära reflexerna och likgiltigheten för professionell integritet går igen här i Sverige, till exempel i Tidöavtalets skrivningar om offentliganställdas plikt att rapportera papperslösa till polisen.

Och svenska kommunpolitiker som försöker reglera vilka böcker som ska gå att låna på bibliotek och stoppa dragqueens från att läsa sagor, delar sitt förakt för det fria ordet med USA:s kristna höger.

Samtidigt som jag skriver det här twittrar Sverigedemokraternas Björn Söder, tidigare riksdagens andre vice talman, om att SVT:s Utrikesbyrån har förargat honom. ”Dags att reformera public service. I grunden!”

Björn Söders ord ska ses som ett löfte – och det borde förskräcka oss alla.

Frånvaron av blygsel på riksnivå ger helt säkert lokala SD-politiker ännu mer mod att peka med hela handen på sådant de ogillar. Än så länge är dock denna klåfingrighet sällsynt, principen om armlängds avstånd respekteras på de flesta håll.

Det framgår av en enkät besvarad av bibliotekscheferna i 206 av landets 290 kommuner – resultatet presenteras i det nya numret av Biblioteksbladet. Endast 14 av dessa chefer har under senaste året varit med om att politiker försökt påverka bestånd och program på deras bibliotek.

Men vart är vi på väg?

I svaren anas en osäkerhet. Knappt hälften av cheferna svarar att de inte vet vad framtiden kommer att föra med sig, några är redan pessimistiska och tror att politisk detaljstyrning blir vanligare.

Maria-Pia Boëthius 90-talsbok heter Några som inte älskar oss håller på att förändra vårt land. Om den inte redan varit upptagen skulle titeln göra sig oroväckande bra på en bok utgiven i dag.

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min

Debatt

Vi bygger demokratin starkare

Örebro bibliotek har anställt en bibliotekssocionom och därmed försökt definiera gränsen för bibliotekssystemet. Genom att ta vårt uppdrag på allvar kan vi hjälpas åt att överbrygga klyftorna i samhället, skriver Lars Hilmersson och Lotta Perkiö.

14 mar 2023 • 4 min

Reportage

Livsviktiga boktips bakom galler

I 18 år har Thomas Öhnell levererat lästips och begärt in sena boklån från långtidsdömda på Hall. När nya regeringen ropar efter hårdare straff och högre murar är det inte första gången han hör det. ”Jag blir alltid lite orolig.”

13 mar 2023 • 4 min