Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
19 maj 2023 • 2 min
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.

Några ord under ett panelsamtal på bokmässan i höstas ledde till temat för det aktuella numret av Biblioteksbladet. På scenen beskrevs en klyfta mellan det som lärs ut när blivande bibliotekarier utbildas, och det som behövs ute på folkbiblioteken (inga andra typer av bibliotek var representerade i panelen).
Under arbetet skickades en enkät med frågor om detta till alla folk- och regionbibliotek och biblioteken vid drygt 30 lärosäten.
Svaren bekräftar att det som sades i Göteborg inte var något isolerat tyckande utan uppfattningar som är spridda.
En enkätfråga löd: ”Har nyutbildade bibliotekarier kompetens som relevant speglar ditt biblioteks behov?”
Majoriteten av de som svarade uppgav att nyutbildade endast i viss grad (60 procent) eller bara i liten grad (nästan 10 procent) har denna kompetens.
Här är några skriftliga kommentarer:
”För akademiska utbildningar med mycket teori som inte möter verkligheten på ett folkbibliotek.”
”Utbildningen känns inte anpassad efter alla funktioner som finns på bibliotek …”
”För lite förståelse för dagens arbetsliv med stora behov av mer utvecklande och agilt förhållningssätt och stora behov av vägledningskompetens.”
Många ute i verksamheterna och på lärosätena verkar ändå välja att lägga ett försonande raster över den här bilden. När de nybakade bibliotekarierna kommer ut i arbetslivet så lär de sig ändå det de behöver kunna, så lyder det återkommande resonemanget.
Det låter kanske rimligt, men det är knappast helt tillfredsställande. Det är inte orimligt att förvänta sig att en utbildning ger rätt kunskaper.
Jag utgår från att det allra bästa är om nya bibliotekarier inte bara bär på nycklar till dagens bibliotek, utan också till morgondagens.
Vad säger de själva?
Biblioteksbladet bjöd in andraårs-studenterna på kandidatprogrammen i Umeå, Uppsala, Borås och på Södertörns högskola till en skrivtävling. Utmaningen var att författa en text utifrån rubriken ”Så behåller biblioteken sin relevans – och så vill jag bidra till det.”
Förväntansfullt såg jag fram emot mängder med bidrag från ambitiösa blivande bibliotekarier sprängfyllda med idéer om framtiden.
Det var uppenbarligen naivt, för det kom bara två texter – tack för det, ni som skickade dem.
Det magra deltagandet gjorde att tävlingen inte var möjlig att genomföra. Därför har inget av de inkomna bidragen heller publicerats. Men nyfikenheten på hur dagens studenter resonerar består. Kanske hittar vi på ett nytt sätt att närma oss frågan. Eller för all del, mejla och berätta.
Hela det nya numret om utbildning finns att läsa som e-tidning här.
3 kommentarer
Senaste nytt

Omfamna, bemästra och använd AI
Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.
30 nov 2023 • 2 min

"Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en ny konstform i mitt liv"
AI-konstnären Annika Nordenskiöld har skapat bilderna till det nya numret av Biblioteksbladet. "Jag försöker få fram bilder som känns och som har någon sorts mänsklig närvaro."
29 nov 2023 • 2 min

Hotat samarbete lever vidare – åtminstone en tid
Svenska Daisykonsortiet, SDK, lever vidare. Det beslutades på förra veckans årsmöte. Nu tillsätts en arbetsgrupp som ska utreda konsortiets framtid.
29 nov 2023 • 3 min

Gammal data hotas av utrotning
Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.
28 nov 2023 • 3 min

Följ prisutdelningen på Augustgalan
Augustgalan hölls på måndagskvällen. Se hela prisutdelningen i efterhand här.
27 nov 2023 • < 1 min
Augustpriset: "Det är värdefullt med vårt perspektiv i juryn"
I kväll delas Augustpriserna ut. Salomon Hellman gör sitt andra år som ordförande i den jurygrupp som delar ut priset i barn- och ungdomskategorin. Han är bibliotekarie och inköpsansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Stockholms stadsbibliotek.
27 nov 2023 • < 1 min

Sökes: person med koll på åldrade data och gammal utrustning – ”Läget är akut”
Hos Kungliga biblioteket pågår rekryteringen till en nyckelposition inom digitalt bevarande. Men det går trögt. ”Vi behöver hitta kompetenser som finns i andra branscher.”
27 nov 2023 • 3 min

"Biblioteket spelar en huvudroll för att förstå Nordirlands förflutna"
25 år har gått sedan långfredagsavtalet slöts den 10 april 1998. Sedan dess råder fred i Nordirland, men såren finns kvar och minnena av konflikten, The Troubles, finns bevarade på The Linen Hall Library i Belfast.
24 nov 2023 • 6 min

Vill vi ha fler icke-vita bibliotekarier så behöver vi prata om rasism
Bibliotek präglas av systematisk rasism och omedvetna fördomar. Den skeva representation avskräcker synliga minoriteter från yrket, skriver bibliotekarien Surrah al-Himidy.
23 nov 2023 • 3 min

Äldsta hbtqi-fynden på runstenar i ny databas
Inom projektet Queerlit har över 2000 titlar med hbtqi-tema katalogiserats i en särskild databas. De flesta är skapade de senaste 20 åren, men där finns också äldre verk. De allra äldsta är tre runstenar.
21 nov 2023 • 3 min

Öppet brev till kulturministern: "Vi är djupt bekymrade"
En anmälningsplikt går emot bibliotekslagen och skulle vara oförenligt med uppdraget att verka för barnens bästa, skriver fyra bibliotekschefer i Östergötland i ett öppet brev till kulturminister Parisa Liljestrand.
20 nov 2023 • 2 min

Regeringen uppmanas snabba på digitaliseringen av kulturarvet
KB efterlyser nya uppdrag i nästa års forskningsproposition. Och Svensk biblioteksförening lyfter hela bibliotekssektorns roll för att forskningen ska nå ut till allmänheten.
20 nov 2023 • 2 min
Jag tycker att Katarina Michnik och Malin Utter skriver utmärkt om detta i kapitlet Nyutexaminerade bibliotekariers beskrivna kompetensluckor och utbildningens utmaningar i antologin Bibliotekarier i teori och praktik: utbildningsperspektiv på en unik profession av Joacim Hansson och Per Wisselgren (red.) från 2018 på BTJ förlag.
Med tanke på hur mångfacetterat biblioteksuppdraget är och hur många olika bibliotekstyper som finns tycker jag att det är ett tillfredsställande svar att utbildningen är tänkt att ge en stabil grund att stå på. Sen är det också upp till verksamheterna att fortbilda sina nyanställda bibliotekarier.
”Har nyutbildade bibliotekarier kompetens som relevant speglar ditt biblioteks behov?”
Det verkligt intressanta att veta vore om nyutbildade bibliotekarier har kompetens att applicera sin utbildning på ett givet biblioteks behov. Här gäller det att det bibliotek som tar emot en nyutexaminerad bibliotekarie också är tydliga med vad som är unikt för just deras bibliotek och vilka kompetenser som krävs där. Folkbiblioteken formas i hög grad av sina besökares behov, och det kan skilja stort mellan två bibliotek som geografiskt ligger nära varandra. Just därför är det viktigt att utbildningen är bred, och att studenterna får med sig de redskap de behöver för att kunna omsätta teori i praktik när de kommer ut på arbetsmarknaden.
Samma tankar har också framkommit i Finland. Vi genomförde förra året en undersökning där vi kartlade unga som arbetar på allmänna bibliotek och deras tankar om biblioteksarbete. Vi frågade också om utbildningsrelaterade frågor, såsom hur utbildningen har svarat mot arbetslivets behov. Om forskningsresultaten är av intresse kan de läsas online på svenska på webbplatsen Biblioteken.fi, https://www.biblioteken.fi/sites/default/files/content/nuorten-kirjastotyontekijoiden-ammattikuva_kyselytutkimuksen-tulokset-sv%20%281%29.pdf.