Mänsklighetens ödesfråga – var är biblioteken?
25 nov 2021 • 2 min
Bibliotek gör gärna anspråk på att kunna göra nytta när samtidens svårigheter ska lösas. Rasism, hotad demokrati, till och med gängvåld, få frågor är främmande. Så varför är de så osynliga i klimatkrisen?
På väg mot något annat.
Rubriken på förstasidan av det nya numret av Biblioteksbladet hade varit lika giltig på en tidning för en allmän läsekrets. För när samhället ställer om är det naturligtvis inte bara biblioteken och deras personal som måste uppdatera eller skaffa helt nya roller.
Enligt FN:s klimatpanel har världen mindre än tio år på sig att reducera klimatutsläppen från dagens nivå till noll, om det ska finnas en chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.
Bibliotek brukar inte vara blygsamma i sina anspråk på att vara av betydelse när samtidens stora frågor ska lösas. Rasism, jämställdhet, hotad demokrati, informationsattacker, till och med gängvåld – buden är många om var det är möjligt att göra nytta.
Därför är det märkligt att sektorn hittills inte har gjort sig mer synlig i anslutning till mänsklighetens största fråga.
Men nu sker faktiskt förändring. När Iflas generalsekreterare Gerald Leitner talade vid klimattoppmötet i Glasgow som nyligen avslutades, var det första gången en biblioteksrepresentant framträdde i det sammanhanget. Leitners budskap var att det behövs strategier för att bygga en värld med tillräcklig motståndskraft att tackla klimatkrisen och kraven på förändringar den leder till.
»Därför vill biblioteken och Ifla – som deras globala röst – driva på för läskunniga, informerade, delaktiga och motståndskraftiga samhällen«, sade Leitner och utlovade att miljontals bibliotek världen över står beredda att bidra till arbetet.
Inom just Ifla var det först nyligen som miljö och klimat växlades upp från att avhandlas i en intressegrupp till att hanteras av en kommitté med 20 ledamöter.
»Att vi fått en officiell status så sent säger något om hur nya klimatfrågorna är för biblioteken«, konstaterar kommitténs ordförande Harri Sahavirta i det nya numrets reportage från Finland.
Är det tvekan hos personal på bibliotek, framkallad av oro över att beskyllas för aktivism, som förklarar den låga profilen här i Sverige? Karolina Andersdotter, tjänstledig från Uppsala universitetsbibliotek för att doktorera i informationsvetenskap, funderar i de banorna i en annan artikel.
»De hamnar i en stor osäkerhet om vad de får och vad de inte får göra, vilket är olyckligt.«
Karolina Andersdotter avslutar sitt resonemang med att konstatera det som alla känner till men många nog drar sig för att uttrycka av rädsla för att självklarhet kan låta banalt:
»Vi har bara en värld och en planet.«
Men mindre än ett decennium innan 1,5-gradersmålet spräcks och vi fortsätter vidare ut i ovissheten, finns det inget banalt i den meningen. Den ger bara en isande visshet om situationens allvar.
Jag hoppas att det nya numret av Biblioteksbladet kan bidra med några idéer om sektorns fortsatta utveckling i en tid då omställning är nödvändigt.
FÖR ÖVRIGT:
Vid förra årets presentation av höstbudgeten meddelade kulturminister Amanda Lind att hon under det kommande riksdagsåret hoppades lägga fram en nationell biblioteksstrategi.
Men någon strategi dök inte upp under 2020 och första halvan av 2021. Från kulturdepartementet har beskedet hela tiden varit att frågan bereds.
När det i september åter var dags för presentation av en höstbudget fick Lind en fråga om förra årets besked.
– Det var min ambition då att vi skulle få biblioteksstrategin på plats, men sedan har pandemin tagit oerhört mycket kraft och energi. Arbetet pågår fortfarande och om jag ska våga ge någon ny utfästelse så är vårt mål att lägga fram biblioteksstrategin innan det här årets slut, sa ministern till Biblioteksbladet.
Det sista hoppet om detta löfte släcktes i veckan när riksdagen röstade fram en SD-förhandlad budget.
1 kommentarer
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
Nej! Nej! Nej! Biblioteken ska vara bibliotek och inget annat. Vi bör inte riskera vår trovärdighet genom någon som helst form av aktivism, där vi ändå har små förutsättningar att påverka annat än ytterst marginellt.
(Det är sorgligt att så många inom sektorn inte längre tror att vi bidrar till en bättre värld genom att helt enkelt utföra vårt kärnuppdrag…)