När förklarade du senast varför bibliotek är viktiga?

28 apr 2022 • 2 min

I biblioteksvärlden pratas det ofta om bibliotekens betydelse – men samtalet förs nästan uteslutande bland likasinnade på insidan. Från utsidan är det ofta svårt att höra och tolka det som sägs. 

I början av förra året intervjuade jag Richard Ovenden, chef för det Bodleianska biblioteket vid Oxforduniversitetet i Storbritannien. 

”Vi”, sa han och syftade på alla som jobbar i bibliotekssektorn, ”måste bli skickligare på att tala om och för det arbete som bibliotek och arkiv gör. Vi måste engagera oss mer i den offentliga debatten.”

Jag har tänkt på dessa ord under arbetet med den senaste utgåvan av Biblioteksbladet, som på tröskeln till årets valrörelse kallas ”det politiska numret”. 

Sedan 2019 följer jag biblioteksvärlden från utsidan och har förstått att det är en plats där det pågår ett ständigt samtal om denna världs samhällsbetydelse. Men samtalet förs nästan uteslutande bland likasinnade på insidan. Från utsidan är det svårt att höra och inte alltid lätt att tolka det som sägs. 

Det är samtidigt tydligt att det finns en vilja att kommunicera vad bibliotek kan bidra med i samhället. Men de flesta tycks snegla på varandra och undra vem som ska kliva fram och höja rösten. Vem skriver debattartikeln i lokaltidningen? Vem siktar på DN debatt?

Nu invänder säkert någon att Svensk biblioteksförening skriver artiklar och att folk därifrån ibland hörs på radio och syns i tv – och självklart, fattas bara annat! Lobbyism är en av föreningens kärnuppgifter.

Andra påpekar kanske att det faktiskt publicerades en artikel om bibliotek på just DN debatt för bara några veckor sedan. Texten var en kraftfull argumentation för det demokratiskt nödvändiga i att digitalisera det tryckta kulturarvet och att skapa en nationell plattform för e-medier: 

”Den som söker efter information på nätet kommer inte åt bibliotekens skatter utan riskerar att hamna på desinformationens skräphög.”

Artikelns skribent var dock inte en person från biblioteksvärldens inre utan Erik Fichtelius, som förvisso var samordnare av Kungliga bibliotekets nationella biblioteksstrategi, men är journalist till yrket.

Vad skulle det ha för betydelse om biblioteksvärlden var mindre introvert? 

Jag tror att en självklart plats i det politiska samtalet under ett valår skulle höja den allmänna kunskapen om biblioteks betydelse och möjligheter. Jag är också övertygad om att detta vore ett skydd mot de värsta dåraktigheterna, som när S-ledda Uppvidinge beslutar att skära nästan halva kommunens biblioteksbudget. Och det skulle göra småtafsandet på bibliotekens professionella handlingsutrymme, särskilt synligt i en kommun som SD-ledda Sölvesborg, mindre tänkbar.

I intervjun med Richard Ovenden pekade han på en annan kulturarvssektor, museivärlden, och beskrev dem som jobbar där som skickliga i offentligheten. 

”Det gäller däremot sällan bibliotekarier och det måste absolut förändras”, sa han.

Han hade förstås helt rätt.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Startar bibliotek för social rättvisa

Organisationen Helamalmö startar sitt andra bibliotek. Ambitionen är samarbeta med universitetsbibliotek runtom i landet. ”När nya rapporter kommer så ska man kunna läsa dem hos oss”, säger verksamhetsledaren Nicolas Lunabba.

28 mar 2023 • 2 min

Debatt

Behövs folkbibliotekens eget museum?

Trots uppmärksamhet och uppskattning är framtiden för Biblioteksmuseet i Borås oviss. Det behövs bidrag till drift och fler engagerade individer – "och det brådskar", skriver Biblioteksmuseiföreningens ordförande Tommy Olsson.

27 mar 2023 • 3 min

Nyheter

Ovanligt med politisk inblandning – men oron finns

Björn Orring, Ulf Dernevik och Anna Troberg är nöjda med svaren de fick från regeringsföreträdarna om armlängds avstånd. Och en undersökning som Biblioteksbladet har gjort visar att det, än så länge, är ovanligt att politiker blandar sig i biblioteksverksamheten. Men oro finns för framtiden.

23 mar 2023 • 2 min

Krönika

Digitalt landskap kräver debatt och samverkan

Bibliotekens närvaro på Tiktok blottar en konflikt mellan tillgänglighet och skydd av människors integritet. Hur ska detta hanteras? Svaret ligger inte alltid i att göra mer av samma, utan det måste också vara möjligt att göra nytt, skriver digitaliseringsexperten Carl Heath.

17 mar 2023 • 2 min