Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
17 maj 2024 • 2 min
Sociala medier och poddar speglar och formar vår samtid. Nästan inget sparas för framtiden – och från politiskt håll råder det tystnad.
Jag jobbar ofta hemma. Strax efter lunch brukar det höras en duns när bunten med reklam landar på golvet innanför lägenhetsdörren.
Under arbetet med det här numret av Biblioteksbladet har jag tänkt på Kungliga biblioteket varje gång jag gått ut i hallen och plockat upp bladen för att sedan direkt slänga dem i återvinningskassen. För mig är det onödigt skräp, för KB är det framtidens kulturarv som nitiskt bevaras i bombsäkra bergrum.
Det finns verkligen något betryggande med att i stort sett allt tryckt och audiovisuellt material som har gjorts tillgängligt för allmänheten och som rör svenska förhållanden, sparas. Kanske kommer verkligen en forskare någon gång att studera just dessa reklamerbjudanden och utläsa något viktigt ur dem. Materialets relevans är inte KB:s sak att ta ställning till, utan något för framtiden att bedöma.
Men när jag står med reklambunten i handen verkar prioriteringarna ändå absurda. Medan digitala mediers betydelse vuxit under de senaste tre decennierna har fullständighetsprincipen, alltså ambitionen att spara i stort sett allt, luckrats upp.
Kulturarw3, som går ut på att ett par gånger om året samla in den svenska delen av internet, har i och för sig varit igång ända sedan 1997 och omfattar stora mängder trålad data. Men det är långt kvar till fullständighetsprincipen.
Medan extrapriserna i min lokala Icabutik skrivs in i det kollektiva minnet breder glömskan ut sig om vad som händer i medier som verkligen påverkar vårt sätt att betrakta omvärlden. Svenska poddar, Youtubekanaler, konton på Tiktok, X, Instagram och Facebook – där sker opinionsbildningen, där definieras den tid vi lever i.
I stort sett inget bevaras för framtiden.
Ett kulturarv med betydande luckor är under uppbyggnad.
Enstaka åtgärder, som KB:s viktiga initiativ att spara material från nätet under valkampanjer, uppväger inte detta faktum.
En utredning om en moderniserad pliktlagstiftning lades fram för tre år sedan. Sedan dess har det varit politiskt tyst – medan lagförslagen åldras lika snabbt som medierna förnyas.
Det kan vara så att fullständighetsprincipen är tekniskt omöjlig att upprätthålla, men det är likväl störande att nationalbiblioteket inte ges en chans att ta rygg på medieutvecklingen.
Just nu talar alltså mycket för att den framtida forskaren inte kommer att kunna tyda 2020-talet ur de mediala uttryck som formade den här tiden.
Om detta handlar det senaste numret av Biblioteksbladet.
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
Försäljningen av ny kurslitteratur har på kort tid sjunkit kraftigt. En förklaring är missbruk av Legimus, enligt Läromedelsförfattarnas ordförande Per Kornhall.
18 dec 2024 • 2 min
MTM:s talbokstjänst Legimus kritiseras hårt. Beslutet att införa kryptering av ljudfilerna avfärdas som verkningslöst. I stället borde MTM helt avstå från att publicera titlar som tillgänglighetsanpassats, anser organisationen Läromedelsföretagen.
17 dec 2024 • 5 min
0 kommentarer