Måste man vara med på festen?
25 okt 2018 • 2 min
Kollegan satt mitt emot mig i soffan i Svensk biblioteksförenings monter på Bokmässan och sa att han inte har tid med sociala medier. Hur skulle han ha det? Han jobbade ju, inte sällan mer än heltid, och dessutom hade han börjat plugga konstvetenskap vid sidan av.

”Men alltså du”, försökte jag. ”Hur kan du hinna inte ha sociala medier?” Med dem kan man ju hålla koll på hela släkten och alla gamla vänner på mindre än fem minuter per dag. Medan man sitter hemma och jobbar med annat.[fakta id=”18723″]
Själv var jag uppslukad av det nya jag lärt mig av Internetstiftelsen under arbetet med det här numret. Att ett av problemen när folk säger att de inte är intresserade av internet är att de helt enkelt inte vet vad som finns där. För hur kan man annars säga att man liksom är ointresserad av alla världens böcker, tidskrifter, tidningar, filmer, teve, radio, poddar, uppgifter, samtal och diskussioner?
Jag likställde raskt Facebook med internet och tog det ett varv till. ”Man kan använda dem i jobbet också, till och med jobba snabbare. ”Hitta kontakter. Nå ut.”
Men kollegan lät sig inte bevekas. Han var verkligen inte intresserad.
Det är faktiskt den vanligaste förklaringen till att en del svenskar inte deltar i det digitala samhället – att de inte är intresserade.
Men samhället ger sig inte med det. För när det gäller internet och medborgare så handlar det om pengar. Och när myndigheterna tävlar i effektivisering så måste vi individer hänga med. Ve den som inte kan läsa skolans fredagsbrev i Schoolsoft-appen. Ve den som inte har ett bank-id när recepten på läkemedel ska förnyas. Straffet är obönhörligt: en evighet i telefonkö.
De som inte alls kan eller vill delta i det digitala samhället hamnar i alla fall ofta på biblioteket. De tillhör inte sällan bibliotekens prioriterade målgrupper. Och i informationsdisken får de faktiskt hjälp när ingen annan hjälper. Men det är mysko att folkbiblioteken ska betala notan för Skatteverkets vinst.
I höst står biblioteken redo för nya strategier. Regionbiblioteken håller digidelkonferenser, det skrivs ansökningar om att starta digidelcenter (ni har redan läst om Motala och Helsingborg) och den digitala kunskapsnivån ska höjas också inom kåren. Läs allt om planerna i temat på sidorna 13-19.
Min kollega från bokmässan behöver dock ingen åtgärd. Jag har kollat. Man kan inte slippa det digitala samhället, men man slipper vara på Facebook om man inte vill.
Det säger i alla fall professorn i statsvetenskap Elin Wihlborg på sidan 17. Jag tar lite skamset tillbaka allt tjat.
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
0 kommentarer