Måste man vara med på festen?
25 okt 2018 • 2 min
Kollegan satt mitt emot mig i soffan i Svensk biblioteksförenings monter på Bokmässan och sa att han inte har tid med sociala medier. Hur skulle han ha det? Han jobbade ju, inte sällan mer än heltid, och dessutom hade han börjat plugga konstvetenskap vid sidan av.


”Men alltså du”, försökte jag. ”Hur kan du hinna inte ha sociala medier?” Med dem kan man ju hålla koll på hela släkten och alla gamla vänner på mindre än fem minuter per dag. Medan man sitter hemma och jobbar med annat.[fakta id=”18723″]
Själv var jag uppslukad av det nya jag lärt mig av Internetstiftelsen under arbetet med det här numret. Att ett av problemen när folk säger att de inte är intresserade av internet är att de helt enkelt inte vet vad som finns där. För hur kan man annars säga att man liksom är ointresserad av alla världens böcker, tidskrifter, tidningar, filmer, teve, radio, poddar, uppgifter, samtal och diskussioner?
Jag likställde raskt Facebook med internet och tog det ett varv till. ”Man kan använda dem i jobbet också, till och med jobba snabbare. ”Hitta kontakter. Nå ut.”
Men kollegan lät sig inte bevekas. Han var verkligen inte intresserad.
Det är faktiskt den vanligaste förklaringen till att en del svenskar inte deltar i det digitala samhället – att de inte är intresserade.
Men samhället ger sig inte med det. För när det gäller internet och medborgare så handlar det om pengar. Och när myndigheterna tävlar i effektivisering så måste vi individer hänga med. Ve den som inte kan läsa skolans fredagsbrev i Schoolsoft-appen. Ve den som inte har ett bank-id när recepten på läkemedel ska förnyas. Straffet är obönhörligt: en evighet i telefonkö.
De som inte alls kan eller vill delta i det digitala samhället hamnar i alla fall ofta på biblioteket. De tillhör inte sällan bibliotekens prioriterade målgrupper. Och i informationsdisken får de faktiskt hjälp när ingen annan hjälper. Men det är mysko att folkbiblioteken ska betala notan för Skatteverkets vinst.
I höst står biblioteken redo för nya strategier. Regionbiblioteken håller digidelkonferenser, det skrivs ansökningar om att starta digidelcenter (ni har redan läst om Motala och Helsingborg) och den digitala kunskapsnivån ska höjas också inom kåren. Läs allt om planerna i temat på sidorna 13-19.
Min kollega från bokmässan behöver dock ingen åtgärd. Jag har kollat. Man kan inte slippa det digitala samhället, men man slipper vara på Facebook om man inte vill.
Det säger i alla fall professorn i statsvetenskap Elin Wihlborg på sidan 17. Jag tar lite skamset tillbaka allt tjat.
Senaste nytt
Biblioteken på svältkur – vem bryr sig?
Varannan svensk besöker aldrig ett bibliotek. När de saknar relevans för så många borde ingen bli förvånad över krympta budgetar.
8 feb 2023 • < 1 min

Varnar biblioteken för Tiktok
Stadsbibliotekarien i Stockholm, Daniel Forsman, uppmanar sina kollegor i Bibliotekssverige att fundera över hur man använder den kinesiska plattformen Tiktok.
7 feb 2023 • 3 min

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min
0 kommentarer