Modigast är chefer som inte sticker ut

29 mar 2017 • 3 min

"Ska allt finnas i allas bibliotek?" var namnet på årets Halmstadskonferens. "Har biblioteken blivit ett slagfält för extremism?" hade kunnat vara en varianttitel. Ja, tyvärr. Därför behövs konferenser som den i Halmstad.

 

Ida westin

Dagbok från Halmstadskonferensen 2017

Jack Werner, journalist och föredragshållare som startade Viralgranskaren – en Metroägd sida som faktakollar tvivelaktiga nyheter – inledde med att nästan charma kjolarna av oss kulturvänsterdamer i publiken när han med sitt slampindex övertygade om att dagens sociala medier visar hur vi skuldbelägger kvinnor som har sex med fler än en på samma sätt som i en sång från 1930-talet.

Han visade hur människor genom vandringssägner som dem som Bengt af Klintberg skriver om i Råttan i pizzan liknar dem vi kan hitta i clickbatsen på sociala medier i dag. Det moderna exemplet på en fejknyhet om att en tonårstjej blivit utslängd ur klassrummet av sin lärare för att hon hade skaffat ett mobilskal med en svensk flagga på fick illustrera Werners subtila poäng att vi ändå måste ta människors rädsla och oro på allvar. Trots att historien var avslöjad som falsk hade en upprörd man skrivit på Viralgranskarens sajt: ”Jag skiter i om det är sant! Det är ändå förjävligt!” Det kanske ligger nära till hands att skratta åt sådan dumhet – vi kallar dem ofta ”troll” eller ”svansen” idag –men jag tror att det är farligt att håna för då tappar vi kompassriktningen att vara ett bibliotek för alla. Vem ger mig rätt att kalla den mannen rasist? Hur vet jag att han är det? Han kanske bara är rädd och känner att han tycker om sitt hemland.

Två goda exempel på hur vi ger invandringmotståndets röster onödig uppmärksamhet gavs av Kristiansands folkbibliotekschef Anne Kristin Undlien och Bokmässans vd Maria Källson. Två starka kvinnor, märkbart utmattade av att ha befunnit sig i skottlinjen mellan personlig välvilja å ena sidan och invandringsmotstånd å den andra. 

Tumyr-affären 

Anne Kristin Undlien fick i november 2013 en skriftlig ansökan från Arne Tumyr om att föreläsa. Tumyr är medlem i SIAM ”Stopp islamiseringen av Norge”. Hon avslog ansökan på grund av att hon inte tyckte att programmet uppfyllde riktmärkena allsidighet och kvalitet utan enbart aktualitet. Dessa är de tre riktmärken som den norska bibliotekslagen anger. Tumyr överklagade och en utdragen rättssak drevs i gång. Förra året prövade Sivilombudsmannen ärendet igen, och efter denna instans uttalande om att programbeskrivningen inte kunde klassas som hets mot folkgrupp kände sig bibliotekschefen tvungen att ändra sitt beslut. Men hon ville inte att Tumyr skulle få framträda oemotsagd. Nu ska Tumyr hålla program tillsammans med en motröst i september i år.

Nya Tider på bokmässan

Bokmässans vd Maria Källson ändrade som bekant sitt besked till kändisutställaren på Bokmässan 2017 Nya Tider om att de inte var välkomna. Ett första avtal om medverkan gick inte att ändra. De ställde som ni minns ut. För detta har Källson mött massiv kritik från bokbranschen. När hon mötte europeiska bokmässearrangörer i Frankfurt i oktober blev hon stöttad i att hon gjort rätt som inte drivit saken vidare mot Nya Tider: de europeiska arrangörer hon träffade hade välkomnat dem eftersom motsatsen skulle främja martyrskap och offerkänsla.

Låt oss som jobbar i biblioteken fortsätta att tala om dagens utmaningar i vårt gemensamma, sekulära samhälle – låt oss ”brottas med uppdraget” som bibliotekschefen i Uppsala Johanna Hansson kallade sin välbalanserade föreläsning. Hennes berättelse om två samtal hon haft med två Uppsalabor illustrerade fint att vi måste göra upp med förenklande grupperingar: En gråtande invandrarkvinna bad henne om att inte ställa in ett föredrag för ”då blir det censur som i mitt hemland” och en man som var orolig för ökande antal invandrare ville ändå ställa upp och möta en invandrare öga mot öga i kampanjen ”Låna en Uppsalabo”. Uppdraget är att prioritera individers berättelser, inte gruppers. I urvalsarbetet är det inte de enskilda titlarna vi behöver vara ängsliga över, en professionell hållning är att se kvalitet i ett allsidigt utbud.

Ida Westin, bibliotekarie och kulturskribent. 

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min