Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
20 nov 2012 • 3 min
Det är inte så att jag har någonting emot nyutkommen litteratur och uppmärksammade författare. Det har jag inte alls. Egentligen....
Det är inte så att jag har någonting emot nyutkommen litteratur och uppmärksammade författare. Det har jag inte alls. Egentligen.
Trots det händer det allt oftare att jag väljer bort, kanske bra, böcker för att jag redan har hunnit tröttna på dem innan jag ens har öppnat dem. De har helt enkelt synts för mycket. Känns redan lästa. En författare som samma vecka sitter i Babels soffa, gästar Skavlan, är på bokradion, pryder framsidan på DN:s boklördag och djupintervjuas i Vi Läser med exakt samma svar på exakt samma frågor, blir inte längre intressant.
Så många fantastiska böcker att skriva om, så många spännande författarskap, möjligheter till variation och mångfald och olika vägar att gå och så väljer ändå nästan samtliga kulturredaktioner att springa åt samma håll samtidigt. Varför är det så? Är det inte väl fantasilöst och lite oroväckande? Och vem var det som till att börja med pekade åt vilket håll vi alla skulle titta? undrar jag. Förlagens skickliga marknadsavdelningar?
Jag kan nästan se framför mig hur det går till när en kombinerad brist på tid och pengar och en önskan att inte missa det senaste och ligga rätt i tiden, gör att man lättad tackar ja till en intervju med den stora författaren som förlaget erbjuder. Hen är ju känd, hen är ju aktuell, och de hundra andra boknyheterna vi kunde ha valt att fokusera på är det ju ändå ingen av oss som hinner läsa, just nu. Men vad leder den här ängsligheten till? Vems ärende springer man egentligen?
Detta massiva pådrag under en kort tid sker dessutom oftast i samband med ett boksläpp, vilket gör att boken som alla pratar om faktiskt är en bok som väldigt få har hunnit läsa. De läsarsamtal som möjligen kan uppstå i tevesoffan eller under lördagsfrukosten stannar oftast vid frågan – Ska jag köpa den?
Några lördagar senare är den redan gammal.
Jag kan längta efter läsarnas röster, efter en mångfald av läsupplevelser bland gammalt och nytt, efter en nyfikenhet på det inte redan säljande och bekanta. Men då får man söka sig till bloggarna, till bokcirklarna, och förstås, till biblioteken!
Visst ska biblioteken köpa in de storsäljande författarna och kunna erbjuda veckans snackis, men jag tycker om tanken på att boken på biblioteket får ett längre liv och att en läsare, som aldrig såg på Babel under den korta vecka som just den här boken syntes överallt, kan bli tipsad om den av en bibliotekarie tio år senare, helt enkelt för att det är en bra bok och därför alltid aktuell.
Biblioteken kan lyfta litteratur som ligger vid sidan av synfältet, förmedla av lust inför det väsentliga snarare än det nya. Istället för Fifty shades of grey kan vi skylta med Rut Hillarp, ställa Thomas Mann bredvid Jonas Gardell och Elin Wägner jämte Nina Björk. För att en läsare ska känna förtroende för den som förmedlar litteratur krävs en integritet vid urvalet, och att läsarna och de läsupplevelser som böckerna ger är i fokus. Det kräver förstås läsande bibliotekarier.
Men tills den dagen media anställer en bibliotekarie för sin bokbevakning och vi inte behöver läsa ännu en ”exklusiv” intervju med John Irving eller Bodil Malmsten är biblioteken kanske vår sista utpost mot ängsligheten och likriktningen.
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer